son haberler

Ünye’de Çocuk İstismarı Konuşuldu

Yayınlanma Tarihi: 22 Kasım 2017 okunma

Ünye’de Çocuk İstismarı Konuşuldu
Eğitim
0

Ordu Büyükşehir Kent Konseyi ve Ünye Kent Konseyi’nin işbirliğiyle Ünye Belediyesi ve Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle Ünye’de Çocuk İstismarı konusunda okul idarecileri ve rehber öğretmenlere seminer verildi.

Ünye Atatürk Anadolu Lisesi’nde düzenlenen seminerin açılış konuşmasını Okul Müdürü Mustafa Bilgin yaparken Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Müdürlüğü yetkileri yaptıkları sunumlarla acı tabloyu gözler önüne serdi.

2016’da Sadece Altınordu İlçesi’nde 75 Adet Cinsel İstismar Vakası Var!

Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özgür Enginyurt yaptığı sunumda “ben 2010 yılından bu yana çocuk istismarıyla uğraşıyorum. Mitolojide dahi çocuk istismarını görmek mümkündür. 2017 verilerine henüz sahip değiliz. İlçelerden veri aldığımızda sadece 2016’da Altınordu ilçesinde 75 adet cinsel istismar vakası var. Bu gerçekten çok büyük bir sayı.  Çünkü bu buzdağının görünen kısmı hepinizin bildiği üzeredir. Türkiye’deki çocuk yaş gurubundaki anneler, bu da bir cinsel istismar. Biz rehber öğretmenlerimizin bilgilerine bilgi katmak için değil sadece farkındalık yaratmak için buradayız. Ben size duygusal istismar ile ilgili bilgi vereceğim. Duygusal istismar çocuğun genellikle bakımını üstlenen ebeveynler tarafından yapılmaktadır. Burada çocuğu istismar etmek değildir asıl amaç tabi çocuğu disipline etmektir. Bu nedenlerden ötürü de dikkatlerden kaçmaktadır” dedi.

Cinsel İstismara Maruz Kalan Çocuklar Bunları Yapar!

Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Müdür Yardımcısı Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Serdar Işık cinsel istismara maruz kalan çocukların davranışlarını anlatarak, “Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda, uyku bozuklukları, saldırganlık, içe dönüklük, akraba ilişkilerinde sorunlar, okul başarısızlığı, korkular, öfke patlamaları, öz kıyım girişimi, kilo verme ya da aşırı kilo alma, yaşından beklenmeyen cinsel davranışlarda bulunma, geç dönemde hafıza bozuklukları, çeşitli psikiyatrik hastalıklar görülebilmektedir” dedi.

Cinsel İstismara Maruz Kalan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?

ODÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Yancar Demir ise sunumunu istismara maruz kalan çocuklara yaklaşım tarzı üzerine yaptı. Demir, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tahminlerine göre, dünya genelinde çocukların % 20’si, erkek çocukların ‘u çocukluk döneminde cinsel ilişkiye zorlanmaktadır. Türkiye’deki bir klinik çalışmanın bulgularına göre ensest saldırganlarının %57’sini öz babalar, %4’ünü abiler ve yakın akrabalar, %26’sını ise ikinci dereceden akrabalar oluşturmaktadır. Konuşulmaktan kaçınılan ve toplumumuzda varlığı inkâr edilen bir konu olan ensest ilişkilerin aynı evde birden çok kız ve erkek çocuğun istismar edilmesi şeklinde olabildiği ve ilk önce küçük tacizlerle başlayıp tecavüzlere kadar varabiliyor. Bu tür vaka ile karşılaşıldığı zaman çocuklara yargılayıcı sorular sorulmamalı. ”dedi.

Şiddet Varsa Cinsel İstismar Artıyor

Günümüzde cinsel istismar olasılığını artıran koşulları söyleyen Esra Yancar Demir “Çocuğun eğitimi, temel bakımı, duygusal gereksinimleri ihmale uğradıysa, aile ekonomik krizdeyse ailede yüksek oranda suç işleme varsa ve cinsiyet ayrımcılığı çok belirginse, anne koruyucu görevlerini tam olarak yerine getiremiyorsa, baba alkolikse, aile içi şiddet varsa bunlar cinsel istismar olasılığını artıran koşullardandır. “dedi.

Konuşmacıların sunumlarının ardından Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu ve Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal konuşmacılara teşekkür etti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.