son haberler

Ünye’nin Doğası Hollanda’da

Yayınlanma Tarihi: 21 Mayıs 2015 okunma

Ünye’nin Doğası Hollanda’da
Gündem
0

Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı Projesi kapsamında gerçekleştirilen Ünye ve Medya Tanıtım Etkinliği’nde Hollanda Rotterdam’da fotoğraf sergisi açılarak, Ünye, Ordu ve bölgesi tanıtıldı. Sergiyi gezenlerin yağlı boya zannettiği fotoğraflar için sergiyi açan Emekli Tarih Öğretmeni, Araştırmacı Yazar Aynur Zeren Tan; “Bölgemizde dört mevsim inanamayacağınız kadar güzellik var buyurun gelin, görün” dedi.

Ünye özelinde Ordu ve bölgesinin doğal güzelliklerini anlatan, Hollanda Diyanet Vakfı Rotterdam Kocatepe Camii Bahçesi’nde açılan sergiye hem Avrupalı Türkler hem de Hollandalılar yoğun ilgi gösterdi.

unyenin_dogasi_hollandada (5)Fotoğraf sergisinde, Ünye Gölevi, Ünye’de gün batımı ve doğumu, gün batarken Ünye İskelesi, Dünya’da sadece Güney Kore ve Ordu’da yer alan menderes görüntüleri, Perşembe Yaylası, ilkbaharda Kabakdağı, ilkbaharda yaylaya göç eden koyunların fotoğrafı, Aybastı’da sonbahar fotoğrafı, İkizce’de bulunan 500 yıllık çivisiz ahşap Laleli Camii kapısı, Fatsa Çamlık, Ordu’nun yüksek bir köyünden Giresun’un görüntüsü, fındık harmanı, Ordu Ulugöl, Ordu Yason Kilisesi, Bolaman Deresi, Boztepe başta olmak üzere birbirinden güzel 40 eser sergilendi.

Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı projesi kapsamında Ünye ve Ordu bölgesini Avrupa ile buluşturan Emekli Tarih Öğretmeni, Araştırmacı Yazar Aynur Zeren Tan; “Ordu ve çevresinin doğal güzelliklerini tanıtmak istedik. Tamamen bana ait fotoğrafların yer aldığı sergiye, Dağları, yaylaları, sahili, Ünye’de gün doğumu ve gün batımını, Fatsa’da denize kadar olan çam ormanlarını yani bölgemizin çok belirgin doğal güzelliklerini vurgulayacağımız eserleri seçtik. Bunun yanı sıra, o yörede yetişen bitki hayvan, evler ve onların içindeki kültürü bir nebze de olsa yansıtmak için binlerce fotoğraf arasından seçim yaptık ama cennet köşesinin her karesini buraya taşımamız mümkün değil. Sergimizin amaçları arasında doğal güzellikleri tanıtmak ve bu güzelliklerin korunması yönünde vurgu yapmak. Ayrıca bugün 10 Mayıs Anneler Günü. Gurbetteki annelerimizin de bir nebze olsun özlemlerini gidermek istedik ” açıklamasında bulundu.

Yurtdışında ilk defa sergi açtığını da ifade eden Tan; “Yurtdışındaki Türklerle iletişime geçip sergi açmayı çok düşünmüştüm ancak nasip olmamıştı. Bu proje ile nasip oldu. Şakir Beye teşekkür ediyorum. Sergimize yoğun bir ilgi var. Fotoğrafları yağlı boya çalışması zannedenler, gerçek olmadığını söyleyenler oldu. Gelip gezerlerse Ordu ve çevresinde, ülkemizde çok daha güzel görüntüler olduğunu görecekler. Dört mevsim inanamayacağınız kadar güzellik var buyurun gelin” dedi.

Sergiye Hayran Kaldılar
Gümüşhaneli ve 18 yıldır Hollanda’da yaşayan Temel Yılmaz, sergiyi eşi ve iki çocuğu ile birlikte gezdi. Yılmaz sergi ile ilgili düşüncelerini paylaşarak; “Sergiye bakınca Karadeniz olduğu hemen anlaşılıyor. Çünkü doğa ile iç içe fotoğraflar. Çok güzel kareler var. Ünye’yi ve Ordu bölgesini harika tanıtmışsınız. İleride daha kapsamlı bir sergi olmasını diliyorum. Bütün Karadeniz’i birleştirmek lazım” dedi.

26 yıldır Hollanda’da yaşayan İrfan Yılmaz ise; “Hollanda’da ilk defa böyle bir sergi gördüm, gördüğüme de çok memnun oldum. Ülkemin neresi olursa olsun fark etmez, bu çok güzel bir görüntü açıkçası. Bu tabloyu görmek beni mutlu etti. Bu serginin burada Türk Kültür Merkezinde olması çok güzel ama Hollanda Kültür Merkezlerinde tanıtım yaparsanız Batılılar, Avrupalılar diğer ülkedekiler de bizim kültürümüzü tanıyabilme imkanına sahip olurlar diye düşünüyorum. Biz oradan geçerken daha çok gurur, daha çok onur duyarız. Ülkemize hem turist kazandırmış olursunuz, hem de ekonomiyi canlandırmış olursunuz” diye konuştu.

Batı Trakyalı olan ve Hollanda’da ikamet eden Ahmet Kadir de; “Hollanda’da ki Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nde uzun yıllar yöneticilik yaptım şuanda yönetim kurulu üyesiyim ve Hollanda’da yaşamımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Ünye’den gelmiş olan misafirlerimizin böyle bir sergi açması bizi çok memnun etti. Benim eşim Samsun Havzalı dolayısıyla bir tarafım Türkiye. Daha doğrusu Türkiye benim ana vatanım. Türkiye’ye gittim Samsun’da gezdim çok güzel bir yer, Ünye’ye daha gitmedim ama bu sergiyi gördükten sonra merak ettim inşallah bundan sonra Allah nasip ederse gideriz gezeriz” açıklamasında bulundu.

Fotoğraf sergisi alanında ayrıca Ünye, Ordu ve Samsun’un şehir ve medyasının tanıtımı ile ilgili materyallere de yer verilerek bölgenin tanıtımına katkı sağlandı. Vatandaşlara yerel gazete, broşürler, yöre yemeklerini anlatan kitaplar, yöre türküleri, serginin kitapçığı gibi birçok materyal hediye edildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.