son haberler

Susun Beyler Susun!

Yayınlanma Tarihi: 30 Haziran 2016 okunma

Susun Beyler Susun!
Gündem
0

Serbest piyasada 14 lira seviyelerinde işlem gören fındık, 7 ayda yüzde 50 düşerek 7 lira seviyelerine geriledi. Siyasilerden ve ziraat odalarının düşüşe sessiz kalmaları ise üreticilerin tepkisine neden oluyor.

Böyle Serbest Piyasa Olur mu?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, daha önce fındık sektörü temsilcileri ile yaptığı açıklamada, “Böyle bir serbest piyasa, zulme dönüşen serbest piyasa, vatandaşı hiçe sayan serbest piyasa olur mu?” diyerek fındık fiyatındaki düşüşe tepki göstermiştir. Bakan Çelik, düşüşün devam etmesi üzerine müdahale alımlarının yapılacağına işaret etmişti fakat aradan geçen 3 aya rağmen hiçbir adım atılmadı.

Serbest Piyasa Amacını Aşmıştır

Başbakan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Numan Kurtulmuş da nisan ayında yaptığı açıklamada, fındık fiyatındaki düşüşün önüne geçileceğini açıklamıştı ancak, o günden sonra fındık ile ilgili hiçbir olumlu adım atılmadı. Kurtulmuş, aynı tarihte yaptığı açıklamada, “Serbest piyasa amacını aşmıştır. Birtakım tekelci güçlerin fındık üzerinden spekülasyonlarla halkımızı zarara uğratmasını istemeyiz.” demişti.

Canikli Üreticileri Suçlamıştı

Başbakan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ise mayıs ayında memleketinde yaptığı konuşmada, fiyat düşüşünü üreticiye bağlamıştı. Canikli konuşmasında, “Fındığı 90 centten bugün 3,5 dolara yükselttik. Şimdi birileri 12-13 liradan fındık almış veya elinde tutmuş. Bizim amacımız bunları korumak değil. Bugün fiyat düşmüşse bunun kabahati elinde fındık tutanlardır.” ifadelerinde bulunmuştu.

Milletvekilleri de Suskun

Üreticiler, Ordu ve Giresun’daki milletvekillerinin suskun kalmasından da yakındı. Nisan ayından bu yana fındık ile ilgili olumsuz konuları ağızlarına almayan milletvekilleri de üreticileri yalnız bıraktı.

Ziraat Odalarından Çıt Yok

Sadece açıklama yapmakla yetinen ziraat odaları bugüne kadar somut bir adımda bulunmadı. “Üreticinin hakkını yedirmeyiz” diyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaşanan fiyat düşüşünü oda başkanları gibi seyrediyor.

Şimdi Ne Olacak?

Üreticiler yeni sezon öncesinde fındık fiyatlarının yükselmesini tahmin ederek, büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Fındık fiyatının artmasını isteyen üreticiler, devletin müdahale alımı yapmasını bekliyor. Hükümetin ise hangi yolu izleyeceği bilinmiyor.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.