son haberler

Atatürk Parkında Çocukları Elektirik mi Çarpıyor?

Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2015 okunma

Atatürk Parkında Çocukları Elektirik mi Çarpıyor?
Gündem
0

Ünye Atatürk Parkında bulunan oyun parkı, son günlerde velilerin “elektrik çarpıyor” şikayetiyle gündemde. Durumun ciddiyeti giderek artarken, bazı veliler Atatürk Parkında bulunan oyun parkına “acaba elektirik kaçağı mı var” endişesiyle çocuklarını götürmüyor.

Peki gerçekten elektirik çarması mı var? Ya da velilerin korktuğu gibi elektirik kaçağı mı var? Durum aslında bu kadar ciddi değil. Sorunun kaynağı statik elektirik.

Atatürk Parkında Çocukları Elektirik mi Çarpıyor 1Oyun parklarında ki velilerin şikayet ettiği konulardan biri kendileri de dahil olmak üzere çocukların kaydıraktan kaydıkları zaman statik elektrikle yüklenmesi. Statik elektrik ile yüklenen birey bir eşyaya veya kişiye dokunduğu zaman hafif de olsa elektrik çarpabilir. Atatürk Parkında bulunan oyun parkında ki sirkülasyonun yoğun olması ise statik elektriğin bireyler üzerinde daha fazla oluşmasına ve çarpılma hissinin daha fazla olmasına neden oluyor.  Tam olarak fiziksel bir olay olmasının yanında en büyük sebep oyun gruplarında kullanılan kaydırakların plastik olması. Çocuklar plastik kaydıraktan aşağı doğru kaymaya başladığında plastik kaydırak yüzeyi boyunca statik elektrik oluşur. Oluşan statik elektriğin şiddeti  ise hava durumu, çocuğun üzerinde ki kıyafetler vb. bir çok etmen tarafından belirlenir.

Nasıl Engellenebilir?
Statik elektrik plastik kaydırak yerine paslanmaz çelik kaydıraklar kullanarak engellenebilir. Ufak bir can yanması dışında herhangi bir tehlikesi yoktur. Fakat özellikle hassas teknolojik aletler örneğin işitme engelli çocukların kullandığı kulaklıkların elektronik aksamları statik elektrikten dolayı bozulabilir. Fakat bu da çok sık yaşanan bir durum değildir.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.