son haberler

“Acımasız Olduk”

Yayınlanma Tarihi: 16 Mart 2017 okunma

“Acımasız Olduk”
Gündem
0

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, 5. Meslek grubu olan Gıda satıcıları ile kahvaltıda bir araya geldi. Programda açıklama yapan ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, “Organize Sanayi, Orta Anadolu bağlantı yolu ve Liman konusunda biz biraz acımasız olduk” dedi.

Oda lokalinde gerçekleştirilen kahvaltı programına meslek grubu üyeleri ve yönetim kurulunun yanı sıra İŞKUR müdürü Recep Özcan ve basın mensupları katıldı.

Programda görevde oldukları 4 yılı değerlendiren Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, birçok çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Durmuş Zor’un açıklamalarından satır başları;

“Binamızın büyük çoğunluğu Sayın İsmail Hakkı Kara döneminde bitirilmiş, hasan Şimşek Bey döneminde var olan eksiklikler giderilmiş ve bizde geride kalanlarını tamamladık. Türkiye’nin muhtelif yerlerin de Ticaret Odalarını geziyoruz. Odamız şu haliyle 20-25 sene Ünye’ye iyi bir şekilde hizmet edecek durumda.

Gönül Elçileriyle Kendimizi Test Ettik

4 yıllık görevimizde ilk olarak Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesiyle 10-12 öğrenciyle “Gönül Elçileri” adından bir çalışma yaptık. Üyelerimizin arasına onları gönderdik. Acaba üyelerimiz bizlere nasıl bakıyor, beklentileri nedir? Kendimizi test etme fırsatını biz onlar üzerinden yakaladık ve faydalı olduğunu gördük.

“Sizi Dinliyoruz” adından program yaparak üyelerimizin düşüncelerini aldık. Genelde bizler konuşuruz üyeler dinler ama bu sefer Türkiye’de az örneği olan bir uygulama ile bu çalışmayı gerçekleştirdik. Yine oda tarihinde ilk defa üyelerimizin tamamına açık iftar programı düzenledik. 4 tane program yaptık ve inşallah bu sene Haziran ayında yine geniş katılımlı iftar programı yapmayı düşünüyoruz.

Üyelerimizi Ayağına Kadar Gittik

Üyemiz olan Çaybaşı, Akkuş ve İkizce ’de aynı faaliyetlerimize devam ettik çünkü Ünye’ye güç veren ve eksikliklerini kısmen gideren çevre ilçelerdir. Doğal olarak üyelerimizin olduğu bu ilçelerde de programlar yaptık. Siz merkeze gelin ya da siz Ünye’ye gelin gibi düşünce içerisinde olmadık. 1 oy için bile oraya gidiyorsak o zaman farklı faaliyetler içinde oralara gitmenin gerekliliğine inanıyoruz.

4 yıl içerisinde KOSGEB’in girişimcilik eğitimi 15 kez bu binada verildi. Burada İŞKUR şubemiz yokken onlara yardımcı olmaya çalıştık. Aynı şekilde KOSGEB’in eksikliklerini buradan gidermeye, aracılık yapmaya çalışırız. Özellikle son dönemde çok kritik şeyler yaşandı KOSGEB kredilerinin alınmasıyla ilgili. Sanki birinci derecede biz sorumluymuşuz gibi çalıştık.

Yine bir farklılık olsun diye Orman İşletme Müdürlüğümüzle birlikte binin üzerinde ceviz fidanı diktik. Ülke ekonomisine katkıda bulunur düşüncesi ile bunu gerçekleştirdik. Farklı yerlerden odamızı ziyarete gelen insanlara bir belge veriyoruz. Sizin adınıza bizler 30 tane 50 tane fidan diktik diye. Yani bir teşekkür belgesi yerine daha anlam ifade eder düşüncesiyle diktiğimiz o 1000 tane cevizin belgelerini dağıtıyoruz. Bittiği zaman yine ilçemizin uygun bir yerinde bedelini ödemek suretiyle fidan dikeceğiz.

Yardımlar Alışveriş Kartıyla Yapıldı

Odamıza gelen aidatların bir kısmıyla Türkiye Odalar ve Borsalar birliğinin bütçesi oluşur. Sonuçta oradan bize Ramazan’da ve okulların açıldığı dönemde yardım yapmak üzere belirli bir miktar para gönderilir. Biz ilk defa yine gıda paketi yapmadan alışveriş kartı yapmak suretiyle ihtiyaç sahibi insanlara ulaştık. Yani fakir olan ihtiyaç sahibi kişilere ‘buyur kardeşim al bu pirinç bulguru götür’ demek yerine o gün yönetimimiz rakam olarak neyi uygun görmüşse o limit üzerinden ilçemizde ki yerel marketlerden istediğini alabilme imkânı sunduk.

Aynur Tan Hanım Ordu ilinde önemli bir yemek kitabı hazırlamıştı. Bizler Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu bir kültür faaliyeti olarak gördük ve destek olarak kitabı bastırdık. Sonuçta kitap Türkiye genelinde ödül aldı. Son olarak dünya çapında, eğer kaynak bulunabilirse Çin’den ödül alacak. Ben kendilerini tekrar tebrik ediyorum. O kitabın basılmasına yardım ederek çok iyi bir şey yaptığımızı düşünüyorum ve basılan kitabın yazarı Ünyeli.

İndirim alma konusunda da çalışmalar yürüttük, yani buna ‘kardeş işyerleri’ dedik. Ticaret odası üyeleri birbiriyle kardeş olsunlar, bu kardeş olanlar birbirlerine yardımcı olsunlar diye düşündük. Bunun üzerine marketlerimizle, lokantalarımızla, hastanemizle vs. görüştük. Onlar artık sanayi odalarımız üyelerini çeşitli yüzdelik dilimlerinde imkânları ölçülerinde indirim yaptılar. Bunun yanında bizden önceki yönetimler gibi bizlerde bankalarla oturup pazarlıklar yaptık ama farklı olarak kredi kullanmak isteyen üyelerin ödemeye hemen başlaması yerine ileri bir tarihte başlatılması konusunda çalışma yürüttük.

3 konuda Acımasız Olduk

Bizim kimseyle bir problemimiz yok bunu herkes bilir ancak organize sanayi, Orta Anadolu bağlantı yolu ve liman konusunda biz biraz acımasız olduk. Sürekli ısıtıp ısıtıp siyasilerimizin önüne koyduk. Öyle bir noktaya geldik ki şu anki bilim sanayi bakanımız, Valilik ve Milletvekili huzurunda organize sanayi talebimizi ilettik. Bulancak’a yapılan yatırım örnek göstererek girişimdi bulunduk ve olumsuz yanıt aldık. Bu durum kamulaştırma yapamadığımız için aleyhimize dönmüştü ancak Büyükşehir Belediyemiz eski yerleri almak suretiyle yeniden bir ümit oldu. Şu anda Killik bölgesinde OSB kuruldu. Eğer kamulaştırmak için devlet para gönderirse hiçbir sıkıntı yok. Orta Anadolu bağlantı yoluyla ilgili siyasilerin gerisinde kalmadık. Limanla ilgili uzun vadede yapılabilecek çok güzel bir proje var ama mevcudun şartlarının iyileştirilmesi konusunda yoğun çaba harcadık. Bunun sonucunda da şartlar iyileştirildi.

Üyelerimizin %90’ını aidatlarını ödüyor ancak bu üyelerimizin hakkının yenmemesi konusunda belki de oda tarihimizde ilk defa aidat ödemeyen üyeler hakkında gerekli yasal işlemleri başlattık. Ya yönetim bu durumu üstlenecekti yâda biz icra işlemi başlatacaktık. Bu hoş olmayan durumla ilgili bazı üyelerimiz bize hak da verdiler.

Bizden önceki yönetimimizin alıp odamıza kazandırdığı Paşabahçe konağı ile ilgili bizler üyelerimize karşı rakip olmamak düşüncesi ile orayı kiraya verdik. Yaklaşık yıllık 40 bin TL olan bedelle bir işletme orada gayet güzel bir şekilde hizmet vermekte. İşletme sahibi bu durumdan memnun kirasını da ödeyebiliyor. Odamızda buradan ek bir gelir elde etmiş oldu” dedi.

Durmuş Zorun Ardından ise İŞKUR Müdürü Recep Özcan kurum faaliyetleri ve destekler hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi. Program ÜTSO binasının gezilmesi ile son buldu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.