son haberler

Ordu’nun Çöpü, Ünye Çimento’da Yakıt Oluyor

Yayınlanma Tarihi: 6 Haziran 2015 okunma

Ordu’nun Çöpü, Ünye Çimento’da Yakıt Oluyor
Gündem
0

5 Haziran Dünya Çevre günü dolayısıyla TEMA Vakfı, protokol ve vatandaşlar Ünye Çimento Fabrikasında AYT Geri Kazanım Tesisini gezdi. Geri kazanım tesisinde Ordu’nun çöpü yakılarak, ekonomiye kazandırılıyor. Ünye Çimento ayrıca, hazırladığı proje ile hammadde ocağını ağaçlandırarak çirkin görüntüyü ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Programa Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selahattin Aydın, Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gökhan Coşkun, Emniyet Müdürü Ömer Akar, Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem,  TEMA Ünye Gönüllüsü Aynur Zeren Tan, Ak Parti Gençlik kolları üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Depolama Alanından %65 Tasarruf
Programda ilk olarak sunum yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selahattin Aydın, Belediye olarak temizlik hizmetleri, çöp depolama tesisleri, atık yağ ve atık pillerin çevreye verdiği zararlar ve yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aydın ayrıca, Ünye Çimento Fabrikasının Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Geri Kazanım Tesisi sayesinde Ordu’da ki çöplerin depolanması için mevcut alanda %65 tasarruf etmelerini sağladığını belirtti.

Ordu’nun Çöpü, Ekonomiye Kazandırılıyor

unye_ciimentonun_yakiti_ordu_cöpü2Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız ise faaliyetleri hakkında bilgiler vererek; “Oyak Çimento Grubu şirketleri, başta toz ve gaz emisyonları olmak üzere çevresel etkilerini yasaların ve ilgili mevzuatın öngördüğü sınırların altına taşımak için en güncel teknoloji ve yöntemleri üretim sistemlerine entegre etmeye büyük bir gayret ve istekle devam etmektedir. Evsel katı atık bölgemizde ele alınan çevre konularının ön sırasında yer almaktadır. Özellikle zorlu coğrafya ve doğa şartları sorunun çözümü için alışılagelmiş yöntemlerin dışında, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan, ancak ülkemiz açısından yeni ve daha farklı çözüm yöntemlerini zorunlu kılmaktadır. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nce bu soruna kalıcı bir çözüm getirmek üzere yürütülen çalışmaların önemli bir parçasını evsel katı atığın geri dönüşümü ve geri kazanımına olanak sağlamak üzere mekanik olarak işlenmesi oluşturmaktadır. Ünye Çimento, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nce işlenen evsel katı atığın çimento üretim sürecinde geri kazanımına olanak sağlayarak biryandan önemli bir çevre sorununun çözümüne katkı sağlamakta, öte yandan çimento üretiminin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan karbon emisyonlarının azaltılmasına önemli katkıda bulunacak Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Geri Kazanım Tesisini 2014 yılı ortasında hayata geçirmiştir. Beraber yakma prensibiyle atıkların geri kazanımına olanak sağlayan geri kazanım tesisi hammaddesini Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Ordu’da yer alan evsel atık işleme tesisinden sağlamaktadır. Mekanik işlem görmüş evsel atık öncelikle uygun verimle yakılabilmesini sağlamak üzere kurutulmakta daha sonra klinker üretim sürecinde ana yakıt olan fosil yakıtları ikame etmek üzere alternatif yakıt olarak geri kazanılmaktadır” dedi.

Hammadde Ocağı 15 Adet Ağaçla Yeşillendirilecek
Mutalar Hammadde Ocağının Üretim Planlaması ile Birlikte Rehabilitasyonu konusunda da açıklamalarda bulunan Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız; “2015 – 2016 yılları arasında yürütülecek ilk aşamada işletilen kalker ocağının son basamağı genişletilecek ve üst heyelan bölgesinde yer alan üst kil örtüsü kısmen kaldırılarak alanda basamaklama, eğim azaltımı ve drenaj çalışması yapılacaktır. 165 bin metrekare alanda yapılacak bu rehabilitasyon çalışmasında 1 milyon m3 üzerinde kil örtüsü alanda kalker ocağı bölgesine aktarılacaktır. Bu alanın rehabilitasyonu amacıyla yaklaşık 15.000 adet niteliğine uygun ağaç ve bitki dikilecek, yeşillendirme çalışması yapılacaktır. Aynı aşamada kalker hammadde ocağının yaklaşık üçte ikilik kısmında geçici yeşil örtü (püskürtme çim, çalı, tutucu bitkiler) ile kaplanacaktır. Heyelan nedeniyle halen mevcut olan ve üst bölgeden aktarılacak malzeme ile birlikte yaklaşık 3 milyon m3 kilin sadece rehabilitasyon amacıyla kullanımı mümkün olamayacağından 2016 – 2026 yılları arasında hammadde ocağının planlı üretimi sürecinde kısmen çimento üretiminde değerlendirilecektir” diye konuştu.

Büyükşehir ve Ünye Çimento Teşekkür

unye_ciimentonun_yakiti_ordu_cöpü3 copyProgramda son konuşmayı yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise çevre sorunu sadece Ünye’nin veya Ordu’nun değil tüm ülkenin sorunu olduğunu belirterek; “Bu sorun, birlikte çözüm üretmemiz ve birlikte aşmamız gereken bir sorundur. Kaymakam beyle ve Çimento Genel Müdürümüzle Çevre Günü etkinliklerine nerde başlayabiliriz, ne yapabiliriz noktasında toplantı yaptığımızda,  Çimento’da başlayıp sonrasında devam ettirme kararı aldık. Bu bağlamda Ünye Çimento’muza Ordu Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğü atıktan üretilmiş yakıt geri kazanım çalışması ve mutalar hammadde ocağının üretim planlaması ile birlikte rehabilitasyonu çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.