son haberler

Yaz Tatilini, Diş Bakımı Yaparak Değerlendirin

Yayınlanma Tarihi: 18 Haziran 2015 okunma

Yaz Tatilini, Diş Bakımı Yaparak Değerlendirin
Gündem
0

Ünye Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Diş Hekimi Seyfettin Sarıçam, çocukların yaz tatili döneminde diş kontrolleri yaptırması gerektiğini belirterek, fırsatı iyi değerlendirmelerini istedi.

12 Haziranla birlikte 2014-2015 eğitim yılı sona ererken, öğrenciler 3 aylık tatil hakkına kavuştu. Ünye Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Diş Hekimi Seyfettin Sarıçam da öğrencilere önerilerde bulundu.

Yaz tatilinde diş hekimine giden çocukların bir sonraki eğitim öğretim dönemi için olası diş ağrılarının önüne geçilebileceğini belirten Diş Hekimi Seyfettin Sarıçam; “12 Haziran Cuma günü okulların kapanmasıyla yaz tatili başladı. Çocukların bol bol dinlenecekleri, oyun oynayacakları, çeşitli kurslara gidecekleri, köylere akın edecekleri 3 aylık uzun bir süre olan yaz tatili aynı zamanda tüm diş tedavilerini yaptıracakları serbest bir zaman dilimi olarak düşünülebilir. Okul zamanında ailelerin ‘aman çocuğum derslerinden geri kalmasın’ düşüncesi, çocukların acil olmayan tedavilerini de ertelemelerine sebep oluyor. Ayrıca başlayan tedavinin kaç seans süreceğinin belirsizliği, diş hekimine gitmeyi ailelerin gözünde daha da büyütüyor. Havaların soğuk ve yağışlı olması da işin cabası. Bu yüzden yaz tatillerini çocukların diş tedavilerini yaptırabilecekleri zamanlar olarak iyi değerlendirmek lazım. Ayrıca yazın diş tedavilerini yaptıran çocuklar bir sonraki öğrenim döneminde beklenmedik zamanlarda başlayacak ağrılar yönünden daha rahat olacaklar” dedi.

Sorun Yok Diye Düşünmeyin!
Çocukların muayene olmasının önemine vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Seyfettin Sarıçam; “Çocukların ağrı ve sızıdan yakınmamaları, dişlerinde sorun olmadığı anlamına gelmez. Çürüklerin başlaması ve ilerlemesi uzunca bir süreçtir. Yeni başlayan bir çürüğün ağrı yapar hale gelmesi bazen 5 yıl sürer. Hatta dişler çok çok çürümesine rağmen hiç ağrı yapmayabilir ve siz diş hekimine gittiğinizde iş işten çoktan geçmiş olabilir, dişin çekiminden başka hiçbir yol kalmaz. Hekime giden bazı hastalar; ağızlarında sadece bir tane çürük olduğunu düşünüp giderler. Yapılan muayenede 7 veya 8 çürük tespit edildiğinde ise tam anlamıyla şoka uğrarlar. Çünkü çürük hissedilmeyebilir ayrıca birçoğu aynada baktığınızda görünmez.

Küçük Bir Erken Müdahale, Binlerce TL’nin Önüne Geçebilir
Çocuklar 5-6 yaşlarında karışık dişlenme dediğimiz bir sürece girerler. Bu süreç 13 yaşına kadar devam eder. Bu süreçte çocukların ağızlarında hem süt dişleri hem de daimi dişler karışık olarak bulunur. Ağız açısından çok hareketli bir dönemdir ve gözlenmesi gerekir. Çünkü alttan çıkmaya çalışan daimi diş üzerindeki süt dişini her zaman başarıyla düşüremez. Hekim müdahale etmezse dişler çapraşık çıkar. Bazen de çürük süt dişinden arta kalan parçalar daimi dişler arasında sıkışıp kalır ve onlara zarar verir, çürütür. Diş hekiminin 5 dakikalık müdahalesi ilerde binlerce liralık tel tedavisinin yapılmasını önler. Bu yüzden çocuklarınızı 6 ayda bir, hiç olmazsa yılda bir diş hekimine götürün. Ayrıca çocuğunuzun ağzını sık sık takip edin. Bir zaman sonra gözünüz bir şeylerin yolunda gidip gitmediğini fark etmeye başlayacaktır” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.