son haberler

Mahalleler Bölünemiyor!

Yayınlanma Tarihi: 6 Şubat 2018 okunma

Mahalleler Bölünemiyor!
Gündem
0

Ünye Belediyesi’nin bazı büyük mahalleleri daha iyi hizmet verebilmek için bölme projesi uygun görülmedi.

Ünye Belediyesi’nin Şubat Ayı Olağan Toplantısı’nda Ordu’nun Büyükşehir olmasıyla birlikte belde konumundan mahalle konumuna düşen büyük mahallelerinin muhtarlıklara bölünme çalışması görüşüldü.

İmar Komisyonu konu ile ilgili yaptığı çalışmaları rapor halinde Meclis’e sunarken mahallelerin muhtarlıklara neden ayrılamayacağı gerekçeleriyle açıklandı.

İmar Komisyonu Raporu’nu Komisyon Üyesi İbrahim Ecioğlu şöyle açıkladı; “ilçemiz İnkur Mahallesi 3’e, Yenikent Mahallesi 2’ye, Yeşilkent Mahallesi 3’e Erenyurt Mahallesi 2’ye Tekkiraz ve Fatih Mahallelerinin imar tekniğine uygun olarak bölünmesiile ilgili Belediye Meclisi’nin 05.09.2017 tarih ve 100 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilmiştir.

Belediye Kanunu’nun 9. Maddesinde “Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamaz” denilmektedir. İnkur Mahallesinin nüfusunun 2173, Yeşilkent Mahallesinin nüfusunun 1358, Tekkiraz Mahallesinin nüfusu 2349, Erenyurt Mahallesinin nüfusunun 1238, Yenikent Mahallesinin nüfusunun 1036 ve Fatih Mahallesinin nüfusunun 2135 olduğu tespit edilmiştir. En yüksek nüfuslu Tekkiraz ve Fatih Mahalleleri bölünme taleplerinden ilgi dilekçeler ile vazgeçmişledir. Erenyurt Mahallesinin nüfusu 1238 olup ayrılmak istenilen bölümleme ile yeterli nüfusun sağlanamadığı muhtarlıkça sözlü beyan edilmiş olup bölünmesinin uygun olmadığı, Yeşilkent Mahallesinin üç’e bölünmesinin nüfusça yeterli olmadığı, ikiye bölünmenin de muhtarlığın iş yüküne etki etmeyeceği gerekçesi ile bölünmesinin uygun olmadığı, Yenikent Mahallesinin nüfusunun 1036 olup ayrılmak istenilen bölümleme ile yeterli nüfusun sağlanamadığından dolayı bölünmesinin uygun olmadığı, İnkur Mahallesinin de tek başına bölünmesini Belediye hizmetlerini etkilemeyeceği ve kamu yararı taşımadığı gerekçesi ile bölünmesinin uygun olmadığı, ayrıca komisyonumuzca kurum ve kuruluşların görüşlerine de şifai olarak başvurulmuştur.

Yeni mahallelerin oluşması ile İçişleri Bakanlığı’nca oluşturulan adrese dayalı mekansal adres veri tabanı bilgilerinin değişeceği, değişim ile seçmen bilgilerini de değiştireceği açıktır. Önümüzde kısa süresi kalmış olan seçimler sebebi ile ilgili kurumların (nüfus ve ilçe seçim kurulu vs.) iş yoğunluğunu arttıracağı ve işlemlerin yetişip yetişemeyeceği tereddüttü hasıl olmuştur. Bu bağlamda da talep edilen bölünmelerin teknik kriterlere uygun olmadığı ve kamunun yararına bir faydasının olmadığı kanaatine varılmıştır. Komisyonumuz söz konusu mahallelerin bölünmesi talebinin uygun olmadığına oy birliği ile karar vermiştir.”

Raporun okunmasının ardından oylamaya geçildi ve oy çokluğu ile kabul edildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.