son haberler

100. YILDA 100 İL PLATFORMU: “100 İL PROJESİNİ GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUZ”

Yayınlanma Tarihi: 18 Haziran 2023 okunma

100. YILDA 100 İL PLATFORMU: “100 İL PROJESİNİ GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUZ”
Ekonomi
0

100. YILDA 100 İL PLATFORMU GENEL SEKRETERİ ŞAKİR GÜREL; “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA 100 İL PROJESİNİ GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUZ”

“100. Yılda 100 İl Platformu” Kurucu Genel Sekreteri Şakir Gürel, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 19 ilçenin il yapılarak il sayısının 81’den 100’e çıkarılmasını, il olmaya aday ilçeler olarak destekliyoruz” dedi.

Türkiye’de uzun yıllardır bir çok ilçenin il olmayı beklediğini, o ilçeler ve idari yapılanmanın sağlıklı olması ve bir çok bakımdan bunun gerekli de olduğunu belirten 100. Yılda 100 İl Platformu Genel Sekreteri, Ünye Medya ve İletişim Derneği (ÜMİD), Türkiye İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu (AVKON) Genel Başkanı Şakir Gürel, bunlardan birinin de 1864-68 yılları arasında Osmanlı’da Sancak Beyliği yapan Ünye olduğunu söyledi.

Son grup toplantısında 19 yeni il ve 27 yeni ilçe teklifinde bulunan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisini dikkate alarak çalışma başlatan MHP ve AK Partili Milletvekillerine yönelik bir teşekkür mesajı yayınlayan 100. Yılda 100 İl Platformu Sözcüsü, Sancak Beyliği Ünye Projesi uygulayıcısı ve aynı adla yayınlanan kitabın yazarı, ÜMİD, TİMEF ve AVKON Genel Başkanı Şakir Gürel; “Ünyeliler yıllardır il olmayı bekliyordu. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin son grup konuşmasında dile getirdiği 19 yeni il ve 27 yeni ilçe teklifinde Ünyemizin bu beklentisine de değinilmesi bizi son derece mutlu etmiş ve umutlandırmıştır” dedi.

Geçen ay basılan “Sancak Beyliği Ünye” isimli kitabında da Ünye’nin il olmasının gerekçelerine değindiğini hatırlatan Şakir Gürel; “Milattan binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile bulunduğu yerel havzada merkezi konumda olan Ünye’nin, son Osmanlı yüzyılında, 1864-68 yılları arasında idari olarak yaklaşık dört yıl Sancak yani Vilayet statüsünde yönetilerek idari tecrübe kazanmasına rağmen, aradan geçen 1.5 asır boyunca tekrar vilayet olamaması söz konusudur. Tarihteki merkezi konumuna uygun olarak yaşadığı idari tecrübe ile yeniden il olma hayalinin bu defa gerçeğe dönüşeceğine inanıyorum. Ünye tarihi ile birlikte, bugünkü konumu, özellikleri ve güzellikleri ile de il olmayı çoktan hak etmiş bir yerdir. Bu vesileyle konuyu gündeme getiren MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye ve bu açıklama doğrultusunda derhal çalışma başlatan MHP ve AK Partili Milletvekillerine de teşekkür ediyorum” dedi.

Ünye’nin il olması ile ilgili il merkezi ve komşu ilçemiz Fatsa üzerinden yapılan çeşitli spekülasyonlara da değinen Gürel; “Ünye Cumhuriyet tarihi boyunca yaklaşık bir asır Ordu’nun ilçesi olarak idari faaliyetlerini sürdürmüş, ancak Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethinden itibaren yaklaşık 5 asır boyunca da önce Trabzon, sonra Samsun Sancağına bağlı kalmıştır. 1864-1968 yılları arasında da müstakil Sancak, yani vilayet olmuştur. Cumhuriyetimizin kurulması ile birlikte Ordu il olduğunda ve sonrasında da Ünye’nin sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel bağı Samsun’la devam etmiştir. Bu bağ, başta coğrafi şartlar olmak üzere bir çok nedenden dolayı Ordu ile oluşmamış, oluşturulamamıştır. Fatsa ile Ünyeliler, bugüne kadar iyi komşuluk ve akrabalık ilişkileri içerisinde olmuşlardır. Bu ve benzeri uyumsuzluklar, il olmayı bekleyen diğer ilçelerin çoğu ile illeri arasında ve bazı komşu ilçeleri arasında yaşanmaktadır. Zaten bu nedenledir ki yeni bir idari yapılanma ile bazı ilçelerin il yapılması zaruri hale gelmiştir. Sonuçta Ünye olarak diğer 18 ilçe ile birlikte yeni bir idari yapılanma ile il olacak olsak da siyasi, ekonomik, kültürel ve akrabalık ilişkilerimiz bitmeyecek, sonsuza kadar devam edecektir. Bundan sonra Akkuş, Kumru, Terme, İkizce, Çaybaşı, Tekkiraz, Salman hep birlikte Ünye olacaktır” dedi. (HABER: Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.