son haberler

113 ÜLKEYE 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPTIK

Yayınlanma Tarihi: 28 Temmuz 2023 okunma

113 ÜLKEYE 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPTIK
Ekonomi
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; “Türkiye, insan kaynağı kapasitesi, kapsamlı yatırım teşvikleri, planlı sanayi bölgeleri ve ivme kazanan yenilikçilik ekosistemiyle son 20 yılda adım adım küresel üretim üssüne dönüştü” dedi.

Bakan Kacır, Çanakkale’nin Çan ilçesinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla düzenlenen Kale Fabrikası 66. Seramik Bayramı ve Kalesinterflex Slab Fabrikası Açılış Töreni’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, görevi devraldığı günden beri Türkiye sanayisini ihracat, istihdam, üretim ve yatırım ekseninde hak ettiği pozisyona taşımak için gece gündüz çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye Yüzyılı vizyonundan hareketle, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda yüksek katma değer üreten öncü Türkiye’yi inşa ettiklerini belirten Bakan Kacır, şöyle devam etti; “İhracatımızda yerlilik payını artırırken bir yandan da sanayimizin ithal ürünlere bağımlılığını azaltıyoruz. Yerli girdi oranı en yüksek sektörlerinden biri olması sebebiyle seramik, stratejik öneme sahip. Bilindiği gibi seramik malzemeler, yapı ve inşaatla mutfak gereçleri sektörlerinin en önemli girdileri arasında yer almakta. Öte yandan askeri uygulamalar, yalıtım malzemeleri, havacılık ve uzay gibi birçok yüksek teknoloji sahasında da kullanıma sahip. Seramiğin yenilikçi kullanımları, kuşkusuz geleceğin teknolojilerine kapı aralayacak. Örneğin hava araçlarımızın pilot kabinleri, seramik malzeme teknolojileri yardımıyla kurşun geçirmez hale getiriliyor. Önümüzdeki yıllar içinde uçakların türbin kanatları seramikten imal ediliyor olacak. Son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz üretim hamlesiyle seramik sektörümüz dünyada söz sahibi bir konuma kavuştu. Sadece son 10 yıl içinde seramik sektörü için yaklaşık 35 milyar lira yatırım tutarında ve yaklaşık 20 bin kişilik istihdamı öngören 301 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Kütahya ve Yozgat’ta olmak üzere bu sektöre iki organize sanayi bölgesi kazandırdık. Bilecik ili Pazaryeri ilçesinde de bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgesel kalkınmanın öncüsü kalkınma ajanslarımız da seramik sektörüne yönelik yürütülen 29 projeye 71 milyon liralık destek sağladı. Sağladığımız bu altyapı ve destek mekanizmalarıyla birlikte Avrupa’da ikinci, dünyada 6’ncı büyük üretici haline geldik.”

Bakan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı; “Türkiye, insan kaynağı kapasitesi, kapsamlı yatırım teşvikleri, planlı sanayi bölgeleri ve ivme kazanan yenilikçilik ekosistemiyle son 20 yılda adım adım küresel üretim üssüne dönüştü. Bu vesileyle de yatırım yapmak isteyip de ‘acaba’ diyenlere seslenmek istiyorum. Hiç tereddüt etmeyin. Biz tüm destek ve teşviklerimizle, yatırım teşviklerimizle, AR-GE desteklerimizle, girişimci ve yenilikçi bir anlayışla her zaman sizinle olmaya, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu ülkeye güvenen, inanan, uzun vadeli düşünen herkes kazandı. İşte 66 yıllık güvenin ve özgüvenin eseri, Kale Grubudur. Yeter ki sizler de kendinize ve bu ülkeye inanmaya devam edin.” (HABER: Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.