son haberler

Fındık Üzerinde Oyun Mu Oynanıyor?

Yayınlanma Tarihi: 15 Aralık 2015 okunma

Fındık Üzerinde Oyun Mu Oynanıyor?
Gündem
0

Noel Geliyor Fındık Lazım, Satmayın 1Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu’nun 17 Kasım tarihinde Ünye’de yaptığı uyarılar gerçek olmaya başladı.

Ünye’de gerçekleştirilen Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu önemli uyarılarda bulunmuş ve ihracatçıların çeşitli planlarla fındık fiyatını düşüreceği duyumunu aldığını paylaşmıştı. Bugünlerde ise fındık fiyatının düşmesi, akıllara Hasan Kozoğlu’nun açıklamalaranı getirdi.

<<< HASAN KOZOĞLU’NUN 17 KASIM’DA Kİ AÇIKLAMALARI >>>

Peki gerçekten oyun mu oynanıyor? Konuyla ilgili Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’ın açıklamaları bu durumu doğrular nitelikte. Sarıkahraman açıklamasında, “Emanet sistemi dediğimiz üreticinin tüccarına bıraktığı fındığı kendi aralarında paylaşarak o emaneti piyasaya sürdüler” dedi.

Emanet Fındığı Piyasaya Sürdüler
İlk olarak üreticinin bu yıl ortak aklı bularak fındığını satmadığını ve doğru işler yaptığını belirten Sarıkahraman; “Ortak akıl dediğimiz yolu üretici buldu. İhtiyacı olduğu kadar pazara indirmeyi, ihtiyacı olduğu kadar satarak gidermeyi seçti. Bu sene üreticiler ilk defa en iyi şekilde yapmaya çalıştılar. Halada yapmaya direniyor ama karşı taraf bizim fındığımız üzerinden kat mı kat para kazanan tarafta ve üreticiyi, üreticinin elinde ki kendi silahıyla vurdu. Emanet sistemi dediğimiz üreticinin tüccarına bıraktığı fındığı kendi aralarında paylaşarak o emaneti piyasaya sürdüler. Kendi aralarında paylaşma karını ve zararını da ziraat_odasi_başkani_osman_sarikahramanpaylaşmayı düşünerek elde ki emanet fındığı piyasaya kırarak Avrupa’nın ihtiyacını karşılamaya çalıştılar. Üreticimiz elinden geldiğince direnmeye çalışıyor.

Arada ki 50 Lirayı Kim Yiyor?
Bu fındığı 10-12 liranın altında almaya çalışmak, fındığı daha aşağılarda almaya çalışmak biraz vicdanla alakalı diye düşünüyorum. Tüccar 13-14 liraya fındık aldı. Bu tüccarın 13-14 liraya aldığı fındığın zararını birileri çekecektir. Trabzon Ziraat Oda Başkanımız bu toplantıda burada emanet fındığı piyasaya sürecekler demişti. Bu toplantı Ünye’de olmuştu. Şimdide emanet ortada süründü diyoruz. Sosyal ortamda bir fotoğraf dolaştığı ulusal televizyon bunun haberini bile yaptı. 10-11 liraya alınan fındık nasıl 60 lira oldu fındığı biz toplayıp bahçeden getirdik tüccara sattık tüccarda fabrikacıya verdi ve sattı. Bunun masrafı çarpı 2 olsa maliyeti 10-11 liraya alın ve çarpı 2 yaptın ki % 20 dir maliyeti. Her türlü fındığın atığı da dâhil parayla satılıyor. Ankara da fındık 69 lira, çorumda ise 60 liradır. 60 liradan aşağıda fındık yok. Arada 50 lira bir rakam farkı var bu 50 lirayı kim yiyor diye soruyorum sizlere. Fındık satılmıyor kim bu malı alıp götürüyor bilemiyoruz. Kamuoyunu bu kararını versin” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.