son haberler

Fakülte Dekanlığına Vekaleten Prof. Dr. Mustafa Sakal Atandı

Yayınlanma Tarihi: 10 Ağustos 2016 okunma

Fakülte Dekanlığına Vekaleten Prof. Dr. Mustafa Sakal Atandı
Gündem
0

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), ülkemizde yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ülke genelinde bin 577 dekanın istifasını istemiş, bu kapsamda Ordu Üniversitesi’ndeki tüm dekanlarda istifalarını sunmuştu. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Tevfik Noyan’ın istifasını sunmasının ardından yerine vekaleten Prof. Dr. Mustafa Sakal atandı.

ODÜ Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine vekaleten dekan olarak atanan Prof. Dr. Mustafa Sakal, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın daveti üzerine ODÜ kadrosuna dahil olduğunu belirterek, 21 yıldır eğitimin sürdüren Ünye İktisat Fakültesi’nin Ordu Üniversitesinin en kalabalık fakültesi olduğunu belirtti.

Dekan Vekili olarak atanmasının ardından yayınladığı mesajında, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin, Karadeniz Sahil Yolu üzerinde deniz kıyısında 1994-1995 öğretim yılında İşletme Bölümüne öğrenci alarak akademik faaliyete başladığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Sakal, “21 yıldır aktif olarak eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. Fakültede halen birinci öğretim ve ikinci öğretim olmak üzere İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ve Kamu Yönetimi Bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. Maliye ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde ise henüz eğitim faaliyeti başlamamıştır. Fakültemizde halen (2015-2016 Güz) toplam 2494 öğrenci lisans eğitimi görmektedir. Ayrıca İktisat ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinde yüksek lisans eğitimi de bulunmakta olup toplam 70 öğrenci yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Ünye İİBF Öğrenci sayısı ile Ordu Üniversitesinin en kalabalık fakültesidir” dedi.

Fakültenin, akademik kadrosunun Kasım 2015 itibariyle 21 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi 20 araştırma görevlisinden oluştuğunu hatırlatan Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sakal, araştırma görevlilerinin 16’sı yüksek lisans ve doktora eğitimleri için başka üniversitelerde eğitim gördüğünü söyledi.

“Sosyal bilimler alanında eğitim veren ve eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci alan fakültemizden mezun olan öğrenciler; finans, satış-pazarlama, ulaşım, hizmet, dış ticaret, imalat, enerji ve serbest meslek gibi iş kollarında yönetici, uzman, müfettiş, koordinatör ve sendika uzmanı olarak görev almaktadırlar” diyen Prof. Dr. Sakal, “Gerek kamu ve gerekse özel sektörde üst düzeyde görev yapabilecek nitelikte elamanlar yetiştirmek fakültemizin temel amaçlarındandır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları için iş olanakları diğer fakülte mezunlarına göre çok daha geniştir. Kaymakamlık, idari yargı hakimliği, yeminli mali müşavirlik, müfettişlik, vergi denetmenliği, hesap uzmanlığı, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve borsa brokerlığı, özellikle fakültedeki öğrenimlerini bilgisayar ve yabancı dille destekleyen mezunların tercih edebilecekleri mesleklerden sadece bir kaçıdır” dedi.

Ünye ilçesi üniversite öğrencilerinin sayısının fazla olması nedeniyle üniversitenin yarattığı farklılığı yaşamakta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sakal, “İlçenin doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra Ordu ve çevre illerin de turizm açısından ilgi çekici olması öğrenciler tarafından ilgi ile karşılanmakta, sık sık turistlik geziler organize edilmektedir. Öğrencilerin her türlü gereksiniminin giderilmesi için her türlü kurum (hastane, postane, bankalar, kütüphane, konferans salonları, seyahat firmaları, gıda ve giyecek firmaları vb) ilçemizde bulunmaktadır. İlçeye ulaşım ise hem karayolu, hem de Çarşamba ve Ordu-Giresun havalimanları nedeniyle havayolu aracılığıyla mümkündür” dedi.

“Karadeniz’de bir bilgi limanı” sloganı ile üniversitemiz gerek ülkemizde gerekse uluslararası alanlarda hak ettiği yeri alma yolunda hızla ilerlemektedir” diyen Prof. Dr. Mustafa Sakal, Öğrencilere de seslenerek, “Hayatınızı şekillendirecek meslek seçiminde tercihleriniz arasında fakültemizin olması en büyük temennimizdir.” dedi.

13450040_10154130068647906_2204724755506718319_nProf. Dr. Mustafa Sakal Kimdir?

Prof Dr. Mustafa Sakal, 1966 yılında Samsun, Bafra’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bafra’da tamamladı. 1987 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nü bitirdi, 1988 yılında aynı üniversitenin mezun olduğu bölümünde Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1989 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalında Yüksek Lisansını, 1995 yılında doktorasını tamamladı. Sakal, 1997 yılında Yrd. Doç. olarak atanmış, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında Profesör olarak atanmıştır.

Prof. Dr. Sakal, 1998 yılında Milliyet Gazetesi tarafından yılın ekonomisti seçildi. Temmuz 1999-2000 Ağustos döneminde ABD’de George Mason University, Center for Study of Public Choice adlı araştırma merkezinde doçentlik hazırlık çalışmaları yapmıştır. Kırgızistan Manas Üniversitesi, Azerbaycan İktisadiyat Üniversitesinde eğitim vermiştir. Birçok yüksek lisans ve doktora tez danışmanlığı yapmıştır. 100’ü aşkın makale, 14 yurtiçi bildiri, 14 yurtiçi kitap bölümü, 7 adet kitap çalışması, 2 ulusal proje hazırlamış, birçok dergide ise hakemlik, 25 bilimsel kongreye katılmış, bölüm başkan yardımcılığı, Universiade 2005 Dünya Üniversiteler Arası Spor Oyunları’nda hazırlık çalışmaları ve yöneticilik yapmıştır.

Mustafa Sakal, Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Belediyesi ve ilçe Belediyeleri, Aliağa Belediyesi, Bornova Belediyesi, Buca Belediyesi’nde Performans Yönetimi, Liderlik, Mali Yönetim, Stratejik Yönetim vb. eğitim vermiştir.

Ayrıca Prof. Dr. Sakal, kendi fakültesi ve sosyal bilimler enstitüsünde Uluslar arası Ekonomik Kuruluşlar, Maliye Politikası, Devlet Bütçesi, Türk Vergi Sistemi, Avrupa Birliği Mali Kurumlar, İdarelerarası Mali Kurumlar dersleri vermektedir. Aynı derslerin eşdeğerlerini Süleyman Demirel Üniversitesi’nde 13 yıldan beri vermektedir.

Prof. Dr. Mustafa Sakal, evli, bir erkek ve bir kız çocuk babası.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.