son haberler

Gençler El Ele Okuyor, Kütüphaneler Zenginleşiyor

Yayınlanma Tarihi: 8 Mayıs 2017 okunma

Gençler El Ele Okuyor, Kütüphaneler Zenginleşiyor
Eğitim
0

Ünye El Ele Derneği ile Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü “Gençler El Ele Okuyor, Kütüphaneler Zenginleşiyor” projesiyle 12 liseye 2000 kitap bağışlandı.

Ünye Ticaret Meslek Lisesi Spor Salonu’nda yapılan teslim töreninde okumanın ve kütüphane zenginliğinin önemi vurgulandı. Programa Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş, ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak ile okul idarecileri ve öğrenciler katıldı.Konuşma öncesi katılanlar dağıtılacak kitapların önünde el ele vererek projenin anlamına uygun mesaj verdi.Ünye El Ele Derneği Başkanı Adem Atik yaptığı açıklamada projeyi değerlendirirken, “Ünye Elele Derneği olarak 2014’ten bu yana Ünye’de birçok konu ve alanda gösterdiğimiz faaliyetlerden bir tanesini daha sizlerin huzurunda ve sizlerle gerçekleştirmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu 2014 yılından başlayan yolculuğumuz 2017 yılında en sonunda İl Milli Eğitim Müdürümüzün bizlere tavsiye ve direktifleri sonucunda gençler ile bir okuma etkinliği düzenleyelim dedik. Kur’an-ı Kerim’de ilk ayet olan Oku ayeti ile okumanın ne kadar önemli bir şey olduğunu anlamış olmamız gerektiğini düşünüyorum. Okumadığımız ve kendimizi geliştirmediğimiz takdirde Türkiye’nin dünyadaki en fazla genç nüfusunun olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Ama okumayan bir genç nüfusun bizim için sadece şişmanlıktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla bu yaptığımız etkinlik gençlerimizi okumaya teşvik etmekte, okuyan bir gençlik yapmakta, onlara okuma açısından fırsatlar yaratmadan ibarettir. Burada bu konuda desteklerini esirgemeyen Hasan Basri Durak Beyefendiye de çok teşekkür ederiz. Çünkü bu kitapları sizler ile buluşturmamızda kendisi çok yardımcı olmuştur. Kaymakamımız sağ olsun bizzat kendisi kitapların alınması noktasından, dağıtımından kendi makam odasını kullandırtmasına kadar bu projede bize çok destekleri olmuştur. Kendilerine de çok teşekkür ederiz” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de kitaplaşma oranlarını değerlendiren Ordu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş ise yaptığı açıklamada, “Özellikle sivil toplum ile yapılan çalışmaları ben sinerji ifadesi ile ifade ediyorum. Çünkü toplama yaptığımızda yan yana toplarız. 1+1=2 yapar. Ama sivil toplum ile yaptığımız zaman 1 ile 1’i yan yana koyarız ve 11 olur. Biz buna sinerji diyoruz. Okumakla alakalı Türk milleti okumuyor, Türkiye’de okuma oranı zayıf gibi çok lakırdı ve dedikodu duyulur. Evet, nispeten doğrudur ama büyük fotoğrafta doğru değil. Uluslararası kitap fuarlarını takip eden eğitimciyim. Yılda 200 – 300 kitap alırım. Yabancı ya da Türkiye’de yayınlanan bunları okurum. Kütüphanede kalacakları kütüphaneme koyarım eğer kütüphanemde olmasını uygun görmüyorsam da mutlaka bir okul kütüphanesine onları bağışlarım. Ama bununla şunu ifade ediyorum; Türkiye’deki kitap fuarlarını da takip ediyorum. Çok ciddi bir kitap okuyucusu var. Türkiye’de şuanda basılan kitap sayısı had safhada okunan kitap çok ciddi anlamda ve astronomik bir kitap okumayla alakalı artış var, iyi noktaya doğru gidiyoruz. Dünya ile ölçtüğümüz zaman mutlaka eksiğimiz var. Ama çok ciddi bir mesafe aldığımızı söylemem gerekir” dedi.

El Ele Derneği’ne yaptıkları çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Ünye Elele Derneğimiz bir dernekten beklenen sosyal sorumluluk, toplumsal duyarlılık projesi çerçevesinde okuma alışkanlığımızın yaygınlaştırılması, çocukların beğenerek okuyabilecekleri, okuduklarında da kendilerini geliştirecekleri, birbirinden kıymetli kitapların okullarımıza, öğrencilerimize kavuşturulması vesilesi ile bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tabi değerli il milli eğitim müdürüm kitaplarla ilgili kıymetli bilgileri bizler ile paylaştılar. Bu mealde bende birkaç hususa vurgu yapmak istiyorum. İnsanların bir diploma alması, etiketi iyi olan, bilinen okullardan mezun olması güzel bir şeydir. Bunu hiçbir zaman küçümsemiyoruz. Fakat tek gaye ve hedefte bunun olmadığını bilmenizi istiyorum. Bizler sadece diploma sahibi olmakla yetinecek çağda ve ortamda değiliz. Bilgi ve bilişim çağındayız. Belki birçok bilgiye, geçmişe nazaran çok daha kolay yollarla ve süratli bir şekilde ulaşabiliyoruz. Ama doğru bilgiyi, gerçek bilginin ne olduğunu anlayıp süzebilmemiz ve onu ayıklayıp kendi kanaatimizi ve fikirlerimizi oluşturmamız için sistematik bir şekilde kitapları okumamız ve kendimize bir hedef koymamız gerekiyor” dedi. Kişilerin donanımlı bireyler olması gerektiğini ifade eden Ümit Hüseyin Güney, “Bizim donanımlı, aranan, kanaat sahibi, söylediğine itibar edilen, fikrine danışılan bireyler olabilmemiz için okumak olmazsa olmazımızdır. Fakat sizlerden okumayla ilgili bu talepte bulunurken bizler işin neresindeyiz? Bunu sağlamakla görevli olan kütüphanelerimizi oluşturmak, kitaplarla zenginleştirmek, sizleri kitaplarla buluşturacak devlet, meslek kuruluşları ve STK’lar olarak biz işin neresindeyiz? Birazda buna vurgu yapmak istiyorum. 2000’li yılların başında özellikle okullarımızda kitap kampanyaları düzenlendiği zaman Büyükşehirlerimizden her biri kütüphane olarak adlandırılan koca ansiklopedilerle okullarımızın işgal edildiğini biliyorum. Salonların olmazsa olmaz aksesuarı ve objesi olan o ansiklopediler artık moda değişince insanlarda o tertemiz kitapların kapağını açmaya kıyamayınca, birde yardımseverlik duyguları tatmin etmek babından kitap kampanyalarının baş aktörü oluverdiler. O kapağı açılmamış kültürel anlamda çokta bir değer ifade etmeyen kitaplar okullarımızı ve raflarımızı işgal etti. Kütüphane okulun en köhne, en kuytu, insanların orada vakit geçirmekten sıkılacağı ve bunalacağı yerler” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 2000 kitap 12 lise görevlilerine teslim edildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.