son haberler

‘Medyanın Tarafı Halk Olmalı’

Yayınlanma Tarihi: 18 Mayıs 2015 okunma

‘Medyanın Tarafı Halk Olmalı’
Gündem
0

Ünye, Ordu ve Samsun medyası, “Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı” projesi kapsamında gittiği Hollanda’da yerel yayın kuruluşlarını ziyaret etti. Ziyaretler kapsamında Aktüel TV ve Ekin Dergisi ziyaret edilirken, Ekin Dergisi Müdürü Ayhan Sucu; “Basın, bir şeyi savunmak zorunda olmamalı. Medyanın tarafı halk olmalı” dedi.

Ziyaretler kapsamında Rotterdam’da aktif olan haftada yarım saat Hollandaca programlar yapan Aktüel TV’yi ziyaret eden ekip, Aktüel TV Genel Yayın Müdürü Ömer Hünkar Ilik’ten çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yazılı basını da inceleyen 10 kişilik ekip, Hollanda’nın ilk dergilerinden biri olan Ekin Dergisi Sahibi Ayhan Sucu ile de görüşerek yazılı basının Hollanda’da ki çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Ziyaretlere ilişkin bir açıklama yapan Proje Başkanı Şakir Gürel; “10 kişilik medya grubu olarak buradayız. Bu ziyaretler ile Türkiye Hollanda medyası arasındaki iletişim bağının güçlenmesini hedefliyor, iyi örnekleri karşılıklı değerlendiriyoruz. Ayrıca Ünye Medyası ile Hollanda Medyası, özellikle de Amsterdam Yerel Medyası arasında sürdürülebilir bir diyalog sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Yerel Daha Sıcak, Daha Yakın”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan Aktüel TV Müdürü Ömer Hünkar Ilik; “Ne iyi ettiniz de geldiniz, biz Türkiye’den misafirlerimizi görünce, evden birisi bir şey getirmiş gibi oluyor ya da evimize gitmiş gibi oluyoruz. Geldiğiniz için son derece mutlu olduk, meslektaşlar yerel olunca tabi ben daha ayrı bir sıcaklık duyuyorum. Yerel daha sıcak daha yakın insana” dedi.

medyanin_tarafi_halk_olmali (3)Yerel yayıncılığın Dünya’nın her yerinde sıcak ve samimi olduğunu ifade eden Ilik; “Türkiye’de biz farklıca biz kavramlarını seven toplumuz. Ben çok kıymetli bir ifade. Beni kullanan insanlar kesinlikle bencil insanlar değiller. Güçlü bireylerden oluşursa eğer, biz çok daha sağlam oluyor. Diğer türlüsü fazlaca koliktik bir kimliğin arkasında saklanmayı beraberinde götürüyor. Ben direk buradan başladım çünkü benim burada yetiştirdiğim insanlar var. Onlara hep bir insan devlet kadar kıymetlidir diyorum. Eğer insanlara bu değeri veremezseniz basında fazlaca görev yapmamaya çalışın. Çünkü diğer türlüsü devlet memurluğudur. Basının bir amacı da kişilerin hikayelerini öne çıkarmaktır” dedi.

“Sosyal Sorumluk Projelerimiz Var”
Ilik açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Bulunduğumuz yer bir Türk Mahallesi. Burada doktor, polis, esnaf neredeyse herkes Türkçe konuşuyor. Tabi olabildiği kadar bu ülkeye de uyum sağlamaya, yararlı olmaya çalışıyoruz. Bu merkezde tiyatro çalışmaları, gitar kursları, kadına şiddet, erken yaşta evlilik gibi son derece zor konularda kadınların bir araya gelip rahatça konuşabildiği programlar yapılıyor. Bunların yanında Hollanda’nın geçmişini ve değerlerini de anlatmaya çalışıyoruz. Televizyon ve internet üzerinden yayınlar yapıyoruz. Burada her düşünceden ve her siyasi görüşten insanların yayınları var. Onlara bu yayınlarla sizlerde bu toplumun içindesiniz mesajı verilmek isteniyor. Çünkü toplumun içinde bir topluluğun sesi duyulmuyorsa o toplum sağır olmuş demektir. Basın çok önemli bir unsur. Vatandaşların kendilerini ifade edebilmeleri, sorunların çözümü noktasında bir kilit rolü üstleniyor. Siz nasıl kendinizi kurum olarak ifade etme hakkı buluyorsanız onların da kendilerini ifade etme hakkı olduğunu kabullenmelisiniz. İnsanların karara katılması sürecinde doğru bilgiler edinmesini sağlayıp doğru karar vermesine yardımcı olmak. Bu yüzden her şehirde belediye kanalları var ve insanlara kararları doğrultusunda buralarda yayın hakkı konusunda fırsat veriyorlar. Hollanda’da Türkiye’nin aksine çok fazla dizi yok. İnsanlar dizi izlemeyi sevmiyorlar. İzlemek isteyen insanlarda gece yatmadan internetten iki bölüm izleyip bırakıyorlar. Şu anda bulunan internet hızına bir basın kurumunun yetişmesi imkânsız. Hollanda’da karasal yayın dışında tüm yayın çeşitleri var.”

medyanin_tarafi_halk_olmali (2)“Sağcı ve Solcular Aynı Caddede Yürümezdi”
Ziyaretin bir diğer durağı ise Hollanda’nın ilk dergilerinden biri olan Ekin Dergisi oldu. Ziyarette bir konuşma yapan Ekin Dergisi Müdürü Ayhan Sucu; “Ekin Dergisi’ni çıkarmaya başladığımız yıllarda Hollanda’da yazılı bir yerel basın yoktu. Geldiğimiz süreçte halk tabiriyle sağcılar ve solcular aynı caddeden yürümüyorlardı. Kemal Sunal filmleri dernek köşelerinde izleniyordu, halk konserleri spor salonlarında yapılıyordu. İşadamlarımız fazla değildi, üniversite öğrencilerimiz parmakla gösterilecek kadar azdı. Buradaki insanların farklı nedenlerden dolayı Hollanda medyasını takip etmediğini fark etmiştim ve bu konuda bir şey yapmam gerektiğini düşünmüştüm. Geçmiş dönemlerde böyle girişimlerde bulunulduğunu fakat bir sonuca varamadıklarını söylediler. Ben de insanlara bu konularda fikir vermek açısından görüşlerimi paylaşıyordum. Bir gün esnaf bir arkadaş bize akıl verene kadar sen yap da görelim tarzında bir söylemde bulundu. Bu durum da benim bir hayli gururuma dokundu. Ondan sonra da bir şeyler yapmaya başladım. Bu işe başlamam böyle oldu” dedi.

“Basın Bir Şeyi Savunmak Zorunda Olmamalı”
“Artık Hollanda’nın en güzel salonlarında Türk filmlerinin galası yapılıyor” diyen Sucu, “Bunda Ekin Dergisi’nin katkısı olduğunu düşünüyorum. Tüm görüşteki insanlar aynı masada oturup konuşabiliyorlar. Birbirimizden haberdar olabiliyoruz artık. Sayısı binleri bulan öğrencilerimiz ve işadamlarımız var. Eskiden elle gösterebileceğimiz bir camimiz olsun isterdik bunu hedef gösterirdik, artık Hollanda’da bunlar var. Kısacası ilk başladığımızda hedef gösterdiğimiz her şeyi elde edebildik. Tarafsız gazetecilik olmaz, mutlaka bir taraf olmalıdır fakat bu taraf halktır. Biz buradan Türkiye medyasına baktığımızda kendi halimize gülüyoruz. Bir şeyi savunmak zorunda olmamalı basın. Halkı manipüle etmek için basın haber yapmaz bu basının görevi değildir. Ben etik olarak Hollanda medyasından bir şeyler alınması gerektiğini düşünüyorum. Hollanda medyası insanların iyiliğini önemser” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.