son haberler

Haberimizi Fen Adamları Doğruladı

Yayınlanma Tarihi: 27 Kasım 2015 okunma

Haberimizi Fen Adamları Doğruladı
Gündem
0

Geçtiğimiz hafta “Atatürk Parkında Çocukları Elektirik mi Çarpıyor” başlıklı haberimize yönelik, Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı Musa Kıranlı’dan doğrular nitelikte açıklama geldi. Kıranlı kaleme aldığı yazısında, statik elektiriğe dikkat çekerek çözüm önerileri konusunda bilgilendirdi.

Ünye Fen Adunye_fen_adamlari_dernegi_musa_kiranliamları Derneği başkanı Musa Kıranlı’nın kaleme aldığı yazı şu şekilde; ”
Her zaman ifade ediyoruz. Basın, haber alma kaynağımız, gözümüz, kulağımız, sesimiz. Olmazsa olmazımızdır. Ünye’mizde bulunan yerel bir gazetemizin de yayınladığı dikkat çektiği bir konu, çocuk parklarında statik elektrik çarpılması hakkında Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı ve Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi olarak kamuoyu bilgi paylaşımıdır.

Çocuklara belki de tek nefes aldıran alanlar oyun parkları ve kaydıraklardaki statik elektrik; Oyun parklarında ki velilerin farkına varamadığı ne olduğunu bilmediği konulardan biri. Kendileri de dahil olmak üzere çocukların kaydıraktan kaydıkları zaman oluşan statik elektrikle yüklenmesi ve çarpılmaları.

Statik Elektrik; tam olarak fiziksel bir olay olmasının yanında en büyük sebep oyun gruplarında kullanılan kaydırakların plastik olmasıdır. Oyun kayma sonrasında sürtünme ile oluşan statik elektriğin doğal zemin ile temasının engellenmesiyle elektriğin boşaltılamamasındandır. Oyun parklarında çocukların toprak zeminle irtibatı kesilmemelidir. Çocuklar plastik kaydıraktan aşağı doğru kaymaya başladığında plastik kaydırak yüzeyi boyunca statik elektrik oluşur. Oluşan statik elektriğin şiddeti ise hava durumu, çocuğun üzerinde ki kıyafetler vb. birçok etmen tarafından belirlenir.

Antistatik özelliği ile sürtünmeden kaynaklanan statik elektriği betona iletme özelliğine sahip kauçuk kaplama ürünleri, çocukların oynadığı parkların alt yüzeylerinde statik elektrik çarpmalarına son vererek, statik elektriği betona iletmekte önemli bir gelişmedir. Dünyanın farklı yerlerinde (Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda v.b.)  oyun parklarına bakıldığında gelişmiş Avrupa ülkelerinde plastik kaydıraklar çocuk oyun grupları kullanılmamaktad, zemin doğal olarak bırakılmaktadır. Nedense biz Avrupa ülkelerinin kullanmaktan vazgeçtiği teknolojiyi yenilik gelişme olarak görüyor ve hiç araştırma yapmaksızın uygulamaya koyuluyoruz.

Bilindiği üzere plastikler, petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Dolayısıyla farklı zararları söz konusudur. Evet; Yapılan araştırmalarda Plastik kaydıraklar elektrik deposu gibidir. Statik elektrik ile yüklenen birey bir eşyaya veya kişiye dokunduğu zaman hafif de olsa elektrik çarpabilir. Yani Çocuk ve kaydırak arasındaki elektriksel etkileşim görünmez amma yaşanılan bir gerçektir. Bir çocuk bulunduğu yerden belli bir yükseklikteki kaydırak üzerine çıktığında potansiyel (gizilgüç) enerjisi kazanır. Kayma sırasında sürtünen yüzeyler arasında durgun (statik) elektriklenme olur. Kaydırak metalden yapılmışsa, oluşan elektrik topraklanma nedeniyle çocuk üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz.

Kaydırak, yalıtkan bir madde olan plastikten yapılmışsa, oluşan elektrik toprakla etkileşmeyeceğinden çocuğun üzerinde kalır. Bu durum çocuğun davranışlarının dengesizleşmesine neden olabilir. Elektrikle yüklü bir çocuk bir yere dokunduğunda elektrik boşalması yaşanır. Aynı hareketlerle birçok kere kayan bir çocuk yüklüce elektrik depolar. Bu durumdaki çocukların başına gelen ufak tefek kazalar belki de bu nedenledir. Parklarda hem çocuklar, hem de çocukla büyük arasında yaşanan çatışmalar yaygın gözlemdir. Statik elektrik; ufak bir can yanması dışında yetişkinler için herhangi bir tehlikesi yok iken bu ifadeyi çocuklarımız için kesin yoktur diyemeyiz. Statik elektrikte olsa bir elektrik akımı söz konusu olduğundan akıma kapılan çocukların beyin ve hassas organları zarar görebilir, felç, kalp krizi gibi istenmeyen olaylarla karşılaşabilme ihtimali dikkate alınmalıdır.  Hassas teknolojik aletler msl. işitme engelli çocukların kullandığı kulaklıkların elektronik aksamları statik elektrikten dolayı bozulma ihtimali çok sık yaşanan bir durum olmasa da ihtimaller dahilindedir. Bu tür rahatsızlıkları olan çocuklarımız; Plastik kaydırakları tercih etmemeliler. Tercih ediyorlarsa bile işitme cihazlarını oyun esnasında kullanmamalılar. Paslanmaz çelik kaydıraklı oyun gruplarına yönelmelidirler.

Evet, Kaydıraktan kayan çocuklar kumdan ya da çakıldan bir alana temas etmezlerse elektrik boşaltacakları yere yükleneceklerdir. Statik elektrik, plastik kaydırak yerine paslanmaz çelik kaydıraklar kullanarak engellenebilir. Paslanmaz çelik kaydıraklar % 0 statik elektrik üretir. Ayrıca plastik kaydıraklara oranla kullanım ve dayanım süresi çok daha fazladır.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.