son haberler

Makineli Tarım Maliyeti Yüzde 50 Düşürecek

Yayınlanma Tarihi: 19 Ağustos 2017 okunma

Makineli Tarım Maliyeti Yüzde 50 Düşürecek
Gündem
0

Ünye ilçesine bağlı Düzsaylan Mahallesinde “Fındıkta Makinalı Hasat” konulu tarla günü düzenlendi.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta makineli hasadın kaliteyi artıracağını, maliyeti ise yüzde 50 düşüreceğini söyledi.

Programda Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Fındık evrensel bir ürün, global bir ürün ve bir ham madde. Fındıkla ilgili hep odaklandığımız konu var. Biz fındıktaki başarı veya başarısızlığı verimi veyahut da kaliteyi fiyat üzerinden değerlendiriyoruz. Fındıkta fiyatlar yüksekse işler iyi gidiyor değilse işler iyi gitmiyor şeklinde bir yaklaşımımız var. Fındık fiyatının yüksek olup, gelirinin çok olmasını  siyasetçi de ister, tüccarda ister, ilin ve ilçenin yöneticileri de işler, çalışanlar da ister. Bundan hiç kimsenin zararı yoktur. Fakat önemli olan elde olan gelirin sürdürülebilir olması. Bir fiyat 20 lira olup bundan yüksek gelir elde etmenin sevincini yaşarken, çok kısa süreler içerisinde fındık fiyatının yarı yarıya hatta 3’te 1’e düşmesi neticesinde insanların geleceklerini planlayamadıkları, önlerini göremedikleri ve bu dalgalanma neticesinde savruldukları ve morallerinin bozuldukları bir üretim şekli bizim özlediğimiz, hedeflediğimiz bir tarım faaliyeti değildir “dedi.

Fındıktaki sorunun fiyattan ziyade verim olduğunu ifade eden Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Biz fındık fiyatının yüksek olmasından rahatsız olmayız ama fındıkta karşılaştığımız sorun fiyat değil verim sorunudur. Verimle ilgili olarak ise karşılaştığımız sorun var. Bunlardan biri dönüm başına elde ettiğimiz ürün miktarı, diğeri ise bu ürünü elde ederken ettiğimiz masraflar. Bu doğrultuda da maliyetleri düşürmek için elimizden geldiğince bir gayret içerisinde olmalıyız” dedi.

Makineli tarı uygulamaısnda emeği geçen İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve Destek olan Durak Fındık A.Ş.’ye teşekkür eden Kaymakam Güney, “Ürünün daha az işçilik maliyetiyle bahçelerden toplanarak pazara ulaştırılması için ne yapabiliriz noktasında bugün denediğimiz önce yaprakları bir makine vasıtası ile süpürüp vakum vasıtası ile toplayıp patozlamsının yapılmasını kamuoyuna göstermiş olduk. Bu makine elden ele dilden dile yayılarak arazi yapımıza, coğrafyamıza uygunsa yaygınlaşacak. Ürünümüzün denemesinde ve kazanmasında bağışlanmasına destek olan Durak Fındık İşletmemize teşekkür ediyorum. Bu makineleri ilimize ve ilçemize kazandıran İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, “Fındıkta maliyetlerin düşürülmesi adına böyle bir çalışan başlattık. Durak Fındık A.Ş. tarafından alınan ve il Müdürlüğümüze bağışlanan 8 makine ilimizin muhtelif ilçelerinde kullanılmakta. Hedefimiz Bu makinelerin bütün fındık alanlarında bu makineleri kullandırılması. Amacımız fındık maliyetlerini düşürmek. Bilindiği üzere toplama ve işçilik maliyetleri çok yüksek bir maliyet oluşturuyor. Dolayısıyla bu maliyetlerin düşürülüp kazancın arttırılması içinde makineli tarımın olabildiğince yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Makineli Fındık toplama ile maliyetin yüzde 50 azaldığını ifade eden Kemal Yılmaz, “Bu çalışmayı Fatsa ilçesinde yaptık, bugün Ünye ilçemizde yaptık, yarın başka bir ilçemizde yapacağız. Bu arada aynı zamanda verimlilik arttırma ile ilgili çalışmalarımızda var. Şuanda dönümde 300 kiloyu yakaladığımız yerler ve örnek bahçelerimiz var. Bundan sonra uygulayacağımız yeni projelerle daha geniş alanlarda daha modern bahçeler oluşturacağız ve inşallah Dünya’dan örnek alan değil, Dünya’ya örnek olan bir il olarak yerimizi alacağız.Makineli toplama  işçilik maliyetinde en az yüzde 50 oranında maliyetin azalacağını düşünüyoruz. Bu yıl ilk defa makine kullandığımız için bir takım sıkıntılarımız oluyor ama bunların hepsi kullandıkça zaman içerisinde vatandaşımız öğrenecek ve inşallah bu sıkıntıları ortadan kaldırmak suretiyle üreticilerimizin daha karlı ürün yapmalarına olanak sağlamış olacağız” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.