son haberler

“Hak Eden Yerlere Haksızlık Olarak Görüyorum”

Yayınlanma Tarihi: 25 Nisan 2015 okunma

“Hak Eden Yerlere Haksızlık Olarak Görüyorum”
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin başvuru yaptığı Akyazı Plajı, Cumhuriyet Halk Plajı, Fatsa Çamlık Halk Plajı ve Ünye’de Kırkevler Plajları için mavi bayrak alındı. Alınan mavi bayrakları değerlendiren Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, plajların mavi bayrak kriterlerine uygun olmadığını ve 1 ay içerisinde altyapının hazırlanması gerektiğini, aksi takdirde yapılacak ara denetimlerde mavi bayrakların geri alınabileceğini belirtti.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin başvuru yaptığı 4 plaj için mavi bayrak statüsü uygun görüldü. Ordu merkezde Akyazı Plajı ve Cumhuriyet Halk Plajı, Fatsa’da Çamlık Halk Plajı ve Ünye’de Kırkevler Plajı’nın mavi bayrağa uygun görülmesini değerlendiren Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, çeşitli eleştiri ve önerilerde bulundu.

unyeturizm_isletmecileri_dernegi_baskani_adnan_sobi“Ünye’nin Alması Gereken Bir Haktı”
Sobi açıklamasında; “Mavi bayrak eğer alınacaksa Karadeniz Bölgesinde bunun 10 sene öncesinden Ünye’nin alması gereken bir haktı. Bu takip edilmedi ya da biz eksik kaldık onu da kabul ediyoruz ama mavi bayrak alınması için çok önemli standartlar var. Turizm Bakanlığı’nın otellere verdiği yıldız statüsünü belli bir puan dâhilinde vermesi mavi bayrağın da belli bir kriterleri dâhilinde verilmesi gerekiyor. Bu da tamamen bir yıllık verilmesi gerekilen bir hak yani mavi bayrak aldık artık daha istememize gerek yok ya da daha gitmeyecek değil, yıl içerisinde de iptal olabilecek bir hak. Yıl içerisinde yapılacak denetimlerde eksik kalınırsa bayrak tekrar sökülür bu da aynı zamanda uluslararası alanda insanların bilgisine sunuluyor.

Plajlar Yeni Sezona Hazırlanmalı
Şuanda Ordu’da dört tane mavi bayrak noktası belirtiliyor hatta Karadeniz’de Zonguldak, Samsun birer tane almışken Ordu dört tane mavi bayrak almış oluyor. Bunun iki tanesi Ordu merkezde Akyazı Plajı ve Cumhuriyet Halk Plajı bir tanesi Fatsa Çamlık Halk Plajı ve Ünye’de Kırkevler Plajı olarak Turizm Bakanlığı tarafından açıklandı. Bu tamamen Ünye’nin değil Ordu Büyükşehir’in tasarrufunda olan bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Kırkevler Plajımız tabi ki Ünye için bir kazanımdır, ama insanların da bildiği gibi herkesin de gördüğü gibi Kırkevler Plajı’nın mavi bayrak almasındaki kriterlere kavuşması için duş kabinlerinin, soyunma kabinlerinin, güvenlik kulelerinin ve aynı zamanda ulaşım noktasında otopark sorunun hiç olmaması gerekiyordu. Bu kriterlerin en azından üç beş tane önemli başlıklarına baktığımızda Kırkevler Plajı için Büyükşehrin bugünden itibaren yeni sezona yani 2015 yılı turizm sezonuna mavi bayrak hakkını almış bir flaş statüsünde olduğunu görmek için ciddi bir yatırımla başlaması gerekiyor.

Hazır Plajlar Varken Altyapısı Olmayan Bir Plaj Seçildi
Ünye’mizde Uzunkum, Çınarsuyu, Gölevi, Kavaktepe, Kızılcakese, Kavaklar ve bunların yanında özel mavi deniz gibi bir plajlar varken ki alt yapısı hazır, Turizm Bakanlığı’nın kriterlerine, mavi bayrak standartlarına uygun hazır plajlar varken hiçbir altyapısı olmayan bir yere mavi bayrağın verilmesi biraz da düşündürücü oluyor maalesef. Çünkü zaten hazır yerlerimiz var bunun yanında mavi bayrak kriterlerinin oluşması için ciddi bir yatırım gerekiyor. Ünye için kazanım olacak ama mevcut plajlardan biri değerlendirilseydi Ünye’nin plaj noktasında gerçekten doğru bir yer seçildiğinin de göstergesi olacaktı. Şuan bütün herkesin dediği Kırkevler diye bir plaj mı var, orada plaj bile yok. Yani plajın bile çok dar ve yetersiz olduğu bir yerde mavi bayrak verilmesi Ünye’nin gerçekten mavi bayrak standartlarındaki plajları olması noktasında biraz da ters düştüğünü düşünüyorum.

Turistlerin %80’i Mavi Bayrak Olan Yere Gidiyor
Mavi bayrak bizim bölgemizde çok bilinen bir şey değil çükü daha Karadeniz Bölgesinde yeni yeni ön plana çıkan denizin kullanımı noktasında uluslararası standartlarda yüzme yeterliliği ve güvenlilik yeterliliğinin aynı zamanda da altyapı ve deniz suyu kalitesinin olduğu noktalar diye biliniyor. Özellikle yabancı turistler Avrupa ülkelerinden ülkemize seyahat ederlerken özellikle Karadeniz’i tercih ettiklerini belirtelim. Burada denize girmek ya da denize girme arzusu olan turistler öncelikle bu siteden mavi bayraklı noktalara bakıyorlar yani Karadeniz’de mavi bayrak varsa emin olun ki turistlerin yüzde 80’i oraya yönelir. Çünkü bilinçli insanlar bunlar. Mavi bayrak olan yerde can güvenliği, mal güvenliği, deniz suyu kalitesi aynı zamanda her türlü alt yapının olduğunu düşünürler. İşte bu yüzden Kırkevler’in yeterli olacağını düşünmüyoruz. Kırkevler Plajı tabi ki Ünye için bir kazanım ama bütün bu kriterleri Avrupa standartlarında, dünya standartlarında bir plaj olacaksa Kırkevler’in doğru bir yer olmadığını düşünüyoruz.

Hak Eden Yerlere Karşı Bir Haksızlık Olarak Görüyorum
Özel bir eleştiri yapacaksak şuan mevcut verilen dört mavi bayrağın dört noktası da maalesef yani resmi statüde olan mavi bayrak kriterlerine çok da uymuyor. Bunun biraz da farklı bir mantıkla alındığını düşünüyoruz çünkü hem Cumhuriyet Halk Plajı hem Akyazı Halk Plajı hem de Fatsa Çamlık Halk Plajı’nın son beş yıldır yapılan deniz suyu ölçümlerinde il sağlık müdürlüğü, ilçe sağlık müdürlüklerinin yaptığı deniz suyu ölçümlerinde kriterlere ve çıkan sonuçlara baktığımızda Ünye’nin Kavaklar, Mavi Deniz, Kızılcakese bir de Uzunkum özellikle daha temiz çıkan sonuçlar. Alınan mavi bayrak noktası gösterilen plajlara baktığımızda da en çok can kaybedilen noktaları görüyoruz, çok tezat oluşturuyor bu. Can güvenliği olmayan yerlerin mavi bayrak alması geçmişte can kaybının çok olduğu yerlerin gerçekten can kaybını sıfıra indirecek bir güvenlik önlemleri olmadan mavi bayrağa kavuşması biraz da bunu hak eden yerlere karşı bir haksızlık olarak görüyorum.

Sevindim Ama…
Mavi bayrak alınmasına sevindim çünkü mavi bayrak demek dünya turizm litaratörüne girmek demek bu noktada çok sevindim ama bunun altını dolduramazsak maalesef bunun dönüşü daha farklı olacak, olumsuz yönde olacak. Kesinlikle mavi bayrak statüsünün Kırkevler Plajımıza Büyükşehrin Karadeniz’de deniz mevsimi 1 Haziran olarak belirleyelim. 1 Haziran’a kadar en fazla bir ay kaldı. Bir ay içinde sihirli bir değnek dokunmuş gibi Kırkevler Plajı’nın dönüşmesi gerekiyor. Aksi takdirde Ünye için büyük bir kayıp olacak mavi bayrak” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.