son haberler

Denize Çelenk Bırakıldı

Yayınlanma Tarihi: 1 Temmuz 2016 okunma

Denize Çelenk Bırakıldı
Gündem
0

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. yılı, tüm ülkede olduğu gibi Ünye’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından protokol, deniz şehitleri için denize çelenk bıraktı.

Denize Çelenk Bırakıldı 4Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ve ardından denizde gerçekleştirilen programa Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Gökhan Coşkun, Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, Ünye Müftüsü Vedat Başsan, Ünye Malmüdürü Cemal Yıldız, Ünye Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, Ünye Nüfus Müdürü Fahri Çoban ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Atatürk Anıtına çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, “Bu toprakları bizlere yurt yapmak için Vatan yapmak için, Denize Çelenk Bırakıldı 6Ulus yapmak için ve bu topraklarda huzur, refah ve güven içinde yaşayabilmemiz için Ertuğrul Gazi’den Fatih Sultan Mehmet Han’dan, Mustafa Kemal Atatürk’e bu güne kadar seve canını veren bütün şehitlerimizi ve yurdumuzun çeşitli yerlerindeki hain saldırılar sonucu hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı-Rahmetle, şükranla, minnetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun ruhları şad olsun. Kederli ailelerine de Allah’tan sabırlar diliyorum. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilip, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk Milleti, denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi, Denizcilik Bayramı olarak kutlamaya başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda büyük kayıplar veren ve başlattığı kurtuluş mücadelesi ile tekrar güç kazanan ülkemiz için Kabotaj Kanunu, bağımsız Türkiye’nin denizlerde de egemen olduğunun açık bir göstergesi ve bunun tüm Dünya’ya ilanı olmuştur. Bu sebeple, 1926 yılından beri 1 Temmuz, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak her yıl büyük bir sevinçle kutlanmaktadır. Toplumumuzun çoğunluğu tarafından yeteri kadar bilinmeyen Denizcilik ve Kabotaj Bayramının daha etkin kutlanması ve anlatılması, deniz sevgisi ve Denize Çelenk Bırakıldı 5kültürünün oluşturulması, denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek dünya denizciliğinde hak etiği yere ulaştırılması, denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık ve deniz taşımacılığı konularında bütün vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, denizlerimizin, kıyı ve sahillerimizin öneminin daha iyi kavranması gerekmektedir” dedi.

1 Temmuz Kabotaj Bayramı, Atatürk ve yakın silah arkadaşları ile şehit denizciler anısına protokol üyeleri tarafından denize çelenk bırakılması ile son buldu.

Denize Çelenk Bırakıldı 1

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.