son haberler

Fındık Hasadı Başladı

Yayınlanma Tarihi: 8 Ağustos 2015 okunma

Fındık Hasadı Başladı
Gündem
0

Bölge’nin en büyük geçim kaynağı fındıkta hasat başladı. Geçtiğimiz yıl yaşanan don afeti nedeniyle ürün alamayan fındık üreticileri,  bu yıl rekolte tartışmalarının gölgesinde hasada başladı. 600 bin ton seviyesinde rekolte beklenen fındık’ta sezon başında fiyat beklentisi ise 15 TL.

Gün doğmadan kalkan, sepetini sırtına alıp, yağmur çamur demeden dala, ota, çamura tutunarak bayırı tırmanıp gün boyu fındık toplayan, pancar ve mısır ekmeği ile karnını doyuran Karadeniz insanının bayram günü olan fındık hasadı başladı.fındık toplarken 2

Hayatını fındığa adayan ve yine her şeyini fındığa bağlayan gönlü ve eli cömert, bayrağına ve milletini sıkı sıkı bağlı, her daim Allah’a hamd ve şükür eden bölge insanı, geçen yıl yaşanan don afeti nedeniyle ürün alamadığı bahçelerine bu yıl büyük bir sevinç ve umutla girerek fındık toplamaya başladı.

Fındıkla birlikte şenlenen bahçelerde bir yandan fındık toplayan üreticiler, bir yandan da elde edeceği gelirle neler yapabileceğinin hayalini kuruyor. Geçen yıl 20 TL’nin üzerine çıkarak rekor üzerine rekor kıran fındık fiyatının da ne olacağını merakla bekleyen fındık üreticilerinin bu yıl sezon başındaki fiyat beklentisi ise 15 TL.

Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini Türkiye tek başına gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan don etkisiyle rekoltedeki kayıplar fındık fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışlarına neden oldu. Türkiye’de fındık üreticisi sayısı 502 bin civarında. Fındık üretimi, 0 rakımdan 1,000 rakıma kadar 33 ilde yapılmasına karşın daha çok 13 ilde öne çıkıyor. Türkiye’de 700 bin hektar fındık alanı olup, 450 bin ile 900 bin ton arasında iklim şartlarına göre üretim değişiyor. Son 10 yıllık ortalamaya göre yıllık fındık üretimi 550 bin ton seviyesinde.

Türkiye’nin stratejik tarım ürünü olan ve hem üretim hem de ihracat rakamları ile lider konuma sahip fındıkta 2015 yılı mahsulü toplanmaya başlandı. Rekolte tartışmalarının gölgesinde başlayan hasatla birlikte 2014 yılını don afeti yüzünden oldukça sıkıntılı geçiren bölge insanının yüzü gülmeye başladı.

Rakım ve fındık çeşitliliğine göre fındığını toplamaya başlayan ve çok kısa bir süre içinde de alın terinin karşılığını almaya hazırlanan fındık üreticileri, iyi rekoltenin yanı sıra ürün kalitesinin de bu yıl iyi olduğunu belirtiyorlar. Göbü Mahallesi’nde fındık toplayan gurbetçi aile de bunlardan sadece biri. Bu yıl 600-700 kg civarında ürün bekleyen Ciğerci ailesi, kendi fındığını kendisi toplayarak fındıktan azami gelir elde etmek istiyor. Fındığın tam olgunlaştığını ve randımanlı olduğunu belirten Eren Ciğerci, “Biz gurbetçiyiz. Yıllık iznimizde fındığı toplayıp gideceğiz. Fındık gayet dolgun ve randımanlı görünüyor. Az olduğu için ailece topluyoruz. Bu yıl fiyatların 15 TL seviyesinde olmasını umut ediyoruz” dedi.

“İhtiyacınız Kadar Pazara Fındık İndirin”
Fındıkta hasadın başlaması nedeniyle Ordu’da tören düzenlendi. Hasat töreninde konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ekonominin fındığa dayalı olduğunu hatırlatarak, “Halkımız fındıkla geçiniyor. Fındık varsa, bolsa, iyi para ediyorsa herkes mutlu ve geleceğine güvenle bakıyor. Hatta evlenecek genç kızlar, damat adayları bile fındığın bol olmasını temenni ediyor” diye konuştu.

“Fındık dünyada pazarlanabilen en rahat ürün. Burada üreticinin, asıl emek sarf edenin bu işten yeterince para kazanabilmesi çok önemli. İhtiyacınız kadar pazara fındık indirin” diyen Vali Balkanlıoğlu, “Fındık  dünyada çok tercih edilen bir ürün. Bir fındık ihracatçı arkadaş ile konuşurken bana, ‘Fındık dünyada en rahat pazarlanan ürün’ demişti. Çünkü, tüm dünyada gıda maddelerinin ana ham maddesidir” dedi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ise Türkiye’nin dünyada en fazla fındık üreten ve ihracat yapan ülke olduğunu söyleyerek, “Fındıkta her yıl hava şartları merakla beklenir. Acaba zirai don olacak mı? Fındık yanacak mı? diye. Allah’a şükür bu yıl en küçük bir olumsuz doğa olayı olmadan bugünlere ulaştık. Bu yıl ki verim gayet iyi ve rekolte yüksek” dedi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise ekonomik açıdan önem arz eden fındık ürününde hasat bugün itibariyle başlamıştır. Fındık üretimi hakkında ilgisi olmadığı halde  birçok kurum ve kuruluş tespit ve beyanlarda bulunuyor. Bu durum alıcı ve satıcı üzerinde negatif etkiler oluşturmaktadır. Fındık hasadımız hayırlı olsun” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.