son haberler

Fındığın Sadece Fiyatı Belli Değil

Yayınlanma Tarihi: 27 Temmuz 2021 okunma

Fındığın Sadece Fiyatı Belli Değil
Ekonomi
0

Üreticiler, 2021 yılı fındık taban fiyatının açıklanmasını bekliyor.

Daha önce rekolte tahminleri açıklanan fındık için Valilik toplama ücretlerini de açıklamıştı. Son olarak fındık hasat tarihleri de belli olurken fiyat konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Rekoltede Farklı Rakamlar…

Zirai don başta olmak üzere fındık ürün miktarını azaltacak çeşitli etkenler bu yıl da yaşanırken Sahil, orta ve yüksek kesimlerde fındık miktarlarında da değişiklik gösteriyor. Karadeniz’in en çok fındık üreten ili Ordu olurken Ordu’nun da en çok fındık üreten ilçesi Ünye. Yapılan açıklamada Ordu’da 167 bin 300 ton olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Türkiye genelinde ise Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda ziraat odaları, İhracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, üniversiteler, Fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyeti günlerce sahada çalıştı ve 2021 fındık rekolte tahminini 650 bin ton olarak belirledi. Bu açıklamanın ardından İhracatçılar Birliklerinin tahmini ise 818 bin ton olarak açıklandı.

Uzmanlar her iki rakam arasında farklılık olsa da hem iç pazarda hem de dış pazarda bu miktarın eritilebildiğini belirtti.

İşçi Ücretleri Tabanı 120 TL

Valilik tarafından Ordu’da fındık işçi ücretleri taban fiyatı 120 TL olarak açıklanmıştı. Çuvalcı, patozcu gibi fındığın bahçeden harmana nakliyesinde çalışacak işçilerin de ücretleri belirlenerek her kesim tarafından makul bir rakam olduğu ifade edilmişti.

Fiyat Belirsizliği Sürüyor

Serbest piyasada şuan Ünye’de fındık fiyatı 22-23 TL arasında işlem görüyor. Yeni ürünün ise 30-35 TL aralığında olması beklenirken bu zamana kadar fiyat konusunda resmi makamlardan açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenleyeceği basın toplantısı ile fındık fiyatının belirleneceği beklenirken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise fiyat konusunda şu açıklamayı yaptı; “Fındığın son 15 yıl ortalamasını aldığımızda 4 $’a geliyor. Doları 8 TL kabul etseniz 36 TL olması gerekiyor. Biz üreticinin hakkını savunuyoruz. Eğer fındık bir ihraç ürünü ise dolar üzerinden satılıyorsa olması gereken fındık fiyatı 36 TL olmalıdır. Kimse başka hesap yapmasın.”

  

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.