son haberler

Kadın Meclisinden “Kadına Şiddete Hayır”

Yayınlanma Tarihi: 25 Kasım 2017 okunma

Kadın Meclisinden “Kadına Şiddete Hayır”
Gündem
0

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle Ünye Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mimar Sevindik Diktepe Demir yaptığı açıklamada, ” tüm gücümüz ve tüm yüreğimizle Kadına Şiddete Hayır” dedi.

Dünya’da kadın ve kız çocuklarına yönelik giderek artan cinsiyete dayalı şiddetin son bulması için farkındalık ve duyarlılık oluşturmak amacıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü olarak ilan edildi.

“Kadına yönelik şiddet; cinsiyete dayanan , kadını inciten , ona zarar veren , fiziksel , cinsel , ruhsal hasarlarla sonuçlanması olası bulunan toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona bas kı uygulanması, ekonomik ihtiyaçlarından yoksun bırakılması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış” olarak ifade edilirken Ünye Kent Konseyi Kadın Meclisi bu güne dikkat çekti.

Başkan Sevindik Diktepe Demir yaptığı açıklamada şu cümleleri kaydetti;

“Günümüzde kadına yönelik şiddet tüm dünyada bütün acımasızlığıyla artarak devam etmekte ; kadınlara eşleri ve aile bireyleri ve savaş alanlarında devletler tarafından da şiddet uygulanmaktadır. Şiddetin sonuçları ne yazık ki dünyanın her yerindeki kadınlar için aynıdır ve şiddet gün geçtikçe artmaktadır. Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. Şiddet bir insanlık suçudur ve ayıbıdır, kime neden ve nasıl uygulanırsa uygulansın hiçbir şiddet kabul edilemez ve gerekçesi olamaz. Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bidirgesinde ve Avrupa Konseyi İstanbul sözleşmesinin önsözünde; kadına yönelik şiddetin erkekler ve kadınlar eşitlikçi olma- yan güç ilişkilerinden dışa vurma olduğu, kadınlara yönelik ayrımcılığa yol açtığı ve kadınların ilerlemelerinin  önünde engel olduğu bu nedenle şiddeti önlemenin bir devlet politikası olma sı gerektiğini vurguluyor”.

“Şiddet bir kadın sorunu değil toplumsal bir sorundur, çözümünü sosyal ekonomik, psikolojik, ruhsal, bedensel ve kültürel boyutlarda değerlendirilerek çözüm aranmalıdır. Günümüz Dünyasında yüzlerce kadın ve kız çocuğu şiddete maruz kalmakta tecavüz, taciz ve fuhuşa zorlanmaktadır. Birçok kadın ve kız çocuğu evlerinde işyerlerinde fiziksel, ekonomik, cinsel, duygusal şiddete uğramakta korku ve tehdit altında yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Boşanmak istediği veya evlenmek istemediği için şiddete uğrayan kadınlar yaralanmakta ve çoğu zaman hayatlarını kaybetmektedirler. Kadınların çoğu kendi hayatlarında söz sahibi olmak için kendilerini savunmaya çalışırken ölmektedir. Toplumun temel taşı olan ailenin en önemli aktörü olan kadına şiddet uygulamak, kapatılması zor yaralar açmaktadır. Sağlıklı bir ailenin olmadığı toplumlarda sağlıklı bir geleceğin inşa edilmesi bir o kadar zordur. Ancak sağlıklı bireylerle toplumlar güçlenir”.

“Kadınların son yıllarda uğradıkları şiddeti saklamadan destek almaya başlamaları ile şidde-tin boyutları ve sonuçları ile görünür olmaya başlamıştır. Kurumlara yaptıkları başvuruların kendilerini koruyacağına güven duydukça destek alma oranı artacaktır. Ancak şiddete uğradık tan sonra nerelere müracat edeceklerinin, haklarının neler olduğunu bilmeleri şiddeti engelle mek için çözüm değildir.  Şiddeti uygulayan genelde erkektir ve bu konuda olayın yanlışlığını idrak etmesi ve şiddetten vazgeçmesi için erkeğin eğitilmesi gerekmektedir. Aile ve toplumda yetiştirilme sorunlarını aşılmalı için temel eğitimde bu konular öğretilmeli toplumsal cinsiyet eşitliğine dair eğitimler verilmelidir.

Bu şiddet ve cinayet sadece kadın ve erkeğin değil toplumun bütününü etkileyen sosyal bir problemdir. Şiddetin önlenmesi için toplumun her kademesine, bireysel , kurumsal tüm taraf lara önemli sorumluluklar düşmektedir. Şiddetin önüne sadece kanunlarla değil eğitim ve zih niyetin değişikliği ile geçilebilir.

Kadın eğitilmeli ve eğitilen kadının güçlenmesine fırsat verilmelidir. Kadının güçlenmesi ai-le ve toplumda birey olarak dikkate alınması ve değer verilmesi ; toplumda cinsel eşitliğin id – rak edilmesi ile şiddetin önlenmesinde gelişmeler sağlanabilir. Kadının güçlenmesi toplumun da güçlenmesidir, kadın güçlüyse toplum güçlüdür.Dünya kadınla birlikte var olmuştur ve ola caktır. Güçlü bir dünya için kadına şiddete hayır !..

Şiddet gibi insanlık onurunu aşağılayan bir eyleme karşı duyarsız kalamayız; Şiddet Kader Değildir, Kadına Şiddet İnsanlık Ayıbıdır, Kadına Şiddet Toplumun Utancıdır, Haklı Şiddet Yok tur, Kadına Vurmak Güç Değil Acizliktir, Alo 183 Aile İçi Şiddet ve Destek Hattı , Suça Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır. 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde tüm gücümüz ve tüm yüreğimizle Kadına Şiddete Hayır!”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.