son haberler

Durak; “Gücüm Olsa Fiyatı Yükseltir Bende Yüksek Fiyattan Satarım”

Yayınlanma Tarihi: 16 Ocak 2016 okunma

Durak; “Gücüm Olsa Fiyatı Yükseltir Bende Yüksek Fiyattan Satarım”
Ekonomi
0

Fındık İhracatçısı Hasan Basri Durak, fındıkta fiyatın arz ve talebe göre şekillendiğini ifade ederek, “Son günlerde fındık fiyatını bizim düşürdüğümüz söyleniyor. Benim öyle bir gücüm olsa fiyatı yükseltirim ve kendim de yüksek fiyattan satarım” dedi.

Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, İlim Yayma Cemiyeti’nin konuğu oldu. Şirketinin kuruluşundan bu güne geçen süreyi özetleyen Durak, fındık üretimi ve oluşan fiyatlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hasan Basri Durak, Durak Fındık olarak yaklaşık bin kişiyi istihdam ettiklerini ve şirketlerinin ana prensibinin ben değil biz anlayışı olduğunu belirterek şirket olarak çevresine duyarlı ve sosyal proje içerikli her çalışmanın yanında olduklarını ifade etti.

Durak; “Fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşmakta. Fındık üretimi az olunca haliyle fiyat yükseliyor. Fındık çok olunca rekabet kaynaklı fındık fiyatları aşağı doğru yön alıyor. Bu gün bizim fiyatları düşürdüğümüz söylemleri kulağımıza sağdan soldan gelmekte. Benim öyle bir gücüm olsa fiyatı yükseltirim ve kendim de yüksek fiyattan satarım” dedi.

Çikolata Fındıksız Asla Olamaz.

Fındığın ülkemiz ve üreticimiz için çok önemli bir ürün olduğunu dile getiren Durak, “Fındık, ülke dışından hiç girdisi olmadan direk ihracat yapılan bir üründür. Fındık yeşil altındır diyebiliriz. Çikolata fındıksız asla olamaz. Onun için biz ürünümüze sahip çıkmalıyız. Ürün kalitemizi artırmalıyız. Alan bazında ürün verimliliğini artırmalıyız. Rekoltenin iyi olması için verimli tarım uygulamalarını üreticilerimiz üzerinde yaygınlaştırmamız lazım. Alan bazında maliyeti düşürüp verimi artırıp yani kazan kazan metoduyla hareket etmemiz lazım” dedi.

Hamburg Borası, Yanlış ve Eksik Anlatılıyor

Durak, “Fındığın Hamburg borsasının elinden kurtarılacağı zaman zaman ifade ediliyor. Hamburg borsası diye bir borsa yani bildiğimiz bir borsa yapısı yok. Hamburg Borsası denilen şey fındığın ticaretini yaparken ithalatçı ve ihracatçı arasındaki ihtilaf olunan konularda hakem tayin etme gibi bir yapı. Bildiğimiz borsalardan biri değil. Bu konu da kamuoyuna yanlış ve eksik aktarılıyor. Öte yandan Fındık ürünüyle ilgili girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Bu üreticimiz içinde satıcılar içinde aynı durum. Bunu da biz fındığımıza iyi bakarak verimi 80 kilolardan 150, 200 kilolara çıkararak, bahçelerimizi yenileyip verimliliği ve rekolteyi artırarak altından kalkabiliriz. Bu da fındığın kurtuluşu demektir” diye konuştu

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.