son haberler

Yağışlar, Fındıkta Küllenmeyi Arttırdı

Yayınlanma Tarihi: 1 Temmuz 2015 okunma

Yağışlar, Fındıkta Küllenmeyi Arttırdı
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, son bir aydır nem ve yağışlı havaların etkisi altında kalan fındık ürününün küllenme (küf) hastalığına yakalandığını ve yağışların devam etmesi nedeni ile üreticilerin bahçelerine ilaç vuramamasından dolayı hastalığın her geçen gün daha çok yayıldığını ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda özellikle sahil bandında fındıklarda küllenme hastalığının görülmeye başlandığını belirterek üreticilere koruyucu ilaç vurmalarını öneren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, son günlerde havaların yağışlı gitmesinden dolayı üreticilerin zor durumda kaldığını belirtti.

Küllenme hastalığının yayıldığını belirten Sarıkahraman; “Tarım Müdürlüğü küllenme hastalığı için, başka ürünlerde kullanılan ilaçları sundu. Dolayısıyla biz önerilen ve onun mübadili olan ilaçları üreticimizin ihtiyacı olduğu kadarını bulduk. Ancak hava şartları yüzünden üreticinin bu ilacı kullanma şansı olmadı. Son zamanlarda bölgemizde böyle bir mevsim olmadı. Yağmur, güneş hepsi karmakarışık bir hale geldi.

Küllenme hastalığı ile ilgili önleyici ve tedavi edici olmak üzere iki çeşit ilaç var. Bu ilaçların her ikisini de atan üreticimiz oldu. Önleyici ilacı atanlar çok yarar görmedi. Ben kendi bahçemde her iki ilacı da uyguladım. Önleyici ilaç kesinlikle etki etmiyor, o ilacı hastalık olmadan atacaklar. Fakat tedavi edici ilacı atan çiftçimiz çok yarar gördü. Bütün bunları bu sene biz tecrübe edeceğiz. Kendimizce bir tarım takvimi yaparak bilgi almak isteyen üreticiye bunları anlatacağız.

Fındık sezonunda ilaçların yararlarını daha net göreceğiz, hangi ilacı kullananın bahçesi ne kadar ürün vermiş diye. Fındık kurdu ilacını atarken önleyici atmayı uygun görüyorum. Fakat bahçede hastalık ilerlemişken önleyici atmanın mantığı yok. Hava şartları hastalığı daha çok yayıyor” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.