son haberler

“Güçlü ve Sağlam Bir Toplum İçin Kadına Şiddete Hayır”

Yayınlanma Tarihi: 25 Kasım 2015 okunma

“Güçlü ve Sağlam Bir Toplum İçin Kadına Şiddete Hayır”
Gündem
0

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından Ünye Adliyesi önünde  basın açıklaması düzenlendi.

Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyon Üyesi olan Avukat Muhammed Yaman yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılması gereken çalışmalara değinirken, 2015 yılında basına yansıyan kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

Güçlü ve Sağlam Bir Toplum İçin Kadına Şiddete Hayır 1Yaman açıklamasında;”Bugün 25 Kasım Kadına Şiddete Mücadele günü. Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhalesinde Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesi bildirgesinde Avrupa Konseyi İstanbul sözleşmesinde Kadına Yönelik Şiddet kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel ve cinsel, psikolojik açı ızrar veren yada verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem tehdit, zorlama keyfi olan özgürlükten, ekonomiden gereksinimlerden yoksun bırakma olarak tanımlanıyor. İstanbul sözleşmesinin ön sözünde kadınlara yönelik şiddetin erkekler ve kadınlar arasında ki eşitlik olmayan güçlü ilişkilerinden dışa vurma olduğu kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasına yoksun amaçlı ve kadınların ilerlemelerinin önünde engel olduğu bu nedenle şiddeti önlemenin bir Devlet Politikası olması gerektiği vurgulanıyor. 25 Kasım gününün kadınlarla ilgili diğer günlerden önemli bir farkı vardır. O da 25 Kasımlarda Dünyanın her yerinde kadınlara ve kız çocuklara yönelik giderek artan cinsiyete dayalı şiddete odaklanmış olmasıdır. Günümüze kadına yönelik şiddet olgusu sadece bir kadın sorunu olarak değil toplumsal bir sorun olarak çok yönlü olarak gündeme alınmakta olan, bir çözüm üretmek için sosyoekonomik koşullar politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmektedir. Yerel ve Ulusal Medyaya yansıyan haberlere göre 2015 yılında Ekim ayına kadar erkekler yüzlerce kadının boşanmak istediği için veya evlenmek istemediği için öldürdü. Kadına yönelik şiddet artarak devam etti. Onlarca kadın ve kız çocuğu tecavüze uğradı. Yüzlerce kadın yaralandı. Onlarca kadın ve kız çocuğu cinsel tacize uğrandı. Öldürülen kadınlar arasında yasal haklarının kullandığı kullanılanlar katilin hakkında 3 kez koruma kararı çıkartıldı. Hangi yasayı getirir isek getirelim ailede ve toplumda bu yetiştirme sorunları aşınmadan Temel Eğitimde Hakta Ana Sınıfında bu yönde eğitim metotları ile ilgili dersler verilmeden, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan, yasaların bir anlamı kalmamaktadır. Her gün çığ gibi büyüyen kadına yönelik şiddet öldürmenin önüne geçilmemektedir. Kadına ve kadının güçlenmesi ailede ve toplumda birey olarak dikkate alınması toplumda zihniyet değişikliğini sağlanmasına yönelik eğitim her kademesinde toplumsal cinsiyet eşitliği verilmesiyle şiddetin önlenmesinde önemli bir gelişme olacaktır. “Güçlü ve Sağlam bir toplum için kadına şiddete hayır” diyoruz.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.