son haberler

Engelliler Engelleri Aştı

Yayınlanma Tarihi: 9 Mayıs 2017 okunma

Engelliler Engelleri Aştı
Gündem
0

10-16 Mayıs Engelliler haftası muhteşem bir açılışla başladı. Ünye Kaymakamlığı, Ünye Belediye Başkanlığı ve Ticaret Borsası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nun ortak yürüttüğü programda çeşitli etkinlikler yer aldı.

Engelsiz Yaşam İçin Yürüdüler

Engelliler Haftası nedeniyle Ünye’de Yüzüncü Yıl Mevkii’nden Ünye Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirildi. Engellilerle birlikte Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar başta olmak üzere, daire amirleri, STK temsilcileri, Ünye Sakatlar Derneği üyeleri, Özel Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri, Okul öğrencileri, Ünivesite öğrencileri ve veliler katıldı. Polis yürüyüş koridoru boyunca güvenlik önlemi alırken bir ambulans ve sağlık ekibi de yürüyüşü takip etti. Ellerinde ‘Engelsiz Yaşam’ yazan balonlarla ve engelliler haftasının önemine değinilen pankartlarla yürüyen öğrenciler sık sık engelsiz yaşam sloganı attı.

Meydanda Engelsiz Program

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda Engelliler haftası nedeniyle bir program düzenlendi. Buradaki Programa Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Başbakanlık Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Bilal Özden, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve yürüyüş korteji katıldı. Konuşmalarla başlayan programda Ünye Sakatlar Derneği Başkanı Arslan Güdek, yaptığı konuşmada engelli arkadaşlarının karşılaştığı sorunlara değindi.

Başkan Güdek, “yine bir engelliler haftasında buluştuk. Bugünümüzde bizlerle yürüyen, dertlerimizle dertlenen ve sevinçlerimizle mutlu olan siz değerli büyüklerimize ve değerli halkımıza ayrıca sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Engellerin çoğunu çözmüş ve bizce engelli başkenti ünvanını kazanmış Ünye’mizde az da olsa bazı sıkıntılarımız elbette vardır. Bu sıkıntılarımızın başında şehirlerarası otobüslerde ve şehir içi dolmuşlarda yaşadığımız sorunlara çözüm bulunmasını bekliyoruz. Bir engelli için en büyük özgürlük ulaşılabilirlik ve erişebilirlik yönünden tam özgür olup istediğinde istediği vasıta ile istediği yere gitmektir. Erişebilirlik ile ilgili yasalar 2018 yılını çözüm yönünden dönüm noktası kılmıştır” dedi.

Evde bakım ücretleri ve 2022 engelli maaşlarının ödenmesini de değerlendiren Başkan Güdek, “gelir tespitinde baz alınan kriterlerde gerekli esneklikler sağlanmalıdır” dedi.

Başkandan Merdivenaltı Dernekler İçin Uyarı

Başkan Güdek, son yıllarda artış gösteren engellilerin adını kullanarak yardım talep eden derneklere de sert çıktı. Güdek, “ülkemizde mantar gibi biten merdivenaltı dernekler oluşmaya başladı. Dergi ve benzeri mecmualar satıyorlar. Olayın özüne kısa değinmek gerekirse tamamen istismardır. Dini vicdanı ve merhameti kapsayan ve ısrarcılık üzerine kurulu istismardır” dedi.

Konuşmasına Engelli sunucuya iş teklif ederek başlayan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “ hepimizin birer engelli adayı olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü birkaç dakika sonra başımıza ne geleceğini bilemiyoruz. Allah’ın bize biçmiş olduğu ömrü bir kader çizgisinde yaşamaya devam ediyoruz. Engelliler 2002 yılına kadar adeta odalara hapsedilen, kimsenin görmediği ya da kimsenin görmek istemediği bireylerdi. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Aile Sosyal Politikalar Bakanlığıyla beraber talimatları doğrultusunda yürüyen başta bir engelliler kanunumuz yoktu, onun çıkarılmasından sonra evde bakım ücretleri başta olmak kaydıyla gerekli tedavilerinin yapılması, eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi noktasında bugün baktığımızda Ünye’deki ulaşılabilir noktalardan herkesin bu meydanda olduğunu görüyoruz. Artık kapalı kapılar ardında yaşayan değil, sokağa çıkarak hayatın nasıl olduğunu fiilen gören, duyan ve öğrenen bireyler ortaya çıkmıştır” dedi.

Yaklaşık 15-20 yıl önce Avrupa Ülkelerinde gördüğü engellilerin sokakta hayatlarını kolaylaştıcı işaretlemelere zamanında anlam veremediğini ifade ederek sözlerine başlayan Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “şimdi bunların neden gerekli olduğunu ilçemizde dahi tüm şehirlerde görüyoruz. Hatta konu ile ilgisi olmayan kişiler bile bunların görevlerini biliyor. Bu da engellilerin 15-20 yıl önceki toplum içindeki yerinin nereden nereye geldiğinin göstergesidir” dedi.

Programda konuşmaların ardından engellilerden oluşan halk oyunu ekibinin gösterisi beğeni ile izlendi.  Halk oyunları ekibinin gösterisini pür dikkat izleyen protokol daha sonra oyuncuları tek tek tebrik etti.

Ünye Sanat ve Kültür Derneği tarafından Ünye’ye davet edilen ve 5 yaşından bu yana iki eli olmayan Adıyamanlı Ayşe Işık (35) ayaklarıyla yaptığı sanata meydandakiler şahit oldu. aynı zamanda Eğitimci yazar Erdal Kara’nın yazdığı “Sarı Buğday Mavi Umut” adlı romanın kahramanı Ayşe Işık, kapak resmini kendi hazırladığı kitabı Kaymakam Güney, Başbakanlık Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Özden ve Belediye Başkanı Çamyar’a imzalayarak verdi. Kaymakam Güney Işık’ın ayağını tutarak tebrik etti.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın Ünye Cumhuriyet Meydanı’ndaki son etkinliği ise Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü okçularının gösteri oldu.

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.