son haberler

Yunuslar Karadeniz’in İlacı

Yayınlanma Tarihi: 19 Ağustos 2015 okunma

Yunuslar Karadeniz’in İlacı
Gündem
0

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Karadeniz’deki balık neslinin gemilerden ve kıyı yerleşim bölgelerinden kaynaklanan çöpler, karasal kirlilik kaynakları ve aşırı avcılık nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu belirtti.

Karadeniz’de kirliliğin önlenmesi konusunda son yıllarda bir takım çalışmalar yapıldığını ve bunda mesafe alındığını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, yunus ölümleri konusunda üzüntü verici rakamlar ortaya çıktığını belirtti.

TÜDAV verilerine göre Karadeniz’de her yıl 3 bin yunusun öldüğünü hatırlatan Kıdeyş; “Yoğun balıkçılık aktiviteleri, yaşam alanlarının bozulması ve av yasağının kaldırılması gibi talepler balık türlerinin geleceği açısından tehdit niteliği taşıyor. Ayrıca her sene onlarca yunus denizde terk edilen balıkçı ağlarına dolanarak boğuluyor. Yunus avı uluslararası anlaşmalarla Karadeniz’de yasaklanmış olmasına rağmen balıkçılar, balık türünün azalmasını sebep olarak yunusları gösteriyor. Oysa Karadeniz’de yunusların bolluğu eko-sistemin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Yunuslar olduğu sürece Karadeniz’de sağlıklı bir yaşam var demektir. Yunuslar, Karadeniz’deki balıkların azalmasının esas nedeni değildir. Sağlıklı deniz için av yasaklarına uyalım” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.