son haberler

Çin Dünya’ya, Onlar Çin’e İhraç Ediyor

Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2018 okunma

Çin Dünya’ya, Onlar Çin’e İhraç Ediyor
Ekonomi
0

Samsun’da da tesisi bulunan Kastamonu Entegre Türkiye’den Dünya’ya ihracaat rakamlarını açıkladı. İhracaat yapılan ülkelerden en fazla dikkat çeken ülke ise hem nüfusu hem de pazarı bakımından dikkat çeken Çin oldu.

2019’da Hedef Büyüttü

Kastamonu Entegre Samsun Tesisleri Fabrika Müdürü Ertekin Dikmen ve Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Naci Güngör Ünye ve Terme basını ile bir araya geldi. Fabrikanın sosyal tesisinde yapılan bilgilendirme toplantısında Fabrika Müdürü Ertekin Dikmen çalışmalar ve 2019 hedefleriyle ilgili şu açıklamayı yaptı; “Samsun tesisimiz 2009 yılında Kastamonu Entegre bünyesine dahil edilmiş bir fabrikadır. Yaklaşık 9 yıldır sektörde kalite, kapasite olarak yarışacak bir tesis haline dönüştürme hedefi var Kastamonu Entegrenin. Bu kapsamda modernizasyon çalışmalarımız özellikle ilk satın aldığımız yıllarda yoğun bir şekilde devam etti. 2013 yılından sonra artık arzu ettiğimiz kapasitelere ulaştı. Şuanda yılda 250 bin metre küp yonga levha üretir hale geldik. Amacımız bu tesisi bölgede daha güçlü bir yapıya kavuşturmak. Hedef pazarlarımızı büyüterek daha global pazarlara ulaşmak istiyoruz. Bunun için önümüzde tabi bazı kısıtlar var, buradaki teknoloji gereği sadece bir ebatta üretim yapabiliyoruz. Presimizde 183’e 3.66 ebatlarında levha üretebiliyoruz. Samsun Yonga Levha tesisinin yıllık 250 bin metreküp olan üretim kapasitesi, 2019 yılında hedeflenen yatırımlarla %60 arttırılarak 400 bin metreküpe yükselecek” dedi.

“Kapasite Artacak, Yeni İstihdam Alanı Oluşacak”

Dikmen, Samsun lokasyonunun geliştirildiği takdirde yeni istihdam alanları ile cari açığın kapanmasına yönelik atılımlara katkı sağlayacağını ifade ederek şunları söyledi: “2019 yılı içerisinde de buradaki tesisin kapasitesini artırma yönünde bir yatırım hedefimiz de var. Yatırım sonucunda hem kapasite artacak, hem yeni istihdam alanları oluşmuş olacak hem de cari açığın kapanmasına yardımcı olacağız. Samsun lokasyonu ihracat yapan bir yer. Şirketin ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini bu lokasyondan yapıyoruz. Ama kendi ürettiğimiz ürünlerin yarısını ihracat pazarlarına gönderiyoruz. Önceki yıllarda yüzde 40’ların altına hiç inmemiştik ama bu sene yüzde 50’nin üzerinde devam ediyor oranlar. İhracat pazarı olarak İran en büyük ihracat pazarlarımızdan bir tanesiydi. Kafkaslar, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan var. İran ile ilgili uluslararası platformlarda devam eden sıkıntılar dolayısıyla yapmış olduğumuz ihracat Samsun lokasyonu adına konuşursak, 2012 yılından sonra azaldı. Biz kendimize başka pazarlar bulduk. Özellikle son iki yıldır Afrika pazarı en fazla ihracat yaptığımız pazarlardan bir tanesi. Burada da Cezayir ön plana çıkıyor. Tabi orada başka ülkelere de vermek istiyoruz. Burada da karşımıza çıkan en büyük engel ölçü kısıtı. Bunu da yeni yatırımlarla aşabileceğiz. Farklı ölçü ve ebatlarda ürün üretebilecek duruma geldiğimiz zaman bu pazarlara da açılabilmenin önü açılmış olacak. Bu anlamda önemli bir yatırım. Bölgede de şirketin kalıcı olmasının önünü açacak bir yatırım olacak.”

“Herkesin ithalat yaptığı Çin’e ihracat yapıyoruz”

Şirketin yurt dışı yatırımlarına ilişkin ise Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Naci Güngör bilgi verdi. Güngör, herkesin ithalat yaptığı Çin’e şirket olarak ihracat yaptıklarını ifade ederek, “Şuanda hala yoğunlaştığımız yurt dışında iki tane yatırımımız var. Bir tanesi İtalya’da devam eden bir yatırım ve bizim için çok önemli. Bu ayın sonuna doğru üretime başlayacak bu tesisimiz. Bizi heyecanlandıran, şirketin bütün enerjisini oraya aktardığımız bir tesis. İtalya’nın kalbinde olacağız. İtalya pazarının da yüzde 20’sine hakim olacak bir tesis olacak. Bunun yanında Bulgaristan’da ki tesisimizi de modernize etme düşüncemiz var. Fransa’dan taşıdığımız bir tesis var, bir yandan da o tesisin montajı devam ediyor. Sene sonuna kadar da tamamlayıp, tesisin kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. Kapasite artırımımızla birlikte ihracat rakamlarımızda artacak. Şuanda herkesin ithalat yaptığı Çin’e ihracat yapıyoruz.”diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.