son haberler

Ünye Medyası, Hollanda Medyasıyla Buluştu

Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2015 okunma

Ünye Medyası, Hollanda Medyasıyla Buluştu
Gündem
0

Ünye, Ordu ve Samsun medyası, “Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı” projesi kapsamında Hollanda’ya gitti.

AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nın Üçüncü Aşaması çerçevesinde, Türk Yerel Medyası’nın, Avrupa Yerel Medyası ile entegrasyonunun sağlanması amacıyla 10 kişilik ekip, 8 günlüğüne Hollanda’ya gitti.

“Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı” projesi kapsamında, başta Amsterdam olmak üzere Hollanda ve çevresinde bir dizi ziyaretler gerçekleştiren yerel televizyon, gazete ve internet medyası çalışanları, “Ünye ve Medya Tanıtım Etkinliği” ile AB Medyasının çalışma alanlarını yerinde görüp, kaynaşma fırsatı yakaladı.

4 Mayıs’ta Hollanda’ya giden yerel medya çalışanları, çalışma ziyaretleri öncesinde Hollanda’nın kurtuluşu ve Ölenleri Anma Günü’ne de katıldı.

hollanda_anma_gunu Her sene 4 ve 5 Mayıs’ta İkinci Dünya savaşında ölenleri anıp Hollanda’nın Alman işgalinden kurtuluşunu ‘Özgürlük Günü’ olarak kutlayan Hollanda’da iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Amsterdam’daki Dam Meydanı’nda organize edilen anma gününe Ünye, Ordu ve Samsun medyasından Hollanda’ya giden 10 kişilik ekip de katıldı.

Anma programının ardından Çalışma ziyaretleri kapsamında Hollanda’da ilk olarak merkezi Rotterdam da olan ve 16 yıldır faaliyetini sürdüren Deniz Radyo Televizyon(DRT)’u ziyaret eden medya çalışanları, DRT çalışanlarından internet televizyonculuğu ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Ardından Gazeteci Zeki Şahin’in hazırlayıp sunduğu canlı yayına konuk olan medya çalışanları, önce kendilerini ardından da proje ve memleketlerine ilişkin bilgiler aktardı.

Hem Projeyi, Hem de Ünye ve Ünye Medyasını Anlattı
“AB Yolunda Türkiye” adlı programda yaklaşık bir saat süren canlı yayında konuşma yapan Proje Başkanı Şakir Gürel, Ünye’yi ve Ünye medyasını anlatarak, Ünye’den Dünya’ya AB ile Medya Açılımı Projesi’nin amacını aktardı. Gürel açıklamasında; “Türkiye, Avrupa Birliğine girmeye çalışan aday bir ülke ve bu süreçte bütün sektörlerde Avrupa Birliği ile uyum çalışmaları yaşanıyor. Bizler yerel medya çalışanları olarak Avrupa Birliği ülkelerindeki medya nasıldır, nasıl işler, farkımız nedir, bizim eksikliklerimiz ya da onların eksiklikleri nedir, bu eksiklikleri karşılıklı olarak nasıl giderebiliriz diye bir çalışma yaptık. Avrupa Birliği de bize bu konuda destek oldu ve Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı projesi doğdu. Bizler de geçtiğimiz yılın Ekim ayından itibaren bu projeyi uygulamaya başladık. Türkiye’de çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Proje kapsamında çalışma gezisi olarak Hollanda’ya geldik. Türkiye’de yerel yayıncılık biterken uydu yayıncılığı yerine aldı. Ama uydu yayıncılığı çok pahalı bir yayıncılık biz de bu yüzden internet televizyonu yayıncılığına ağırlık vermeye başladık. O yönde yayınlarımıza başladık. Buraya geldiğimde bunun ne kadar doğru olduğunu ve bu konuda geç kaldığımızı gözlemledim. Döndüğümüzde bu konu üzerine çok daha fazla yoğunlaşacağız” dedi.

Neden Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı?
Program sunucusu Gazeteci Zeki Şahin’in “Neden Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı” sorusu üzerine Proje Başkanı Şakir Gürel; “Medya alanında farklı çalışmalar var fakat böyle ilçe adı taşıyan bir açılımı ilk kez Ünye’den gerçekleştiriyoruz. Neden Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı derseniz, 1960’lı yıllardan bu yana gazete yayıncılığında, 1990’lı yılların başından bu yana da radyo ve televizyon yayıncılığı yapan bir ilçeyiz. Bugünde Ün TV olarak internet üzerinden yayın yapıyoruz. Ünye’de şu anda günlük olarak yayınlanan 3, haftalıklarla beraber de 10 tane gazete var. 2002 yılında kurulan ve hala aktif olarak çalışan cemiyetimiz var. 1 tane dergimiz var ve şu anda 3’ü aktif 5 tane radyomuz var. Hem kişisel hem de kurumsal anlamda Ordu İl Merkezi ve ilçeleriyle, Samsun’da ki meslektaşlarımızla bir ahenk içinde hareket ediyoruz. Bu projemizde de Samsun ve Ordu’dan meslektaşlarımız da var. Bu nedenler Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımın başlangıç noktasının Ünye olmasına neden oldu” diye konuştu.

Çalışma ziyaretleri kapsamında ziyaretler gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Gürel; “Amacımız Ünye ve çevresindeki medya kuruluşlarının Avrupa Medyasıyla entegrasyonunu sağlamak. Buralarda aktif olarak çalışan yerel televizyon, gazete ve internet medyası çalışanları ile bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi almak. Yapmış olduğunuz ev sahipliğinden dolayı hepinize çok teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.

Ardından çalışma gezisi kapsamında Hollanda’ya giden ve programa konuk olan basın mensupları ve Proje Hollanda ortağı Prisma Productıon Koordinatörü Fetih Feytullah Coşkunsu söz aldı.

Programda konuşan Coşkunsu; “Hollanda’da iş birliği içinde oldukları Prisma Production firmasıyla birlikte çalışmaları dolayısıyla aracı olarak bana da Ünye’ye çalışma ziyaretine gitmek nasip oldu. Karadeniz’e ilk gidişimdi ve Ünye’den hoşnut kaldım. Karadeniz’i tanımaya da Ünye’den başlamak bizi hayli mutlu etti. Ünye’de ki insanların sıcakkanlılığı aynı zamanda sadece 2 gün kalmamıza rağmen kendi memleketimizmiş gibi hissettirilmiş olması ve birçok insanımız tarafından tanınmamasına rağmen birçok tanınmış insanın oradan çıkmış olduğuna bizzat şahitlik ettim. Ünye’ye gidiyorum dediğimde birçok insan Ünye neresi diye soruyorlardı. Fakat bugün görüyoruz ki her ne kadar tanınmasa da Avrupa’ya açılmış bir Ünye karşımızda duruyor” dedi.

Programa katılan medya mensupları teker teker söz aldı. Ünye’den gelen konuklar arasında ilk olarak söz alan Proje Asistanı Hakan Gürel; “Projenin eksiksiz bir şekilde yürümesi ve tamamlanabilmesi için çalışıyoruz. Avrupa’ya ilk defa geliyorum, düzenli bir ülke. İnsanlar çok hoşgörülü. Bu kadar Türk’le karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Geldiğimiz için çok mutluyum” derken, Ünye Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Esma Mert; “Projede haber yazımıyla ilgileniyorum. Hollanda düzenli ve güzel bir yer” dedi

Ünye Haber Gazetesi Köşe Yazarı Aynur Zeren Tan ise; “Emekli öğretmenim, ayrıca özel dershanelerde de çalıştım. Ünye TV’de yıllardır köşe yazılarım var. 90’lı yıllarda Ünye Televizyonunda sözlü tarih programı yaptım” derken, Samsun AKS TV’den program yapımcısı olan Şakir Demirci; “Ben bu geziye Samsun haber medya grubunu temsilen katıldım. Bildiğiniz gibi Samsun tarihi öncelikleri olan bir kenttir. Bizim televizyon, radyo, gazete ve dergi olarak 4 ayrı yayın kuruluşumuz var. Benim için çok sürpriz oldu, Rotterdam’da bir medya kuruluşuyla görüştük. Ben arkadaşlarımıza ve sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Proje Koordinatörü Şenay Tezel de; “Hollanda yerel medyasıyla tanışmak, onları yerinde ziyaret edip çalışmalarını görmek amacıyla buradayız. İlk çalışma ziyaretimizi Deniz Radyo Televizyonu’nda gerçekleştiriyoruz. Buradan proje ortaklarımıza da teşekkür ediyorum ilgilerinden dolayı” derken, Ordu Hayat Gazetesi’nden Gözde Özgür; “İlçemiz olan Ünye’ye böyle bir projeyi gerçekleştirdiği ve bizi bu projeye dahil ettikleri için çok teşekkür ediyorum. Yurtdışına ilk kez çıkmış olmama rağmen hiç yabancılık çekmedim her yerde Türklerle karşılaştığımız için. Ülkeyi çok beğendik” açıklamasında bulundu.

Serap Şensoy konuşmasında; “ORT televizyonundan katılıyorum. 12 yıldır televizyonda çalışıyorum. ORT’de ve Boztepe Televizyonlarında çalıştım. Haber Kurgu ve Yayın Kumanda işlerini yapıyorum. Hollanda güzel ama Ordu gibi güzel bir ilden gelince çok da şaşırmadım” derken, Ünye Haber Gazetesi Muhabiri Havanur Eren; “Ünye Haber Gazetesi’nde 8 aydır çalışıyorum. Daha önce lise stajımı da burada yapmıştım. Muhabir olarak başladım fakat şu anda gazete dizgisiyle uğraşıyorum. Bize bu şansı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Proje kapsamında Hollanda’ya Samsun’dan 1, Ordu’dan 2, Ünye’den de 7 medya çalışanı olmak üzere toplam 10 kişilik ekip katılırken, proje kapsamında gerçekleştirilecek bundan sonraki Hollanda ziyaretinin ise Eylül ayına gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.