son haberler

Ünye Sarıkamış Şehitlerine Saygı İçin Yürüdü

Yayınlanma Tarihi: 8 Ocak 2017 okunma

Ünye Sarıkamış Şehitlerine Saygı İçin Yürüdü
Gündem
0

Sarıkamış Harekatının 102. Yıl dönümü anısına Ünye’de saygı yürüyüş düzenlendi. Kar yağışı altında gerçekleşen etkinlik ve yürüyüşe küçük büyük 7’den 70’e yüzlerce kişi katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığının organize ettiği ve 81 ilde aynı anda düzenlenen Sarıkamış şehitleri için saygı yürüyüşü Ünye dönerçeşme meydanında Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü ile Ünye belediyesi iş birliği ile gerçekleşti.

Sarıkamış şehitlerini anma programına Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ordu Gençlik Hizmetleri ve spor il müdürü Mustafa Genç, Daire amirleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program ilk olarak saygı duruşu ve istiklal marşı okuyarak başladı. Ardından şehitler anısına Kuranı kerim okundu. Yapacağımız yürüyüşün bir anlamı olması için dua ettik ve Allah dualarımızı kabul etti diyen Gençlik Hizmetleri ve spor il müdürü Mustafa Genç “Sarıkamış ruhuna yakışır bir organizasyon oldu şuanda kar yağıyor, bir nebze olsun o günü içimizde hissediyoruz. Her yıl farklı bir yerde bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz, geçtiğimiz yıl Altınordu ilçemizde yapmıştık, bu yıl Ünye’de gelecek yılda inşallah Fatsa ilçemizde yapacağız. Bizler Ecdadımızı unutmayacağız, 90 bin Şehit için 90 gencimiz bu gece Boztepe’de sabah ezanına kadar saygı nöbeti tutacaktır” dedi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise yaptığı konuşmada “Sarıkamış denince bir düşünmemiz gerekir, eksi kırkbeş derecede bu bayrak için, bu vatan için, namusu için donarak şahadete yürüdüler. Dört ay sonra havaların ısınması ile gün yüzüne çıkan kardelendir onlar” dedi.

Bizleri biz yapan, bizleri vatan yapan değerlere sahip çıkmak adına bu soğukta, sıcak yataklarınızdan kalkarak içinizdeki vatan sevgisi, şehitlerimize, gazilerimize minnet bağımlılık ve şükran duygusuyla bu meydanda bizlerle beraber olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum diyen Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney “Sarıkamış 1. Dünya harbindeki ilk cephemizdir. 102 yıl önce o soğuk ve meşakkatli Sarıkamış’ın dondurucu soğuğunda tek ısı kaynağının kalbindeki vatan sevgisi olan binlerce, yüzbinlerce gencin ölüme bilerek isteyerek kalbindeki imanla koştuğu yerdir. Bugünde kabar da Cudi’de iç güvenliğinde ülkemize tehdit oluşturan bütün iç ve dış mihraklara karşı askerimiz, jandarmamız polisimiz canını dişine tarak can siper hane mücadele ediyor. Bizler bugün burada bir parça üşüyoruz, bir parça üzülüyoruz ama ilmenyakin bildiğimiz bu manalara bugün bir parçada olsa aynen yakin hissediyoruz. Ama biliyoruz ki bir iki saat sonra sıcak yuvalarımızda olacağız. Hasta olsak tam donanımlı hastanelerde her türlü imkana sahip bir şekilde yaşıyoruz. Ama o gün cepheye koşanlar ölüme koşuyorlardı. Bazıları tarafından Sarıkamış eblihane, cahilane ve gafletle sanki bir hezimet gibi anlatıyor. Bunu söyleyenler Sarıkamış’ın Osmanlının, Türklerin 1. cihan harbine ilk girdiği cephenin olduğunu bilmeyenlerdir. Eğer Sarıkamış’ta o kardelenler vatanları için, bayrakları için, milletleri için canlarını feda etmeselerdi ne Çanakkale’deki zaferler nede bugün yaşadığımız devletimiz olmayacaktı. Bu ruhun bu ülkenin varlığı bu mananın yaşatılmasından geçer” açıklamasını yaptı.

O günkü şartlarda Sivas’a kadar demir yolumuz olsaydı savaşın seyri çok daha farklı olurdu diyen Kaymakam Güney “ Hele hele Erzurum’a kadar uzayan bir demir yolu olsaydı bugün daha farklı şeylerden bahsediyor olacaktık. Bugün lojistik desteği sağlayacak alt yapıyı koruyoruz. Askerimizin her türlü harp koşulunda savaşabileceği mühimmat, levazımatı tedarik konusunda ülke olarak hazırlıklı oluyoruz. Ama biliyoruz ki en ileri teknolojinin ürünü olan silahlar dahi olsa, en güçlü ordularınız dahi olsa, eğer kalbinde vatan sevgisi, bayrak sevgisi, millet sevgisi, iman şuur olamayan gençlik olursa her savaş kaybedilmeye mahkumdur. Ama imanlı, inançlı, vatanını seven fedakar gençliği olduğu müddetçe bu vatan özgür, bu bayrak özgür bir şekilde dalgalanacak ve bu ülke ilelebet payidar kalacaktır. “dedi.

Konuşmaların ardından topluluk hep birlikte dönerçeşme meydanından Çamlık mevkiine kadar ellerinde bayraklarla yürüdüler.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.