son haberler

Fındıkta ‘Filiz Güvesi’ Uyarısı

Yayınlanma Tarihi: 7 Eylül 2015 okunma

Fındıkta ‘Filiz Güvesi’ Uyarısı
Gündem
0

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerini ‘Fındık Filiz Güvesi’ne karşı uyardı.

Fındık ürününe yönelik önemli zararlılarından biri olan, ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan fındık filiz güvesinin, Eylül ayından itibaren larvalar halinde ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bir larvanın 5 ayrı sürgünü kurutacağına dikkat çekti.

Bu zararlıya karşı ilaçlamaya karar vermeden önce bulaşık olan bahçelerde bir ön sayım yapılarak mücadeleye gerek olup olmadığına karar vermek gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:“İlaçlı mücadeleye karar verildikten sonra 1-10 dekar olan bahçelerde 10 ocak, 11-30 dekar olan bahçelerde 20 ocak ve 30 dekardan büyük bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Her işaretli ocaktan alt, orta ve üst kısımlarından 10’ar olmak üzere toplam 30 yaprak alınıp, zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak sayısı yüzde 15 olduğunda kimyasal mücadele yapılır. Larvaların erkek organlara veya kozalaklara göç ettiği yaprak döküm başlangıcına (Eylül sonları) kadar ilaçlama yapılmalıdır.”

Açıklamada ayrıca, fındık filiz güvesine karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat ederek teknik tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmalarının mücadeledeki başarıyı artıracağına dikkat çekildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.