son haberler

Yöresel Damak Lezzetimiz Ankara’ya Taşındı

Yayınlanma Tarihi: 27 Aralık 2016 okunma

Yöresel Damak Lezzetimiz Ankara’ya Taşındı
Gündem
1

Ankara Ünyeliler Derneği”, yöresel tat ve lezzetlerimizin Ankara’ya taşınması ve yeni kuşakların da bu tat ve lezzetten haberdar olarak yemek kültürünün gelecek nesillere taşınmasının hedeflenme kararı 29 Ekim 2016’da Sabah kahvaltısında OSTİM Lâle Restaurant’da alınmıştı.

Ankara OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz KARAOSMANOĞLU’nun daveti üzerine restoranda bir araya gelen Dernek Yönetim Kurulu Başkanı İsa KORKMAZ ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri Hasan OKUYUCU, M. Ufuk MİSTEPE, Murat OKCU, Emin ŞİMŞEK, Abdullah ŞAHİN ve Mehmet ÜTÜ gündemin ana maddesi olarak Ünye Yöresel Damak Lezzeti’ni istişare ile masaya yatırmış ve Ünye Haber Gazetesi olarak 09 Kasım 2016 tarihinde konuya manşetlerde haber olarak yer verilmişti.

Kahvaltıda Sayın Karaosmanoğlu, Ünyeli Araştırmacı, Yapımcı, Yazar Emekli Tarih Öğretmeni Aynur Zeren TAN’ın derleyip hazırladığı ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nca sponsore edilen “ORDU YEMEKLERİ” adlı kitabında yer alan yöresel tat ve lezzetlerin Ankara’ya taşınmasının gerekliliği vurgulanmış ve toplantıda Derneğin ve yayının tanıtımına katkı sağlamak adına mütevazı üyeler topluluğuna 24 Aralık 2016 tarihinde “Memleket Lezetleriyle Aynı Sofrada” etkinliği ile aynı mekânda yöresel ikramın sunulması kararı alınmıştı.

24 Aralık 2016 Cumartesi günü saat 13.00’de bir araya gelen 220 civarında Ankara Ünyeliler Derneği üyesi Ünyeli’ye ayrıca Ünye’den de geniş katılım takviyesi oldu. Ünye Belediye Başkanı Sayın Av. Ahmet ÇAMYAR ve ekibi, ÜTSO Başkanı Sayın Durmuş ZOR, eski Ünyeli Parlamenter Sayın Yılmaz SANİOĞLU ve eski Belediye Başkanı Sayın Necip AVCI ile Ünyeli akademisyenler ve bürokratlar ile Ordu Vakfı Başkanı Sayın Kutsi YEREBASMAZ ile Ordu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Sayın Nuri ÖZMEN organizasyona konuk oldular.

Hayli görsel olarak ihtişamlı salonu derneğe tahsis eden OSTİM Lâle Restaurant’ın jesti anlamlıydı. Üyeler gelirlerken yanlarında Ünye’nin damak zevkini yansıtan mısır ekmeği, hamsi buğulama, kabak tatlısı, Ünye lokumu, aşure, sigara böreği, Gürcüce, pancar çorbası, mısır çorbası, pandispanya, su böreği ile fasulye turşusu ve kavurması getirmeyi ihmal etmemişler ve Ünye’den gelen misafirler de bereketi beraberlerinde Ankara’ya ikramlarıyla taşımışlardı.

Gelen üye ve misafirlere 2017 yılı duvar takvimi, Ünye Kültür Yolu Projesi broşür ve kataloğu takdim edildi. Ayrıca dileyenin kütüphanesinde yer alması düşünülen “ORDU YEMEKLERİ” adlı kitap ile de organizasyon Sayın Aynur Zeren TAN’ın imzası ile bir nevi İMZA GÜNÜ şölenine dönüştürüldü.

Gündemin doğaçlama ile oluşturulduğu organizasyon çok renkli geçti. Sunum ve moderatörlüğü Sayın Fatma Canbulat ERDEM tarafından yapılan etkinlikte Ünye Belediye Başkanı, ÜTSO Başkanı, Dernek Başkanı İsa KORKMAZ ve siyasîlerimize söz verilerek günün manâ ve önemi kalıcı kılınmaya çalışıldı. Sayın Aynur Zeren TAN, kitabının tanıtımını yaptı, ayrıca İngilizce olarak da eserinin yakında yayına gireceğini müjdeledi. Genel kültürel aktivitelerin zikredilmesi ardından OSTİM Vakfı Müdürü Sayın Gülnaz KARAOSMANOĞLU bu anlamlı güne nasıl eriştiklerini özetleyerek memnuniyetini ifade eden konuşmasını yaptı. 1986 yılında Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği kuruluş çalışmalarını yürüten ve dernekçiliğe yıllarını veren Sayın İbrahim ÇAKIR da o günlerin tarihçesini özetledi. Devamla konuk ve üyelerin tanıtımı için mikrofon katılımcılara uzatıldı. Araştırmacı, Şâir ve Yazar M. Ufuk MİSTEPE nostaljik esinti sergilemek üzere “İncir Ağacı” adlı şiirini okuyarak davetlileri 50’li yılların özlemsi güzelliğine taşıdı. Ardından yeni tamamladığı “Ünye ve Ordu Hinterlandı için Bibliyografik Dizin” adlı 300 sayfalık çalışmasının tanıtımını yaparak sponsorel destek vermek üzere kitabının prototipini Belediye Başkanı Sayın Av. Ahmet ÇAMYAR’a takdim etti. Sayın Başkan, 5 ciltlik “Ünye Makaleleri” kitabı ile bu eseri Ünye literatürüne kazandıracağına dair söz verdi.

Derneğin daha iyi hizmet verebilmesi açısından Ünye bağlamında desteğin kaçınılmaz olduğu vurgulanarak, Ünye Belediye Başkanlığı ile Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nın verecekleri destekler şifahen teyit olundu ve bu jest alkışlarla tasvip gördü. Belediye Başkanı tarafından Ankara’da daha geniş katılımlı bir organizasyonun gereği vurgulandı ve ona da sponsorel destek verecekleri müjdelendi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.