son haberler

Ünye Ziraat Odası’ndan Fındık Kurutma Sediri!

Yayınlanma Tarihi: 5 Ağustos 2019 okunma

Ünye Ziraat Odası’ndan Fındık Kurutma Sediri!
Ekonomi
0

Ünye Ziraat Odası fındık hasadında sıkça karşılaşılan sorunlara çözüm buldu.

Üreticilerin yağmurlu havalarda fındığını kurutmak için yaşadığı sıkıntılar üzerine araştırma yapan Oda yönetimi fındık sediri ile bu sorunu kökünden çözdü. Değişik ebatlarda yapılabilen sedirden prototip yapan Ziraat Odası, fındığın toprakla temasını keserek aflatoksine karşı da önlem almış oldu.

Yaklaşık 75-100 Kg. arasında fındık kurutulabilen sedir 1.20-2,5 metre abatlarında yapıldı. Maliyeti ise 60-70 TL arasında olan sedir ayrıca fındık sonrası ot kurutulması için de kullanılabilecek.

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Ünye Ziraat Odası Meclis Üyesi-Ziraat Mühendisi Kadir Varilci, “fındıkları hasat ettikten sonra kurutma aşamasında üreticilerimizin sıkça karşılaştığı problem üzerinde Oda olarak çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bir prototip yaptık. Fındık kurutma işlemini üreticilerimiz basit bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Tabi isteğe göre ve coğrafi yapıya göre değiştirilebilecek bu fındık sedirimizde üreticilerimiz yağmurlu havalarda fındığını rahatlıkla kurutabilecek. Sedirimiz, tahta, vida ve elek telinden oluşuyor. Bir sedirde yaklaşık 75-100 Kg. Fındık kurutulabiliyor. Vatandaşlarımızın ayrıca kurutma işlemi sırasında fındıkta yabancı maddeleri seçmeleri de kolaylaşıyor. Biz hasat dönemi boyunca Ünye Ziraat Odamızda bununla ilgili üreticilerimizi bilgilendireceğiz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.