son haberler

Artık Emanete Süresiz Fındık Bırakmak Yok!

Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2018 okunma

Artık Emanete Süresiz Fındık Bırakmak Yok!
Ekonomi
0

Ünye Ticaret Borsası Üyesi olarak faaliyet gösteren ihracatçı firmalar ile fındık fabrikaları sahipleri, küf nedeniyle ihracat ürünü fındığın geri gelmesinden dolayı önemli bir karara imza attılar.

İhracatçı firmalar ile fındık fabrikaları sahipleri bu kararlarını, yayınladıkları basın bülteni ile kamuoyuna duyurdu.

Fındıkta görülen küf nedeniyle ihracatçıların sıkıntı yaşadıklarını ifade eden, ihracatçı firmalar ile fındık kırım fabrikalarının bir araya gelerek böyle bir karar aldıklarını belirttiler.

Basın bülteninde karara ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Son dönemlerde fındık ürününde görülen küf nedeniyle yaşanan kalite kaybı karşısında ihracatçılarımızın iş yaptığı yurt içi ve yurt dışı firmalar oldukça hassas davranmaya başlamış ve birçok ihracat ürünümüz geri iade edilmeye başlamıştır. Bu nedenle ciddi sıkıntı yaşamaya başlayan ve ilçemizde borsamız üyesi olarak faaliyet gösteren ihracatçı firmalar ile fındık kırım fabrikaları bir araya gelerek mevcut sorunu çözme konusunda yapılan istişareler sonucunda mutabakat sağlamışlardır. Buna göre; 2017 mahsulü ve öncesi yıllara ait kabuklu fındığın hiçbir şekilde bir sonraki seneye devir işleminin yapılmayacağı ve mutlak suretle 2017 yılı ve önceki yıllara ait olan ürünlerin hesaplarının 30 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında görülüp, kapatılmasının sağlanacağı ve bir sonraki yıla devredilemeyeceği prensip kararı ortak mutabakatla alınmıştır.”

“Borsa’nın kararı değildir”

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, borsa üyesi ihracatçı firmalar ve fındık fabrikalarının emanet fındıkla ilgili aldıkları karara ilişkin yaptığı açıklamada, alınan kararın Borsa’nın kararı olmadığını söyledi.

Uslu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Basında çıkan fındık kırım fabrikaları ve ihracatçıların kararı ile ilgili; aynı zamanda Borsa üyemiz olan ihracatçı firmalar ve fındık fabrikası sahipleri borsamızda toplantı talep ederek bir araya gelmişler ve bu kararı almışlardır. Bu kararın kamuoyuna ve fındık esnafına duyurulmasını talep etmişler borsamız da bu konuda aracılık yaparak üreticilerimizin ve esnafımızın mağduriyet yaşamaması için bilgilendirme görevini üstlenmiştir. Alınan karar Borsa Yönetim Kurulu ve Meclisinin kararı değildir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Daha Öncede Eski Fındık Yeni Fındık Ayrımı Yapmışlardı

Fındık ihracatçıları ve fabrikacılar daha önce de eski fındık yeni fındık ayrımı yaparak emanete bırakılan fındıklar arasında 1 TL fark belirlemiş ve eski fındıkları serbest piyasa fiyatından 1 TL düşük fiyattan üreticilere ödeme yapmışlardı. Fabrikacıların bu kararına ise bazı üreticiler tepki gösterse de karar geri çekilmemişti.

Fabrikacıların yeni kararının kamuoyunda nasıl karşılık bulacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.