son haberler

Karaarmut Kırkpınar’ı Aratmadı

Yayınlanma Tarihi: 20 Temmuz 2015 okunma

Karaarmut Kırkpınar’ı Aratmadı
Gündem
0

Ünye Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Yağlı Pehlivan Güreşleri Tekkiraz Karaarmut Mahallesi’nde gerçekleşti. Final müsabakasında İki tecrübeli başpehlivan yarışırken, Ünyeli Recep Kara, Şükrü Kazan’ı yenerek Tekkiraz Karaarmut Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde başpehlivanlığı elde etti.

Türkiye’nin değişik yerlerinden güreşlere katılan güreşçiler; minikler 1, minikler 2, teşvik 1 boy, teşvik 2 boy, Tozkoparan, ayak boyu, deste küçük boy, deste küçük orta büyük boy, başaltı ve baş yağlı pehlivan güreşleri kategorilerinde mücadele etti.

Güreş öncesi konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar; “Hazreti Hamza’dan geldik bu güne, kardeşçe yaşarız biz, bizim elde. Evet, Hz. Hamza’dan gelindi bugüne. Şehitlerin efendisi Hz. Hamza. Ölümüne en çok peygamberimizin ağladığı pehlivanların pir’i Hz. Hamza’yı asırlar ötesinde bir bayram gününden, bu er meydanından rahmetle anıyoruz. Yaşadığı yüzyılın en değerli seyyahı ve entelektüeli olan Evliya Çelebi Seyahatnameyi İsveç’ten Habeşistan’a kadar Asya, Avrupa ve Afrika’nın büyük bölümlerini gezerek hazırlamıştır. Anadolu seyahati sırasında tutmuş olduğu notlarda, her çocuğun 4-5 yaşına geldiğinde güreşmeyi öğrendiğini, çünkü güreşin cesaret ve dayanıklılığın yanında zekâ, mertlik, alçak gönüllülük ve kendine güven gibi özellikleri geliştirdiğini yazmıştır.

Türk Milleti Olarak Güreş Bizim Tarihimiz
Orta Asya’da Başlamış, Han, Hakan ve Padişahlardan, köylerdeki çobanlara kadar sevilerek yapılıp günümüze kadar gelmiştir. Güreş sporu Türk kültüründe ve İslam dünyasında zengin bir yere sahiptir. Türklerin bu topraklara geldiği günden bugüne, bu ülke, her ovasında her yaylasında her baharın gelişinde, güreşen kahramanlarla doludur. Bu nedenle Anadolu’yu tüm dünya “yiğitlerin harman olduğu yer” olarak bilir. Bir Amerikan atasözü; üstesinden gelemedikleri bir iş karşısında “Türk gibi güçlü” der. Türklerin bu namını dünyanın öteki ucuna götüren yiğit pehlivanlarımızdır.

Buradaki Birlikteliğimiz Allah’ın Bize Bir Armağanı
Bu organizasyon sadece pehlivanların güreşmesiyle değil izleyicisiyle anlam bulmakta. Bu bayram günündeki güreş organizasyonumuzla atalarımızdan miras olan geleneğimizi devam ettirmek, yeni gelen nesillerimize sevdirmeyi amaçladık. Katılımınızdan dolayı sizlere yeniden teşekkür ediyor ve nice bayramlarda bu er meydanında buluşmak üzere, hayırlı bayramlar diliyorum” dedi.

Başkan Çamyar’ın konuşmasının ardından güreşlere geçildi. Baş Altı Güreşler kategorisinde; 1. Erol Fidan, 2.Burhan Şahin, 3. Atilla Balcı, 3. Mustafa Cebeci. Büyük Orta kategoride; 1. Şakir Atak, 2. Kadir Kaya, 3. Haşim Sancak 3. İsa Gürses. oldu.

Başpehlivan Recep Kara
Tekkiraz Karaarmut Tepesi’nde her yıl gerçekleşen ve geleneksel hale gelen Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde Başpehlivanlık güreşleri kıyasıya geçti. Binlerce güreş severin merakla beklediği başpehlivanlık güreşlerinde Recep Kara birinciliği elden bırakmadı. 2. Mekkârem Kıyı ve 3.Serhat Balcı, Salih Erinç oldu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.