son haberler

Sürücü Kursları “Trafik Adabı Kararı Yerinde Karar” Dedi

Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2017 okunma

Sürücü Kursları “Trafik Adabı Kararı Yerinde Karar” Dedi
Gündem
0

Ünye Yunus Emre Eğitim Kurumları Genel Müdürü Kenan Selim Argan,  aldığı kararı değerlendirerek “bu karardan dolayı çok memnun olduk” dedi.

Geçtiğimiz hafta Ankara’da Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu ile ilgili toplantı yapıldı. Bu kapsamda kurulda görevli olan Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlığı öncülüğünde yapılan çalışmada ‘trafik adabı’ derslerinin verilmesiyle ilgili karar alındı. Alınan kararı ise Ünye Yunus Emre Eğitim Kurumları Genel Müdürü Kenan Selim Argan değerlendirdi.

Adab-I Muaşeret Kuralları Küçük Yaşta Başlamalı

Kurum olarak geçtiğimiz yıllarda bu konuda Milli Eğitim ile işbirliği yaparak okullarda eğitim de verdiklerini ifade eden Argan, “Bu karardan dolayı çok memnun oldum. Çünkü geçen yıl yapılan Çalıştay’da bu trafik güvenliği kurulunda görüşülmesi ile ilgili karar daha önce alınmıştı. Bizler sürücü kursları olarak aslında ilköğretim çağındaki öğrencilere bu eğitimlerin verilmesiyle ilgili tüm hazırlıklarımızı, çalışmalarımızı yaptık ve gönüllü olarak bunların eğitimlerini verilmesini sağladık. O dönemde de Bakanlığımızdan da özellikle talepte bulunduk. Dedik ki, efendim biz ortaöğretim çağındaki öğrencilerimize ‘trafik adabı’ dediğimiz dersin öğretilmesini arzu ediyoruz. Bakanlığımız da bu konuda gerekli çalışmaları yaptı. Ardından da ‘trafik adabı’ dediğimiz adab-ı muaşeret, yani trafikte nezaket, kibarlık, empati vb. kısacası toplumda kabul edilen bütün eylemleri ortaöğretim çağındaki öğrencilere verilmesiyle ilgili adımlar atılmış oldu. Konuyla ilgili çalışmalarından dolayı Bakanlığımızın temsilcilerine can-ı gönülden teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Sistem Değişti, Mağduriyetimiz Giderildi

Argan ayrıca 4925 sayılı Karayolu taşıma kanunu’na da dikkat çekerek, “bizim mesleki yeterlilik kurslarının kuruluşuyla ilgili temelden baktığınız zaman bu kanuna dayalı olarak kurulan kuruluşlardır. Söz konusu kanun 2003 yılında yürürlüğe girmiş, özünde biz nihai tüketicileri daha fazla koruyup kollamak aynı zamanda ticari faaliyet yapan sürücüleri de aynı şekilde koruyup kollamak amacıyla Avrupa Birliği müktesebatı gereğince çıkarılan bir  kanundur. Mesleki yeterlilik kursları kuruldu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız bu kursların iş ve işleyişini 2016 yılına kadar yürüttü. Yılda 3-4 defa sınav yapıldı. Ardından geçen yıl yapılan protokol ile bu kurslar Milli Eğitim Bakanlığımıza devredilmişti. Milli Eğitim Bakanlığımıza devredilmesiyle beraber Ulaştırma Bakanlığı tarafından merkezi olarak yapılan sınavlar MEB’e, kursların kurulması, eğitimi ve sınav aşaması devam etmek suretiyle devredilmiş oldu. Biz 2017 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığımızın uhtesinde derslerin iş ve işleyişinin yürümesini sağlamaktayız. Milli Eğitim Bakanlığımız geçen ay bir değişikliğe imza attı. Söz konusu Bakanlığımız bu sınavları yapma yetkisini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve kurumlara vermiş oldu. Yani Ulaştırma Bakanlığımızda iken merkezi olan bu sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine devredildikten sonra sınav sorumlulukları İlçe Milli Eğitim’e ve ilgili kurumlara devredilmiş oldu. Önceki sistemde yılda 3 veya 4 kere sınav yapıldıysa, yeni uygulamalarda şartlar uygun durumda olur ise her ay söz konusu sınavlar yapılabilir. Yapılan bu değişiklik sayesinde mağduriyetimiz giderilmiş oldu. Diğer taraftan yapılan önemli değişiklikse sürücü adayları yazılı sınav olmak şartıyla uygulamalı sınavlara da tabi tutulabilecekler. Yani şu anlama geliyor; teorik olarak arkadaşlarımızın eğitimlerini verdikten sonra uygulama sınavı da eğer adayımızın başvurduğu programda var ise (ör. SRC 1-12)  buna da gireceklerdir. Bununla ilgili bütün iş ve işlemler Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğümüzün internet sayfasında yayınlanacaktır” dedi.

Bakanlık Değişikliği , Daha Kalıcı ve Akılcı Çözüm Oldu

Argan, önemli bir diğer gelişmenin ise en son yapılan değişiklikle beraber 2003 yılından itibaren bu zamana kadar devam eden eski adı Mesleki Yeterlilik Kursu’nun, Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursu olarak değiştirildiğini hatırlatarak “Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalar yapmış. Hem sürücülerimizin eğitilmesi hem de geliştirilmesi amacıyla hazırlanılmıştır. Ulaştırma Bakanlığımız söz konusu kursları Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmesiyle daha kalıcı ve akılcı biz çözüm getirmiş oldu” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.