son haberler

Eğitim, Tatil Havasından Çıkamadı

Yayınlanma Tarihi: 30 Ekim 2015 okunma

Eğitim, Tatil Havasından Çıkamadı
Eğitim
0

Tatil cenneti Türkiye’de yaz tatili, bayram tatili, kar tatili derken birde seçim tatili eklendi. Eğitime sürekli tatil adı altında verilen ara öğrencilerini tatil havasından çıkarıp eğitime yoğunlaşmalarını olumsuz etkiliyor. Sendikalar, tatiller öğrencilerin motivasyonunu etkilediği gibi, başarıyı da düşürdüğünü belirtiyorlar.

eğitimcilerden tatil isyanı 1Öğrencinin Motivasyonunu Etkiliyor
Eğitim sistemi ve tatillere ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Türk Eğitim Sen Ünye Temsilcisi Dursun Eyipınar; “Öğrenci açısından tatilin yaz tatili ve şubat tatilleri var, öğrencileri eğitim öğretimleri biraz yoğun çalışması gereken, insanları yoran, öğrenciyi de yoran, bunun yanında öğretmeni de yoran bir süreç. Tatiller girdiği zaman hem öğrencinin motivasyonu, okula olan ilgisi azalıyor. Tabi burada öğretmenin de motivasyonu azalıyor.  Konular sadece motivasyon açısından böyle birçok sıkıntıları da var, ayrıca öğretmenin konuları yetiştirmek amacıyla daha fazla gayret sarf etmesi gerekir. Dolayısıyla bu tür tatillerin arada, bir gün bayram tatiliyse,  bunu bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Yani arada bir günü, iki günü, üç günü, es geçmemek gerekiyor. 29 Ekim tatil, bir gün için bu tamam diyebiliriz, ama bunun bir yarım gün öncesi veya bir gün sonrasının tatil edilmesini doğru bulmuyoruz.  Tabi konularda yığılıyor, birikiyor, dolayısıyla öğretmen daha fazla yoruluyor. Bu sefer öğretmenin yorulmasıyla kalmıyor çocuğa daha fazla şeyi belli bir zaman aralığında yüklemek gerekiyor ki bu da sınavların sıkışması gibi başka sorunlara yol açıyor” dedi.

Eğitim Yeterince Önemsenmiyor
Eğitimin her şeyin üstünde tutulması gerektiğini belirten Eğitim-Sen Ünye Temsilcisi Cengiz Çayır, “Tatil ile insanların seçimlere katılma oranının artması elbette güzel ama olan çocuklarımıza oluyor. Eğitimin her şeyinin üstünde olmasını gerekir. Ülkemizde eğitimin yeteri kadar önemsenmediğini görüyoruz. Öğretmen mesleğinin de içinin boşaltıldığını düşünüyoruz. Gelişmiş ülkelere eğitimcilerden tatil isyanı 2bakıldığında, Öncelikle öğretmenlerin yetiştirilmesi ve eğitim sisteminin nasıl kurulduğunu ve yapılan planlamanın en çok eğitime önem verildiği ve bütün bu yükselişlerin de o eğitim temellerinin olduğunu görüyoruz. Eğitimin siyasallaşmanın dışına çıkarılmasını istiyoruz. İktidarlar değiştiğinde eğitim de kurulan modelin değişmemesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılan atamalara baktığımızda Mili Eğitime eğitim dışında insanlarla doldurulduğunu ve bu yüzden de eğitimin ülkemizde istenilen hedefe ulaşamadığını görüyoruz. Günümüz şartlarında da eğitimin siyasallaştığını görüyoruz ve buna karşıyız, eğitimin siyasallaşmaması gerekir. Öğretmenin bir siyasi hareketin için de olmaması gerekiyor. Biran önce Milli Eğitimin mutlaka milli bir program dâhilinde yürütülmesi ve bunla ilgili hiçbir siyasi bir etkinin için de kalmaması gerekir” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.