son haberler

Kahve Yapımında Tüm Bildiklerinizi Unutun!

Yayınlanma Tarihi: 16 Mart 2017 okunma

Kahve Yapımında Tüm Bildiklerinizi Unutun!
Gündem
1

Ünye Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi Yiyecek İçecek Bölümü öğrencilerine kahve yapımı konusunda sunum yapıldı. SCAE Kahve Şampiyonasında Türkiye birinciliği ve Dünya ikinciliği bulunan Hazal Ateşoğlu, Türk kahvesi yapımının inceliklerini öğrencilerle paylaştı.

İlk olarak kahve yapımına nasıl başladığını anlatan Marmara Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunu Hazal Ateşoğlu, “Kahveyle yaklaşık üç yıl önce tanıştım. En başta çok ilgimi çekmedi ama sonra farklı bir şey öğreneyim diye istedim. Yarışmalarda görev aldım, Türk kahvesi standında ikramlar yaptım. Yavaş yavaş içine girince benim de bir yarışmaya katılmam gerekiyor dedik ve katıldım. SCAE Kahve Şampiyonası. Çalışırken, başta arkadaşlarım Emre Bereket ve Koray Aydoğdu çok yardımcı oldular. Yarışmada; demleme, kavurma, cezve-ibrik (Türk kahvesi) gibi kategoriler var. Önce Türkiye çapında düzenleniyor, birinci olanlar dünya şampiyonasında Türkiye’yi temsil ediyor. Ben cezve-ibrik kategorisinde yarıştım ve birinci oldum. Sonrasında ise Dünya üçüncülüğüm ve 2’liğim oldu” dedi.

Kahve yapımında kahve çekirdeğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Hazal Ateşoğlu, “Şarabı üzüme göre seçtiğimiz gibi kahveyi de çekirdeğine göre seçmeye başladık. Çünkü çekirdek önemli. Toplama teknikleri özellikle. Mesela elle toplanan kahve en nitelikli kahvedir. Çünkü kahve yağmur süresine göre olgunlaşıyor. Biz hepsini aynı anda toplarsak içinde olgunlaşmamış olanlar da oluyor ve farklı bir tat ortaya çıkıyor. Ama elle toplama yönteminde sadece olgunlaşmış meyveleri alıyorsun, kurutma tekniği de daha farklı. Türk kahvesi çekirdeği diye bir şey yok” dedi.

Kahvenin yapılış şekli ile ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulunan Hazal Ateşoğlu, “Kahve, Köpüklü olduğu zaman halkımız çok güzel kahve olarak algılıyor ama öyle değil. Ben makine kullanılmasına karşıyım. Üç dakikada bir kahve hazırlanabilir, neden makinede yapalım. Ayrıca Türk kahvesinin yapım teknikleri var, makinede onları ayarlayamazsınız. Bizde aslında yanlış bir teknikle yapılıyor kahve. Türk kahvesi ince öğütülmüş bir kahve, kısa sürede demlemek gerekli. Kısık ateşte yapılınca süre uzuyor, kahve acı ve aromasız oluyor. Soğuk suda süreyi uzatıyor. Pişirirken bakır cezve önemli çünkü ısıyı çok iyi iletiyor. Ayrıca kahve-su oranı da önemli. Mesela ben 9 gram kahve ve 60 derecede 70 gram su kullandım yarışmada. Genel olarak ise bire yedi oranıyla içimi güzel bir kahve elde edebilirsiniz. Köpük de önemli bizde. Onu nasıl ayarlamak lazım? Bizde önce köpük alınıyor, sonra bir daha kaynatılıyor, bu da yanlış. Önce az ama iyi karıştırarak kahve tabakasının suya temasını sağlamak ve tek seferde kaynatmadan pişirerek, köpüğüyle bardağa sunmak lazım. Közde kahve çok lezzetli olur diye bir efsane var bir de. Közde demek pişirme süresinin uzun olması demek. Bence pişme süresi 2-2.5 dakikayı geçmemeli” dedi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.