son haberler

“Anlaşılır Bir Köy ve Mahalle Kanununa İhtiyaç Duyulmakta”

Yayınlanma Tarihi: 20 Ekim 2016 okunma

“Anlaşılır Bir Köy ve Mahalle Kanununa İhtiyaç Duyulmakta”
Gündem
0

Bu yıl ikincisi kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Günü Ünye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, muhtarların sorunlarına değinerek, “Türkiye’de 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesinin 21. yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni anlaşılır bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

19 Ekim Muhtarlar günü dolayısıyla ilk tören Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Törene Fatsa kaymakamı Ünye Kaymakam Vekili Mehmet Yapıcı, Garnizon Komutanı Binbaşı Gökhan Coşkun, Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ile daire amirleri ve muhtarlar katıldı.

anlasilir-bir-koy-ve-mahalle-kanununa-ihtiyac-duyulmakta-1Atatürk Anıtı’na Muhtarlar Derneği çelenginin sunulmasının ardından saygı duşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden törende konuşan Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, muhtarların sorunlarını anlattı, taleplerini sıraladı.

Ünye’de 85 mahalle muhtarı olduğunu hatırlatan Ahmet Ekici, muhtarlık kurumunun Osmanlı’dan günümüze gelen ender kurumlardan olduğunu ifade ederek, “19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu’da, Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyet’e taşınan ender kurumlardan biridir. Bugün Ünye’mizde 85, Ordu’muzda 725, ülkemiz genelinde 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesinin 21. yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni anlaşılır bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

anlasilir-bir-koy-ve-mahalle-kanununa-ihtiyac-duyulmakta-3Muhtarlara Evlendirme Yetkisi İstiyoruz

Kırsaldaki muhtarlara evlendirme yetkisinin tekrar verilmesinden, sigorta primlerinin ödenmesine kadar muhtarların sorunlarının olduğu konuları dile getiren Ekici, şunları söyledi: “Muhtarlık seçimlerinde, mahallinde aday olacakların belli bir süre önceden seçim kuruluna adli sicil kaydı evrakıyla başvurması zorunlu olmalıdır. Mahalle muhtarlarına, özellikle kırsal mahalle muhtarlarına evlendirme yetkisi yeniden verilmelidir. Muhtarların izin hakları bir kanunla belirlenmelidir. Sosyal güvencesi olmayan kişiler, muhtar seçildikten sonra doğrudan Bağ kur kapsamına dahil ediliyor. Sosyal güvenlik primleri de İçişleri Bakanlığınca doğrudan yatırılmalıdır. En az iki dönem muhtarlık yapmış olanların görev sonrası silah ruhsatlarından alınan harçlar kaldırılmalıdır. Türkiye genelinde sayısı 50 bin 292 olan muhtar camiası, yasal olarak dernekler, federasyonlar ve konfederasyonla örgütlenmiştir. Türkiye Muhtarlar Birliği anlasilir-bir-koy-ve-mahalle-kanununa-ihtiyac-duyulmakta-5kurulmalı, tüm muhtarlar birlik üyesi olmalı, dağınıklık önlenmelidir. Muhtarlık kurumu genel ve yerel idarelerin rakibi değil, tam aksine halkına hizmet götürmek için çalışma paydaşlarıdır. Görevi halkının taleplerini, hizmet ihtiyaçlarını genel ve yerel idareye iletmektir. Muhtarların talepleri kendisi için değil temsil ettiği vatandaşlar içindir. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılatabilirse çok mutlu olur dolayısıyla halk da mutlu olur. Bu duygu ve düşüncelerle muhtarlar camiasına vermiş olduğu değerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, siyasilerimize ve tüm kamu çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Yeni Dernek Binası Muhtarlar Gününde Açıldı

Törenin ardından mülkiyeti Ünye Belediyesi’ne ait olan ve Ünye Muhtarlar Derneği’ne tahsis edilen dernek hizmet binasının açılışı yapıldı.

Açılışa katılan Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, mahallelerde her türlü dert ve sıkıntı da ilk çalınan kapının muhtarlar olduğunu söyledi.

anlasilir-bir-koy-ve-mahalle-kanununa-ihtiyac-duyulmakta-4Muhtarlarla uyum içinde çalıştıklarını ifade eden Çamyar, “Muhtarlık mesleği son derece saygın ve zor bir meslek. Her türlü dert ve sıkıntı da ilk olarak çalınacak yer muhtarın kapısıdır. Ünye Belediyesi bu bilinçle muhtarlarımıza gereken değer ve önemi verme noktasında 2.5 yıllık görev süremiz içerisinde gayret ve çabamızı ortaya koymaya çalıştık. Muhtarlarımızla toplantılar yaptık, çıkan sonuca göre ortaya çıkan talep ve sorunları Ünye Belediyesi olarak karşılama gayreti içerisinde olduk. Belediyenin mülkiyetinde olan bu binamızı Muhtarlar Derneğimize tahsis ettik. Çünkü onlar bizim mesai ve çalışma arkadaşlarımız” dedi.

Açılışın ardından Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde muhtarlar için düzenlenen yemekle muhtarlar günü kutlama programı sona erdi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.