son haberler

Fındıkta Don Tehlikesi…

Yayınlanma Tarihi: 13 Nisan 2017 okunma

Fındıkta Don Tehlikesi…
Gündem
1

www.unyetv.net/ÖZEL HABER

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık piyasasındaki son durumu ve daldaki fındığı değerlendirdi.

Fındığı Maliyetine Satıyoruz

Başkan Sarıkahraman piyasada 9 lira seviyelerinde seyreden fındık fiyatıyla ilgili üreticinin maliyetine fındık sattığını belirtirken bunun da arz-talep dengesiyle ilişkilendirildiğini kaydetti. Başkan Sarıkahraman Ünye Tv’ye yaptığı özel açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; “Piyasadaki fındık fiyatları arzuladığımız fiyatlar değil. Çünkü maliyetine fındık satıyoruz durumuna geldi. Ama fındığın da satışıyla alakalı arz-talep dengesi nedeniyle bu fiyatlarla karşılaşıyoruz. Satıcılar böyle olduğunu ifade ediyor. Ayrıca daldaki fındığın bugünlerde 750-800 bin ton rekolte tahminleri yaparak böyle algılanmasını isteyenler de var. Ki bu yalan bir beyan. İnandırıcı olmamasının sebebi ise çotanak sayımının dışında fındık rekoltesinin ölçülmesinin yasak olduğunu biliyoruz. Buna rağmen böyle açıklamalar yapılması fındık fiyatının üreticinin aleyhinde düşmesine neden oluyor. Bu açıklamaların ise biz üreticileri bu fiyatlara razı edilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Bu doğru bir davranış değil.”

Don Oldu, Tehlike geçmedi

Başkan Sarıkahraman son günlerde artış gösteren soğuk ve yağışlı havanın fındığa etkisini de değerlendirdi. Yüksek kesimlerde yağan karın fındığı olumsuz etkilediğini belirten Sarıkahraman “kısmen don oldu diye düşünüyorum. Henüz bunu söylemek için çok erken. Bir felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama bir tehlike yaşadık. Şunu de belirtmek istiyorum. Şimdi bazı kesimler bu söylediklerimi eleştirir, doğru değil der ama ben şimdiye kadar başkanlığım döneminde 1 kelime bile çarpıtma açıklama yapmadım. 1 kelime fındık aleyhine ya da başkasının aleyhine laf söylemedim. Onun için 1 hafta önce yüksek kesimlerde Nisan karı ile birlikte don oldu. Bunun yansımalarını henüz göremedik. Güncel söylemek gerekirse 11 Nisan Salı günü kendi bölgemizin üst kısımlarında aşırı kırağı yağdı. Don olayı meydana geldi. Bunların zararını ise önümüzdeki günlerde artacak sıcaklarla birlikte göreceğiz. Tehlikenin ise henüz geçmediğini düşünüyorum. Bu yaşananlarla birlikte ve fındığın ne kadar olacağı konusunda erken olması nedeniyle 750-800 bin ton fındık olacak demenin de çok gerçekçi olacağını düşünmüyorum. Havaların soğuk olması nedeniyle fındıkta doğum yok şuanda. Önümüzdeki günlerde fındıkta doğum olacaktır. Ama sıcakların artmasının ardından değişen mevsim kar ve donu beraberinde getirirse fındık için tehlike o zaman gözler önüne serilir. Onun için henüz tehlike geçti denilemez. Nisan ayının da sonunu görmek lazım.

Destek Paralarının Ödenme Döneminin Tam Zamanıydı

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman hükümetin fındık üreticisine yönelik yaptığı destek ödemelerine de değindi. Üreticinin elinde para kalmadığını ifade eden Sarıkahraman dağıtılan paralarla gübre ve küllenme ile mücadele yapılabileceğini belirtti. Başkan Sarıkahraman, “Söylediklerim bazı kesimler tarafından yanlış anlaşılabilir ama anlaşılsın önemli değil. Biz üreticimizin menfaatine yapılan her türlü davranışın yanındayız. Bu nedenle referandum öncesi evet kampanyası olarak ta görülebilir fındıkta Alan Bazlı Gelir Destek paralarının dağıtımı devam ediyor. Zamanlama olarak çok ama çok yerinde bir dönem. Çünkü üreticimizin elinde para kalmadı. Bu nedenle bahçelere atılacak gübre para ile ilaç para ile dolayısıyla yokluk zamanda gelen para üreticimiz açısından iyi oldu. Şunu da belirtelim üreticimiz inşallah bu paraları bahçesine mahsulüne kullanır. Şimdi gübre ve küllenme ile mücadelenin tam zamanıdır. Bu arada üreticimiz ikinci ve üçüncü periyot hastalıkla mücadelesini de yapmalıdır.

 

 

 

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.