son haberler

FINDIĞA İŞÇİ ARANIYOR!

Yayınlanma Tarihi: 26 Temmuz 2023 okunma

FINDIĞA İŞÇİ ARANIYOR!
Ekonomi
0

Türkiye’nin en önemli sanayi ürünlerinden birisi olan fındıkta hasat dönemi sorunlarla başladı… 6 Şubat depreminden etkilenen Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Malatya illerinden beklenen mevsimlik işçilerin (ırgatların) bu yıl bölgeye gelmediği ifade edildi.

Çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra yağı ve kabuğuyla da gıda sanayisinin vazgeçilmez ürünlerinden birisi olarak oldukça önem taşıyan fındık bitkisinin hasadında çalışacak işçi bulmakta zorlandığını ifade eden üreticiler dertlerine çözüm arıyor.

Yüzde 75’lik potansiyeliyle dünyanın en büyük üreticisi olan Türkiye’nin bir çok tarımsal ürününde olduğu gibi fındık hasadında da toplama işini yapan mevsimlik işçilerin büyük çoğunluğu başta Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Malatya ileri olmak üzere doğu ve güneydoğu illerinde yaşıyordu ancak bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremden bu bölgeler etkilendi.

Fındık üreten Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin illerine bu yıl yeterli sayıda mevsimlik işinin gelmediği ve bu nedenle üreticilerin kendi ürününü kendilerinin toplamk zorunda kalacağı ifade ediliyor.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Ordu’ya fındık toplamak için gelen birçok vatandaşın depremden etkilendiğini ve kente gelen işçi sayısında düşüş olduğunu belirterek, sorunu şöyle ifade etti; “Esas etkenlerden biri bölgemize, Doğu ve Güneydoğu’dan fındık hasadına gelen işçilerimizin yaşadığı deprem felaketi. 6 Şubat’ta 11 ilimizi etkileyen bu deprem felaketi, işçilerimizin birçoğunu etkiledi. Özellikle Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya gibi illerden şehrimize müthiş bir işçi akımı oluyordu. Her yıl ilimize 10 bin civarında mevsimlik işçi geliyordu.” (HABER: Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.