son haberler

Bağışıklık Sisteminiz HIV Virüsüyle Çökebilir

Yayınlanma Tarihi: 1 Aralık 2015 okunma

Bağışıklık Sisteminiz HIV Virüsüyle Çökebilir
Gündem
0

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Saliha Yeşilduman, 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeşilduman AIDS’in, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine yol açan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyerek hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Yeşilyurt açıklamasında; “AIDS HIV denilen bir virüsün sebeb olduğu bir bulaşıcı hastalıktır. HIV Virüsü bağışıklık sistemini bozarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini ortadan kaldırır.Böylece kişide birçok enfeksiyon ve çeşitli kanser türleri gelişerek kişiyi ölüme kadar götürür.

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) Nedir?
HIV virüsü bağışıklık sisteminin içine yerleşerek,bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. HIV nedeniyle kişi enfeksiyon ve hastalıklarla savaşma yeteneğini kaybeder.

HIV Pozitiflik Nedir ?
HIV+ (pozitif); kanında HIV virüsü bulunan kişilere denmektedir.

aidsAIDS Nedir?
AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. HIV enfeksiyonunun
bağışıklık sistemini yetersiz hale getirdiği ve hastalık belirtilerinin başladığı durumdur.

HIV’İN BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?
1-Korunmasız Cinsel Yolla Bulaşma HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir.
Hasta kişi ile yapılan korunmasız (kondom,prezervatif, kılıf,kaput kullanılmadan) her türlü cinsel temasla (oral,vajinal,anal) virüs bulaşabilmektedir.
2
2-Kan ve Kan Ürünleriyle Bulaşma
Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması bedeni ile, virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kullanılan kan ürünleriyle hastalık bulaşabilmektedir. Ortak kullanılan enjektör,dezenfekte edilmemiş cerrahi malzemeler,kesici ve delici aletlerin kullanımı ile bulaşabilmektedir.
3
3-Anneden Bebeğe Bulaşma
HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt
ile bebeğe geçebilmektedir.

HIV/AIDS HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur.
• Güvensiz ve korunmasız cinsel temasta bulunulmamalıdır. Cinsel yolla bulaşmaya karşı en
güvenli ve basit korunma yolu prezervatif (kondom) kullanımıdır.

• Cilde hasar verecek herhangi bir kesici delici alet ya da iğne ile uygulama ( dövme, piercing vb.) yapılacak ise sterilizasyon kurallarına uyulmalıdır.

• T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tıbbi hizmet ya da diş sağlığı hizmeti veren kuruluşlardan sağlık hizmeti alınmalıdır.

• Kan ve kan ürünlerinin kontrolü açısından zorunlu testlerin yapıldığından emin olunmalıdır. Ülkemizde 1987 yılından beri her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.

• HIV pozitif kadın gebe kalmışsa olası riskler kendisine anlatılmalı gebeliğin devam etmesi durumunda bebeğin korunması için ilaç tedavisine başlanmalıdır

HIV’İN BULAŞMADIĞI DURUMLAR
Hastalık, virüsü taşıyan kişilerle birlikte oturmak, yemek yemek, aynı iş yerinde çalışmak, aynı okulda okumak, el sıkışmak, tokalaşmak, telefon, kitap, defter gibi araçları, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.”

HIV/AIDS Hastalığının Tedavisi
Aşı ve koruyucu bir tedavisi yoktur. İlaçlar, hastalığın kesin tedavisini sağlamasa da vücuttaki virüsün çoğalmasını kontrol altında tutarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı mücadelenin tekrar kazanılmasını sağlar. HIV açısından risk altında hissediyorsanız test yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.