son haberler

Doğa, Tarih, Sanat Dolu ÜNYE KÜLTÜR YOLU

Yayınlanma Tarihi: 29 Ocak 2016 okunma

Doğa, Tarih, Sanat Dolu ÜNYE KÜLTÜR YOLU
Gündem
0

Ünye Belediyesi, proje çalışmaları tamamlanan ve etap etap hayata geçirmeye başladığı “Kültür Yolu” ile yeni bir cazibe merkezi ortaya çıkarmayı hedefliyor. Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Kültür Yolu Ünye’yi Turizm alanında birkaç adım öne çıkaracak” dedi.

Çamyar, Kültür Yolunu Tanıttı 1Ünye Belediyesi’nin ilçede turizmin canlanması, tarihi dokunun ortaya çıkarılarak turizmden daha çok pay almasına yönelik başlattığı Kültür Yolu Projesi adım adım ilerliyor. Yalı Kilisesinin aslına uygun restore edilmesi, Kadılar Yokuşu’nda ki tarihi Ünye Evlerinin dış cephelerinin giydirilmesi, yine kazancılar caddesinin tarihi dokuya uygun olarak giydirilmesi ve son olarak kefeli han’ın kamulaştırılarak restorasyonu için engelin kaldırılması ile tarihi alanların birbirine bağlantısını sağlayacak Kültür Yolu Projesi hız kazandı.

Çamyar, Kültür Yolunu Tanıttı 4Projeyi düzenlediği basın toplantısında sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve basın mensuplarına anlatan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Kültür Yolu Projemiz için adım adım ilerliyoruz. Yalı Kilisesi restorasyonu bitti, İnönü İlkokulu karşısındaki çifte merdivenli konağı kiralayıp belediye konuk evi haline getireceğiz. Bakırcılar arastası bitti, Kadılar Yokuşu bitti, ara yolun açılması bitti. Kefeli hanı bitireceğiz, Saray hamamını bitireceğiz. Bunların hepsine bir fonksiyon yükleyeceğiz. Bu çalışmanın temel amacı şehrin turizm dinamiklerini harekete geçirmektir, buraya daha fazla turist çekmektir. Netice itibariyle Ünye kazanacak Ordu kazanacak ve sonuçta yok olmaya yüz tutmuş değerler ortaya çıkmış olacak. Kendi değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak istiyoruz ve turizm faaliyetinin canlanmasını hedefliyoruz” dedi.

Çamyar, Kültür Yolunu Tanıttı 2Yürürler Konağı Belediye Konuk Evi Olacak

Kültür Yolu Projesine 2015 yılında start verdiklerini belirten Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Kültür Yolu projesinde ilk sırada yer alan yalı kilisesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 2015’in en iyi uygulama ödülüne layık görüldü. İkinci sırada yer alan çift merdivenli Yürürler Konağı var. Bunanla ilgili maliklerle mutabakata vardık. İlk etapta kiralama, uzun vadede buranın tamamını satın alma yoluyla ilgili bir düşüncemiz var ve 10 yıllığına kiralamış olduk. İnşallah Yürürler Konağını Belediyenin konuk evi haline getireceğiz. Yaz sezonun da hizmete açmayı hedefliyoruz. Devamında Sebile Hanım Konağı, Paşabahçe Konağı, Saray hamamı Projesi var. Saray Hamamının projesi bitti, anıtlar onaylandı. Uygulama ve yaklaşık maliyeti de hazır. Mart ayında ikinci etapta YİKOP tarafından ihaleye çıkartacağız. Yine meydanda Süleyman Paşa Sarayı ve surları listede. Yine Saray Cami, tarihi çınar ve oradan yukarı devam ettiğimizde Müze Eve çıkmış oluyoruz. Müze evin karşısında kamulaştırma yaparak 15 metre genişlikte yol açarak kadılar yokuşunun olduğu bölüme geçiş sağlanmış olduk. Buradan devam ettiğimizde kadılar yokuşu var. Buranın hem aydınlatmasını bitirdik hem de zeminde küp granit döşemesini tamamladık. İnşallah Turizm Haftasıyla birlikte orada bir açılış gerçekleştireceğiz. Devamında bakırcılar arastası var. Oranın bir cephesi bitti, zemin bitti. Diğer cepheyle alakalı anıtlardan onay bekliyoruz. Onay geldiğinde diğer cephede aynı şekilde giydirilecek. Büyük camiye kadar olan bölümü aynı şekilde bakırcılar arastası gibi yapıp trafiğe de kapatmayı düşünüyoruz. Devamında, Çifte Hamamın kamulaştırılması gündemimizde. Bölgemizde tek örneği olan bir hamam. Yine devamında Orta Çarşı’nın dış cephesinin giydirilmesi çalışmamız olacak. Son olarak Kültür Yolu, yıkımı gerçekleşen eski Belediye Sinemasının yanından denizle buluşma noktamız olacak. Bu çalışma aynı zamanda tarihe verdiğimiz bir değerin ifadesi.” dedi.

2. Etap Ayanikola’ya Kadar Olacak

Kültür Yolu’nun ilk etap çalışmasını içeren güzergahta kamulaştırılması yapılan Kefeli Han’ın yap işlet devret modeli ile turizme kazandırmayı planladıklarını anlatan Başkan Çamyar, “Projesi onaylanan Kefeli hanla ilgili buradan yatırımcılarımıza sesleniyorum. Yap İşlet Devret modeli ile onaylanan projeyi ihaleye çıkabiliriz. Bununla ilgili talipliler varsa bizimle iletişime geçebilir veya olmayacaksa biz kendimiz yapıp, yaptıktan sonra kiralama yöntemine doğru gitmiş olacağız. Bu hatta ki eserlerimiz bittikten sonra ikinci etabımız Yalı Kilisesinden başlayıp devamında Hasan Baba, Topyanı, Çamlık ve Ayanikola ile birlikte sona erecek” dedi.

Ünye’de Çok Fazlası Var

Geçtiğimiz haftalarda hem Beypazarı hem Odunpazarı hem de Bursa’yı ziyaret ettiğini açıklayan Başkan Çamyar, “Neler yapılmış diye bakma noktasında bir gezi oldu. İnanın Ünye’de çok daha fazlası var ama gün yüzüne çıkarmak konusunda ortaya bir irade koymak gerekiyor. Dolayısıyla bu çalışmaları ekiplerimiz geceli gündüzlü çalışarak, Ünyelilerin ve tün Ünye’yi merak edenlerin beğenisine sunmak için gayret sarf ediyorlar. Çalışmalarımızın temel amacı şehrin turizm dinamiklerini harekete geçirmektir, buraya daha fazla turist çekmektir. Ünye’mize ne kadar çok turist akımı temin edersek, bundan lokantacılarımız, otelcilerimiz, işletmecilerimiz istifade edecek. Netice itibariyle Ünye kazanacak Ordu kazanacak ve sonuçta yok olmaya yüz tutmuş değerler ortaya çıkmış olacak. Kendi değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak istiyoruz ve turizm faaliyetinin canlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.