son haberler

Çöplük Kaldırılıyor

Yayınlanma Tarihi: 6 Mart 2017 okunma

Çöplük Kaldırılıyor
Gündem
0

32 yıl önce Ünye Belediyesi tarafından geçici çöp dökme alanı olarak belirlenen, ancak o günden bugüne yıllardır vahşi depolama sistemiyle çöp dökülen Akçay’daki çöp alanı kaldırılıyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Katı Atık Ayrıştırma Tesisi çalışması kapsamında kısa süre sonra çöp dökülmesi yasaklanacak olan alan rehabilite edilerek turizm bölgesine dönüştürülecek.

Büyükşehir Belediyesi, Akçay çöp sahası bölgesinde yapımına başladığı Katı Atık Aktarma Terminali ile önce bölgeden gelen çöpleri toplayıp Katı Atık Ayrıştırma Tesisine aktaracak. Daha sonra ise Akçay’a dökülen çöpleri toplama ve aktarma işlevi yapacak.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Civelek yaptığı açıklamada, Ünye’nin Akçay bölgesindeki vahşi çöp depolama alanını kaldırma çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Civelek, Ordu genelinde bu zamana kadar çöplerin çevre ve insan sağlığına son derece zararlı olan vahşi depolama sistemi dâhilinde açık sahalarda, dere ve deniz kıyılarında depolandığına dikkat çekerek; “Ordu’nun Büyükşehir olmasıyla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz’ın öncelikli sorunlar arasına aldığı çöple ilgili hemen çalışmalara başladık. Çalışmalarımızda çöp sorununda nihai çözümü hedefledik. Bu kapsamda Katı Atık Ayrıştırma Tesisleri kurup buraya gelen evsel atıkları ayrıştırıp geri dönüşümü mümkün olanları, yakıt olarak kullanılabilecekleri, organik atıkları birbirinden ayırıp değerlendirme yolunu seçtik” dedi.

Durugöl vahşi çöp depolama sahasını kaldırdık

Ordu’da uyguladıkları ve yapmayı planladıkları katı atık ayrıştırma tesislerine ilişkin Civelek şu bilgiyi verdi: “Altınordu ilçesinde kurulu bulunan Katı Atık Ayrıştırma Tesisimizle birlikte yıllardır Ordu çöpünün döküldüğü Durugöl’deki vahşi depolama alanına çöp dökülmesini durdurduk. Bu bölgede rehabilite çalışması yaptık. Bir yıl içinde bölgeyi çevre ve insan sağlığına uyumlu, doğal haline dönüştürdük. Burayı çöp sahası olmaktan kurtardık, dinlenme ve eğlenme alanına dönüştürme çalışmalarımız sürüyor.

Ünye Çimento Çözüm Ortağımız

Diğer taraftan Ünye Çimento Fabrikası ile yakıt olarak ayrıştırılan çöpün yakılması ve enerji olarak değerlendirilmesi konusunda çözüm ortaklığı sağladık. Şu anda Altınordu’da Kurulu olan Katı Atık Ayrıştırma Tesisimizden Ünye Çimento’ya ayrıştırılmış yakıt malzemesi gelmeye devam ediyor.

Akçay Vahşi Çöp Depolama Sahasını Rehabilite Edeceğiz

Bu arada Ünye’de Liman karşısındaki Büyükşehir Belediyesi’ne ait alanda da Katı Atık Ayrıştırma Tesisi kuruyoruz. Bu tesisle birlikte Ünye’nin Akçay bölgesindeki vahşi çöp depolama alanına çöp dökülmesini durduracağız. Akçay’daki sahada yapımına başladığımız Geçici Katı Atık Aktarma Terminali ile bölgeden gelen çöpler buradan alınarak Katı Atık Ayrıştırma Tesisi ‘ne aktarılacak.

Ünye’deki Katı atık Ayrıştırma Tesisi ‘nin hizmete girmesiyle ile birlikte bu terminal, Akçay’a daha önce dökülen çöplerin toplanması ve ayrıştırılması ve Katı Atık Ayrıştırma Tesisine aktarılması görevi yapacak. Akçay’daki bu işin bitiminin ardından terminal buradan kaldırılacak, Akçay’daki saha çevre ve insan sağlığına uygun eski doğal haline getirilecek. Bu alanda yapılacak düzenleme ile bölge turizm sahasına dönüştürülecek.”

Yanlış Algı ve Bilgilere Takılmayalım

“Yanlış algı ve bilgilere takılmayalım” çağrısı yapan Bülent Civelek; açıklamasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyemizin Ordu genelindeki vahşi depolama çöp alanlarına karşı nihai çözüm  kapsamında başlattığı Katı Atık Ayrıştırma Tesisi çalışmaları ile ilgili olarak kamuoyunda yanlış algı ve bilgiler yayılmak istendiğini gözlemliyoruz. Bilinçli ya da bilinçsiz bu tür yanlış algı ve bilgileri yayanlar ilimiz genelinde insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlike arz eden doğaya, dere ve deniz kenarlarına dökülen çöplerin bertaraf edilmesini neden görmezden gelirler ki?

Kendilerince Katı Atık Ayrıştırma Tesislerinin zararlarını anlatmaya çalışıyorlar. Hiç gerek yok, kim olursa olsun Katı Atık Ayrıştırma Tesisi ile ilgili olarak bilgilenmek isteyen herkesi Altınordu ilçesinde kurulu şu anda hizmet veren tesisi gezmeye ve görmeye davet ediyoruz. Ayrıca burayı ziyaret etmek isteyenler arzu ederlerse biz de kendilerine aracı ve yardımcı olmaya hazırız.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.