son haberler

Aşevi Açılışında, El Ele Verelim Çağrısı

Yayınlanma Tarihi: 10 Ağustos 2015 okunma

Aşevi Açılışında, El Ele Verelim Çağrısı
Gündem
0

Ünye El Ele Derneği tarafından hayırsever vatandaşların yardımları ile hizmet veren aşevinin resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşma yapan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Dernek Başkanı Adem Atik, Hz Ömer’in “Dicle kenarında bir koyunu kurt kapsa, ilah-i adaletin bunu benden soracağından korkarım” sözünü hatırlatarak herkesin yardıma muhtaç kişilere karşı sorumlu olduğunu belirtti.

Ünye’de, madde bağımlısı gençlerin tekrar topluma kazandırılması amacıyla kurulan Ünye El Ele Derneği, faaliyetlerini genişleterek Aşevi projesini hayata geçirdi. Yaklaşık 3 ay önce aktif olarak hizmet vermeye başlayan ve günlük 100 ihtiyaç sahibine sıcak yemek ulaştırılan aşevinin resmi açılışı bugün gerçekleştirildi. Kaledere Mahallesi Pazaryeri mevkiinde bulunan Aşevi’nin açılışına; Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, El Ele Derneği Başkanı Adem Atik, Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılışa; Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, El Ele Derneği Başkanı Adem Atik, Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

asevi_acilisinda_elele_verelim_cagrisi (2)“Müslümanlığımız Ramazan Ayında Bir Ay Boyunca Olmamalı”
Açılışta bir konuşma yapan Dernek Başkanı Adem Atik, Ünye’de günlük 100 kişiye sıcak yemek götürdüklerini ancak sıcak yemeğe ihtiyacı olan 112 ihtiyaç sahibi daha olduğunu, bunun için hayırseverlerden destek beklediklerini belirterek; “Müslümanlığımız Ramazan ayında bir ay boyunca olmamalı. Ramazan ayında herkeste müthiş bir yardımlaşma oluyor ama nedense geriye kalan 11 ayda bu insanları kimse kolay kolay hatırlamıyor. Ahirette Ramazan ayında ne yaptın sorusuna birçok insanın cevabı var ama 11 ay ne yaptın şeklinde sorulursa hepimizin kara kara düşünmemesi için bu aşevi bir cevap olacaktır inşallah” dedi.

“Belki O Yemek Son Yemeği Olmuştur”
Başından geçen iki olayı anlatan Atik; “Eczacı Nuray ablamız bize bir gün telefon açarak kanser hastası bir müşterisi olduğunu ve durumunun olmaması nedeni ile yemek verip veremeyeceğimizi sordu. Bizler de gerekli incelemeler sonrasında o akşam amcamızın evine yemeğini götürdük. Ertesi gün yemeği götürdüğümüzde ise evinin önündeki kalabalıktan o amcanın vefat ettiğini öğrendik. Belki o yemek son yemeği olmuştur. O yemeği götürememenin sorumluluğu da hepimizin olacaktı.

“Eksiklerimiz Var Ama İşimize Engel Değil”
Büyük Camide Allah Rızası için bir cenaze namazına katıldım. Musalla taşında okuduğum isim bana tanış geldi. Aşeviyle alakalı olabilir mi diyerek aşevini aradım. Bu kişinin Ramazan ayında bize müracaat eden fakat imkânsızlıklardan ötürü yemek götüremediğimiz bir kanser hastası olduğunu öğrendim. O an hissettiklerimi bir Allah bir de ben bilirim. O insana yemek götürememiş olmamızın üzüntüsü hiç bir şeyle değiştirilemeyecek kadar kötü bir his” dedi.

Aşevinin üst katında gençlerin kötü alışkanlıklara bulaşmaması için İnternet ve televizyonun da bulunduğu sosyal alan yer aldığını belirten Atik; “Eksiklerimiz var ama işimize engel değil” diye konuştu.

“Sizlerin Gayretleri İle Daha Çok Yardımlar Yapılacaktır”
El Ele Derneği Onursal Başkanı Hasan Basri Durak ise konuşmasında, derneğin faaliyetlerinde Allah rızasından başka bir niyet olmadığını belirterek; “Aşevini açmaya niyetlendiğimizde Kütahya’da bulunan bir aşevine giderek işleyişi gördük. Gittiğimizde bize bir araba dolusu yiyecek verdiler, ondan sonra kendileri bir araba ile buraya geldiler ve giderken arabayı buraya bıraktılar. Onların çalışmasını görünce ne kadar geride olduğumuzu düşündük. İnşallah hepinizin gayretleri ile daha çok yardımlar yapacağımıza inanıyorum” açıklamasında bulundu.

“El Ele Derneği, Gözyaşı Olan Yere Mutluluk Götürme Gayreti İçerisinde”
Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Belediye Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü olarak 1,5 yıl içerisinde ihtiyaç sahiplerine 700 milyarın üzerinde yardım yapıldığını hatırlatarak; “Sadece Ünye Belediyesi olarak bizim yardım yapmamız tabi ki yeterli değil. Toplumsan duyarlılık gösteren hemşerilerimizin de bu konuda hassas olmaları gerekiyor. Bir sofrada gözyaşı, bir sofrada israf varsa o ülkede mutluluktan bahsetmek mümkün değildir. Onun için gözyaşı olan sofrayı yardımlaşma ile toplumsal döngümüzün hedefi noktasına ilerletmemiz gerekiyor.

Kuşkusuz El Ele Derneği, gözyaşı olan yere mutluluk götürme gayreti içerisinde. Mevla dileseydi bütün garibanları zengin, bütün zenginleri de fakir yaratabilirdi. Onun için başkasının elinden başkasına yapılan yardım hiç kuşkusuz imtihan dünyamızda, gidebileceğimiz son noktada önümüze çıkacak olan belki de cennetin kapılarına açacak olan yardımlardır” açıklamasında bulundu.

“Unuttuğumuz Değerleri Tekrar Yaşamamız Gerekiyor”
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kur’an-ı Kerimde en az 100 ayette fakire-fukaraya yardım edin şeklinde emirler olduğunu ve inancımız gereği mağdur kimselere yardım etmemiz gerektiğini belirterek; “Ecdadımız hayatın baki olmadığını asıl Ahirete hazırlanmamız gerektiği konusunda kalıcı hayırlar yapmış, sakatlanıp göçemeyen kuşlar için bile vakıf kurmuştur. Evlere temizliğe giden hanımlar kıymetli bir eşyayı kırar, maşından ödeyemez diye vakıf kurulmuş. Binalar yapılırken kuş sarayları yapılmıştır ki kuşlar orada yuva yapsınlar diye. Dağ başlarına çeşmeler yapılmıştır, yaptıranın adı bile yazmaz. Unuttuğumuz değerleri tekrar yaşamamız gerekiyor” dedi.

“Başka İnsanlara Yardım Ederek Mutlu Oluyorlar”
Brüksel’de bir kilisenin önünde insanların yemek almak için uzun kuyruklar oluşturduğunu ve yemeği yapan kişinin bir iş adamı olduğunu öğrendiğini belirten Vali Balkanlıoğlu; “Genel müdür sadece para vermeyip, yemek yaparak da katkı sağlıyor. Bazıları bulaşık yıkıyor. Başka insanlara yardım ederek mutlu oluyorlar. Amerika’da olan ünlü Doktor Mehmet Öz, uzun yaşamanın sırrını başkalarına yardım etmek olarak tanımlıyor. Yardımlar sayesinde her türlü maddi ve manevi kazalardan korunduğumuz gibi bir de fiilen rehabilite oluyoruz. Aşevine gelip burada hizmet etmek bugün Allah için ne yaptın sorusuna da cevabımız olacaktır” diye konuştu.

Hz. Ömer’in; “Dicle kenarında bir koyunu kurt kapsa, ilah-i adaletin bunu benden soracağından korkarım” sözüyle devam eden Vali Balkanlıoğlu; “Sorumluluğumuzun bilincinde olarak Ordu’da göreve başladığımda 70 yaş ve üzeri yaşlılarımızın evine ziyaretçi gönderdik. Belirli periyotlarla giderek yaşlılarımıza iyi bakanlara teşekkür, ilgi göstermeyip hatta bakım parası alıp da bakmayanlara da müdahale ettik. Bakıma muhtaç olan ailelerimize gerekli yardımları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Fakirin bir gün karnını doyur ertesi gün yine acıkır. Hayırların en iyisi sürekli ve düzenli olanıdır” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından Ünye Elele Derneği Aşevi’nin açılış kurdelesi kesildi. Açılış programının ardından El El Derneği Başkanı Adem Atik, protokol üyelerine Aşevini gezdirerek detaylı bilgiler verdi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.