son haberler

İhlallere Ceza Kasımda Başlayacak!

Yayınlanma Tarihi: 28 Eylül 2015 okunma

İhlallere Ceza Kasımda Başlayacak!
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan, Ünye’de çalışmaları tamamlanarak test aşamasında olan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) kasım içinde hizmete açılacağı öğrenildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, TEDES’in Ordu genelinde çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, Ünye’de ise Ünye Sanayi Sitesi ve Ünye Şehirlerarası Otobüs Terminalinde bulunan sistemin yüzde 95’inin tamamlanırken, ilçede diğer noktalarda kurulumun bittiğini söyledi.

Ünye’de TEDES sisteminin şuanda test aşamasında olduğunu ve kasım ayı içerisinde faaliyete gireceğini belirten Enver Yılmaz; TEDES sisteminde ışık ve hız ihlallerinde ceza kesileceğini söyledi.

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 2013/9 sayılı Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi doğrultusunda trafik kazalarıyla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Protokol doğrultusunda yap-işlet- devret modeli ile yapılan proje, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1 Nisan 2015 tarihinde aldığı kararla 5 yıl süreliğine gelir paylaşımlı olarak ihale edildi.

Projede Amaç Can ve Mal Güvenliği
Muhammen bedeli 19.915,054,84 TL + KDV olan projede sistemin, İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak kullanılacak olan proje, 5 yıl süre ile sistemin bakım onarım ve işletme giderlerinin yüklenici firma tarafından karşılanacak.

Projede, TEDES’in İl Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılması sonucu kesilecek idari trafik ceza gelirlerinin yüzde 70’inin devlet hazinesinin, yüzde 17,5’inin Büyükşehir Belediyesi’nin, yüzde 12,95’inin ise yüklenici firmanın geliri olacak.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, TEDES’le amaçlarının vatandaşları cezalandırmak değil, trafik kurallarına uyulmasını sağlayarak kazaları önlemek, can ve mal kaybının önüne geçmek, asayiş ve güvenliği sağlayarak daha güvenli ve daha mutlu bir şehir olma yolunda önemli bir mesafe kat etmek olduğunu söyledi.

Ünye’de TEDES sisteminin şuanda test aşamasında olduğunu ve kasım ayı içerisinde faaliyete gireceğini belirten Enver Yılmaz; TEDES sisteminde ışık ve hız ihlallerinde ceza kesileceğini söyledi.

Yılmaz, TEDES’in Ordu genelinde çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, Ünye’de ise Ünye Sanayi Sitesi ve Ünye Şehirlerarası Otobüs Terminalinde bulunan sistemin yüzde 95’inin tamamlanırken, ilçede diğer noktalarda kurulumun bittiğini belirtti.

Proje kapsamında; Kent Yönetim Sistemi (KGYS), Plaka Tanıma Sistemi (PTS), Emniyet Müdürlüğü Ekip Araçları Araç İçi Güvenlik Kameraları, Akıllı Kavşak Sistemi, Ücretsiz İnternet Sistemi ve Kent Kameraları gibi birçok uygulamanın da aktif hale getiriliyor.

TEDES Projesiyle birlikte hizmete girecek uygulamalar ise şöyle:

1- Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES): Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından, yoğun olarak kaza meydana gelen ve aşırı hız yapılarak trafik güvenliğini olumsuz etkileyen noktalarda; elektronik olarak hız ve kırmızı ışık ihlali, hız koridoru uygulaması yapılacak. Sistem tarafından elektronik olarak tespit edilen ihlaller izleme merkezine aktarılacak, gerekli cezai işlemler uygulanacak. Ayrıca, Elektronik Denetleme Sistemi’nin kurulduğu yerlere yerleştirilecek tabelalar ile sürücüler uyarılacak.

2- Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS): Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılan ve MOBESE olarak tarif edilen, mevcutta 18 noktada güvenlik kameraları ve proje kapsamında kurulu bulunanlar da tamamen yenilenerek, ilave 19 nokta daha kurulup toplam 37 noktaya çıkmış olacak. Böylece güvenlik hizmetlerinde verimliliği artırmak, algılanması zor güvenlik tehditlerini algılayarak, adli soruşturmalarda ihtiyaç duyulabilecek kanuni delilleri üretip, kişinin hak ve hürriyetlerine dokunulmadan genel asayiş ve huzurun temin edilmesi amaçlanıyor.

3- Plaka Tanıma Sistemi (PTS): Altınordu, Ünye, Fatsa ilçelerimizde konuşlandırılacak 9 adet sistem ile ilimizdeki araç hareketleri izlenerek, güvenlik hizmetlerinden yararlanılacak.

4- Emniyet Müdürlüğü Ekip Araçları Araç İçi Güvenlik Kameraları: Emniyet Müdürlüğümüz hizmetinde bulunan 50 ekip aracına yerleştirilecek kameralar ile emniyet görevlilerimizin müdahale ettiği olaylar kayıt altına alınacak.

5- Akıllı Kavşak Sistemi: Trafik algılayıcıları sayesinde, kavşaklar trafik yoğunluğuna göre ve birbirleri ile haberleşerek, sinyalizasyonu optimize edecek ve trafik akışında rahatlama sağlanacak. Bu sistemle; şehrin trafiğindeki yayaların, araç sürücülerinin ve trafikten etkilenen bütün vatandaşların en rahat şekilde ulaşıma dâhil olması amaçlanıyor. Ayrıca sistem gereği, Akıllı Kavşak Trafik Kontrol Merkezi kurulacak. Akıllı kavşaklarda sinyalizasyon direkleri de LED direkler ile değiştirilerek, karayolu trafiğinde olan sürücü ve yayaların sinyalizasyon direklerindeki ışıkları net bir şekilde görmeleri ve buna göre hareket etmeleri sağlanarak, trafikte can ve mal güvenliğini korunması sağlanacak.

6- Ücretsiz İnternet Sistemi: Altınordu, Fatsa, Perşembe, Ulubey, Ünye ilçelerimizdeki belirlenmiş park ve meydanlarda süreli olarak internet hizmeti verilecek. İnternetin sonsuz bir bilgi kaynağı ve günümüzün vazgeçilmezleri arasında olması, vatandaşlarımızın her ortamda bilgiye rahatlıkla ulaşmalarının sağlaması amacıyla, internete tamamen güvenli bir şekilde girilebilecek.

7- Kent Kameraları: Özellikle gurbette yaşayan Orduluların talebi üzerine planlanan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi web sitesinde izlenecek sistem ile gurbetçilerin özlemi bir nebze olsun giderilmiş olacak. Altınordu, Fatsa, Perşembe, Ulubey ve Ünye’deki ücretsiz internet noktalarına yerleştirilecek kameralar, ayrıca kent güvenliğine de katkıda bulunacak.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.