son haberler

Şahin; Fındık 25 TL Olmalıdır

Yayınlanma Tarihi: 25 Temmuz 2019 okunma

Şahin; Fındık 25 TL Olmalıdır
Ekonomi
0

Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin fındık fiyatının 25 TL olması gerektiğini açıkladı.

Fındık hasadına günler kala taban fiyatın henüz açıklanmaması çeşitli kesimlerden tepki çekiyor. Ünye’den ise duruma sessiz kalmayan siyasi parti Saadet Partisi oldu. Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin yaptığı yazılı açıklamada geçen yılı örnek göstererek geç kalınmasının üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

 Başkan Şahin, açıklamasında “Ordu, Giresun, Düzce, Trabzon, Sakarya fındığın il bazında yetiştirildiği yerler; ilçe bazında geçiminin büyük çoğunluğunu buradan sağlayan Ünye, Fatsa, Terme ve Çarşamba gibi ilçelerimiz mevcut. Geçiminin büyük çoğunluğu diyorum çünkü bu insanların çocuklarını okutmak için, vatani görevinde olan Mehmetçik’leri için, göz nuru bu evlatlarını evlendirmek için fındıktan gelen bu paraya ihtiyaçları var. Bu insanların başka geçim kaynakları olmadığı için bizim “Fındığı dalında yemek.” olarak tabir ettiğimiz olay gerçekleşiyor. Yani daha fındığını bahçesinden toplamadan tüccara fındığını borçlanıyor. Ki bu borçlanma zaman zaman da faiziyle beraber oluyor. Bu daha vahim bir durum. Üreticinin, helal malına değeri verilmediği için bir de harama bulaşmış oluyor. Bu söylediklerimizden de anlaşılacağı üzere bölgemizin en önemli ekonomik girdisini fındık oluşturuyor. Bundan dolayı fındığa verilecek taban fiyat bölgemizin ekonomik olduğu kadar sosyal olarak gelişimini de etkileyecektir. 2018 yılında fındığa taban fiyat verilmesi noktasında çok geç kalınmış ve üretici mağdur edilmişti. Aynı hata bu yıl da yapılır ve TMO fındığa sahip çıkmayacak olursa ülkemizin en net döviz girdisini yaptığı fındık ihracatı sekteye uğrayacaktır. Çünkü ileride fındık üretecek çiftçi bulunamayacaktır”

“En Çok Fındık Üreten Ülke Olmamıza Rağmen Fındığın Borsası Bizde Değil”

“Dünya’nın fındık üretimi için gerekli uygun koşullarına sahip birkaç ülkesinden biri olan Türkiye, Dünyadaki toplam fındık üretiminin % 75’ini, ihracatının ise % 70-75’ini gerçekleştirmekte. Rakamsal olarak vermek gerekirse bu yılki toplam ürün yaklaşık olarak 555 bin ton fındık ve bunun 3’te biri Ordu ilimizde olması bekleniyor. Yani Ordu ilimizin bu yıl yaklaşık 185 bin ton fındık üretmesi bekleniyor. Bu rakamlar dikkate alındığında fındığın Ordu’muz için; Ordu’muzun da ülkemiz için kıymeti daha net anlaşılacaktır. Bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz birtakım sıkıntılar vardı. Hepinizin malumudur. En çok fındık üreten ülke olmamıza rağmen fındığın borsası bizde değil ve fiyatları biz belirlemiyoruz. Bütün küçük-büyük şirketleri alan yabancı sermaye tekelleşme yoluna giderek fındığa istediği fiyatı veriyordu ve bunu yaparken üreticiyi de düşünmüyordu.”

Bakana Soru Yöneltti

“Biliyorsunuz Saadet Partisinin mecliste iki vekili var artık ve bir şekilde sesimizi duyurma, haksızlıkları dile getirip onların araştırılması hususunda girişimleri olmaktadır. SP Konya Milletvekilimiz Sayın Abdulkadir Karaduman Beyefendi bizim daha önceden de dile getirdiğimiz bu sıkıntıları ve daha fazlasını mecliste dile getirmiş; Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Bey’den bu suallerin cevabını istemiştir. Bu soruları buraya taşımakta fayda görüyorum:

Üretilen fındığın ne kadarı devlet eliyle satın alınmaktadır?

Fındık üreticisinin mağdur edilmemesi maksadıyla fındık satın alım kotasının, üreticinin tüm ürününü kapsayacak şekilde artırılmamasının nedeni nedir? Yıllık fındık alım kotasının artırılması planlanmakta mıdır?

Dünyada fındık tüketiminin tamamına yakın kısmı Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilmekte ve büyük ölçüde çikolata ve şekerleme sanayiinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Fındık üretiminde etkili olan ülkemizin fındık fiyatlarının belirlenmesi konusunda etkin olmama nedeni nedir? Fiyat belirlemede ülkemizin etkin olması için bir çalışma yürütülmekte midir?

Fındık satın alma konusunda bazı firmaların piyasada tekelleştiği iddiaları doğru mudur?

Piyasanın denetimi adına bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

Sertifikalı, kaliteli üretim yapılması ve ürün çeşitliliği için bir çalışma yürütülmekte midir?

Fındık üretiminde üretim planlaması yapılmakta mıdır?

İyi tarım ve organik tarım uygulamalarının fındık üretiminde yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?

Ürün tesliminde yaşanan olumsuzlukların giderilmesiyle ilgili ürün mezat salonlarının tesis edilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?

Bu sorular ivedi cevaplanması gereken sorulardır.

Yapılan araştırmalar neticesinde fındığın kg maliyetinin 15,50 lira olduğu tespit edilmiştir. Bu da demek oluyor ki geçen yılki kayıplar ve bu yılki refah seviyesi de göz önüne alındığında fındığın taban fiyatının en az 25 lira bandında olması gerektiğidir.

Ordu ilimizin; Cumhur ittifakına yüzde 56,93, özelde ilçemiz Ünye’nin de yüzde 58,40 oranında destek olduğunu hatırlatmak isterim. Merakımız ilimiz genelinden bu kadar destek alan Cumhur ittifakının aynı desteği fındık konusunda bölgemize gösterip göstermeyeceği noktasındadır.” Diye konuştu.

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.