son haberler

“Muhtar Bilgi Sistemi” Kuruldu

Yayınlanma Tarihi: 7 Mayıs 2015 okunma

“Muhtar Bilgi Sistemi” Kuruldu
Gündem
0

Köy ve mahalle muhtarlarının kendi görev alanları ile ilgili kamu hizmetlerini yürütürken kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları taleplerin takip edilip raporlanmasını sağlayabileceği “Muhtar Bilgi Sistemi” ile ilgili olarak eğitim verildi.

Eğitim, Valilik Büyük Toplantı Salonunda, Ordu Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü tarafından Ordu ve ilçelerinde bu sistemle ilgili görevlendirilen personellere verildi.

“Vatandaşın İlk Muhatap olduğu Muhtarlardır”

“Muhtar Bilgi Sistemi” ile ilgili düzenlenen eğitim toplantısında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Muhtarlık sistemi bizde çok köklü bir sistem. Selçuklulara kadar uzanır. Vatandaşın ilk muhatap olduğu, kendi seçtiği, seçilmiş yetkili konumdur. Köy muhtarlarının yetkileri biraz daha fazlaydı. Bütçeleri, tüzel kişiliği vardı. Kamulaştırma yetkisi bile vardı. Ordu Büyükşehir olduktan sonra köyler mahalle oldu. Böyle olunca bütün muhtarlarda mahalle muhtarı konumunda. Dolayısıyla tüzel kişilikleri yok. Yetkileri biraz sınırlanmış gibide olsa sonuçta seçilmiş insanlar” diye konuştu.

“Muhtarlara Önem Vermek Gerekiyor”

“Muhtarlar, mahallesiyle ilgili, mahallesinin insanıyla ilgili derdi, sıkıntıyı, kamu kurum ve kuruluşlara iletiyor. Muhtarlara biraz daha özen göstermek, önem vermek gerekiyor” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Kamu kurum ve kuruluşlarından özel bir sistemle BİMER gibi muhtarların istek ve şikayetlerini kabul edecek yapı oluşturulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşları için sizlerde görevlendirildiniz. Bu şikayetler, istekler çok miktarda olacak anlamına gelmez ama aynı zamanda da ilgilenilmesi icap edilen bir konu. Mesela Cumhurbaşkanı, Başbakan geldiğinde vatandaş ona derdini anlatıyor, sıkıntısını söylüyor. Böyle durumlarda vatandaşın sesi olacaklar. Yani seçilmiş olmak muhatap olarak almak, zamanında cevap vermek ve özel muamele görmek son derece önemlidir. Devlet önem verdiği için bu konuda özveri ve dikkatle çalışmanızı istiyor, hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Süreç Sistem Üzerinden Takip Edilecek

“Muhtar Bilgi Sistemi”, muhtarların kendi görev alanları ile ilgili kamu hizmetlerini yürütürken kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları taleplerin takip edilip raporlanmasını hedefliyor. Muhtar Bilgi Sistemi ile muhtarlar talep, öneri ve şikâyetlerini elektronik ortamda ilgili Valilik ve Belediyelere iletecek. Sistem üzerinden gelen talepler Valilik alt birimlerini ilgilendiriyorsa Valilik tarafından ilgili müdürlüklere iletilecek ve sistem üzerinden sürecin takibi sağlanacak.

Muhtarlara e-posta Adresi Açıldı

Diğer taraftan bütün muhtarlara kurumsal bir e-posta adresi açıldı. Muhtarlıklar tarafından vatandaşlara sunulan hizmetlere yönelik ihtiyaçların elektronik ortamda kesintisiz, hızlı ve sürekli bir şekilde takip edilmesi ve sonuçlandırılması sağlanmış olacak. Muhtarlar, tüm taleplerinin durumunun bilgisini anlık olarak sistem üzerinden öğrenebilecek.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.