son haberler

Üretici TMO’un Kapısından Geri Döndü

Yayınlanma Tarihi: 11 Eylül 2017 okunma

Üretici TMO’un Kapısından Geri Döndü
Gündem
0

 

Ünye’de fındığını Toprak Mahsülleri Ofisi’ne (TMO) vermek için sabahın erken saatlerinde gelen üreticiler fındıktaki çürük oranıyla şok yaşadı.

Karadeniz bölgesinin geçim kaynağı ve Türkiye ekonomisine önemli girdi sağlayan fındık hasadının devam ettiği Ünye’de TMO fındık alımlarına başladı. Daha önceden randevu alarak bu sabah fındığını Ofis’e getiren üreticilerin sırayla fındıkları işleme alındı. Fındık alımında önce evrak işleri tamamlanırken daha sonra randıman için numune alındı. TMO fındıkta çürük oranını %3 belirlerken üreticilerin çoğunun fındıkta çürük oranı %3’ün üzerinde çıktı. TMO yetkililerinin “fındığınızı alamayız” demesi ise üreticileri çileden çıkardı.

Birçok üretici itirazlara rağmen fındığını TMO’ya veremezken TMO’nun kriterinden geçemeyen fındıklar yeniden kamyonlara yüklendi.

Fındık Üreticisi Mustafa Günaydın “fındığımı TMO’ya getirdim. Randıman için fındığı kırdılar. %4’ün üzerinde çürük var dediler. Burada gelen her fındıkta en az %4 çürük zaten var. Burada büyük bir adaletsizlik var” diyerek tepki gösterdi.

Fındık Üreticisi Hamdi Akarsu ise “geçen yıl randıman iyiydi. Bu sene buruşuk diye tabir edilen fındıkları bile çürüğe sayıyorlar. Tüccarda ise buruşuk randımana giriyor. Bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. Bu yıl yaşadığımız doğal afetten dolayı fındıkta yanık ve çürük oranı fazla” dedi.

Yıllarca Hamallık yapan Fındık Üreticisi Hakkı Dağdeviren ise ” arkadaşların birçoğunun fındığını gönderdiler. %3 randımandan üstü çürük diyorlar. Böyle bir şey olmaz. Ben 40 sene fındık işinde çalıştım. randıman çürükse adama ona göre para verirsin” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Fındık Üreticisi Mehmet Ocak “biz tüccarın kucağına itiliyoruz. Biz yıllarca fındık verdik Fiskobirlik’e çürük oranı düşürülüp paramızı ona göre alıyorduk. Geri gönderilmiyorduk. Ben Böyle bir şey görmedim” dedi.

Fındık Üreticisi Ali Sencar ise “devlet fındıkta %50 çürük olsa da alacak. Çünkü doğal afettir. Biz mülteci değiliz bu memlekette. Madem bizi bu memlekette üretici olarak istemiyor o zaman sürgün etsin bizi, mültecileri alsın. Bu millet denize mi dökecek fındığı” dedi.

TMO’nun fındık alım gününde Ünye ve Fatsa Ziraat Odaları Başkanları da bulundu. Yaşananları değerlendiren Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar “biz üreticilerimizin bahçesinde ve harmanında yanında olduğumuz için fındığı nasıl seçerek buraya getirdiklerini biliyoruz. Zaten fındıkta ne oranı en fazla %6 olması gerekirken gelen fındıklar şu ana kadar %2,5-3,5 nem oranıyla geldi. Ancak fındıkta çürük %3’ün üzerinde çıkması halinde TMO fındık almıyor. Buraya fındığını veremeyen üreticilerimiz ise tüccarda ağza alınamayacak fiyatlarda fındığını vermek zorunda kalıyor. Biz resmi olarak yetkililere durumu ilettik. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor” dedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman “böyle bir şey olamaz. Eğer burada TMO ile devlet baba ben varım diyorsa üreticiyi burada ne olursa olsun fındığını almak durumunda. Buradan üretici Ünye’de Hanboğazı’na, Fatsa’da ise Mağazalarbaşı’na itilmemeli. Bu feryadı figanı yetkililerin duyması lazım” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.