son haberler

Ünyeli Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Vehbi Koç Ödülüne Layık Görüldü

Yayınlanma Tarihi: 25 Şubat 2017 okunma

Ünyeli Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Vehbi Koç Ödülüne Layık Görüldü
Gündem
0

Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 48 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanında verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi Ünyeli Prof. Dr. Zeynep Ahunbay oldu.

Ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’tan alan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Vehbi Koç gibi tüm dünyanın tanıdığı çok çalışkan, verimli bir insanın adına düzenlenmiş bir ödülün bana lâyık görülmesinden onur duydum” dedi.

Ödül töreninde konuşan Ömer M. Koç, “Ne mutlu ki Vakfımız ve Ailemiz gibi başka kişi ve kurumlar da kültürel mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma yolunda önemli faaliyetler gerçekleştiriyor. Yüzlerce akademisyen geçmişin izini büyük bir titizlikle sürüyor ve aynı titizlikle belgeliyor. Buna rağmen saygısızca yapılmış restorasyonlar, kültürel ve tarihi mirasın derinliğine ve bütünlüğüne karşı yıkıcı müdahaleler gibi can sıkıcı haberler de duymuyor değiliz. Kendi adına konuşma imkânı olmayan bir abideyi, bir tarihi eseri, çok önemli bir koleksiyonu, bazen bir akademisyen, bazen bir bürokrat, bazen bir vatandaş cansiperane korumaya çalışıyor. Ne yazık ki bu isimsiz kahramanlar her zaman muvaffak olamıyorlar. Bugün Vehbi Koç Ödülü’nü alacak kişi bu isimsiz kahramanlardan birisi” dedi.

Kimdir?

1946 yılında Ünye’de dünyaya geldi. 1970 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. 1971 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü’nde asistanlık aldı.

1975 yılında Prof. Doğan Kuban yönetiminde yaptığı “Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmed Külliyesi ve Sonrası, 1609-1690” konulu doktora çalışmasını bitirdi. 1977-78 öğretim yılında İngiltere’nin York Üniversitesi’ne bağlı Gelişmiş Mimarlık Etüdleri Enstitüsü’nde koruma konusunda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1980 yılında “İstanbul Medreseleri – Koruma ve Yeniden Kullanım Açısından Bir Değerlendirme” konulu tezi ile doçentlik aldı.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak kariyerine devam etmektedir. Halen Ayasofya Müzesi koruma çalışmaları ve Hasankeyf’te kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.