son haberler

Akkuş Şeker Fasulyesinde de Rekolte Düşük

Yayınlanma Tarihi: 11 Ekim 2016 okunma

Akkuş Şeker Fasulyesinde de Rekolte Düşük
Gündem
0

Kaya, Ordu’nun coğrafi tescil alan tek ürünü olan Akkuş Şeker Fasulyesi’nde hava şartları sebebiyle 100 ton kadar rekolte kaybı olduğunu açıkladı.

İklim açısından son yılların en zor sezonunun geçtiğini belirten AZO Başkan Ahmet Kaya, “Geçen yılsonu itibariyle yaklaşık 300 ton fasulyemiz olmuştu. Fakat bu yıl bahar ayında tam ekim zamanı çok yağışlı olması sebebiyle iki üç kez dikim yapılmasına rağmen istediğimiz düzeyde rekolte alamadık. Bu nedenle bu yıl rekoltemiz düşük oldu. Şu anda hasat yapılıyor. Bu yıl yaklaşık olarak 200 ton kadar rekolte bekliyoruz. Yani rekoltede geride kalan yıla göre üçte bir oranında eksik var. Dolayısıyla bu yıl üreticinin ürününde epey bir azalma var.” dedi.

14445558_855748114561831_1401543973_nBu yıl fiyat 15 Lira

Düşük rekoltenin fiyatlara da yandığını aktaran AZO Başkan Kaya, “Geçen sene Oturak Fasulye’nin kilosunu 12,5 Lira, Çangal Fasulye’nin de kilosunu 10 Lira olarak ilen etmiştik. Bu sene de yani 2016 sezonunda ise Oturak Fasulye’nin kilosu 12,5 Lira, Çangal Fasulye’nin kilosunu 15 Lira olarak ilan ettik. Açıklamayı bu şekilde yaptık. Yani Akkuş Şeker Fasulyesi’nin bu seneki fiyatı 15 Lira. Biz Akkuş Ziraat Odası olarak bu fasulyelerini alımına talibiz. Aldığımız ürününün temizliğini yaptıktan sonra paketlemesini yapıyoruz. Bu işlemden sonra da kilosu 17,5 Lira’dan da ziraat odası olarak ürünü biz alıcılara satışa sunacağız. Yani üreticiden alışımız 15 Lira satışımız ise 17,5 Lira olacak.” diye konuştu.

Düşük Rekolte Üzdü

Düşük rekoltenin yükselen fiyata rağmen üzüntü sebebi olduğunu dile getiren AZO Başkan Kaya, “Düşük rekolte de fiyat biraz yüksek olsa da bu üreticiyi olumlu etkilemez, olumsuz etkiler. Çünkü ürün bol olduğunda üreticinin eline daha fazla para geçer. Her ne kadar düşük rekolte fiyatlara yansısa da buradaki artış büyük bir artış değil, cüzi bir artıştır. Buradan bakılınca Akkuş olarak ekonomik bir kaybımız var, zararımız var. Akkuş Şeker Fasulyesi Akkuş’un fındığı gibidir. Yani fındık Ordu’da sahil kesiminde fındık ne anlam ifade ediyorsa Akkuş Şeker Fasulyesi de bizim için odur. “ şeklinde konuştu.

Ordu Hayat

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.